Açık hava türbülansları geliyor

Güncelleme Tarihi:

Açık hava türbülansları geliyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 10, 2013 09:29

İngiliz araştırmacılar Paul Williams ve Manoj Joshi'ye göre iklim değişiklikleri hava akımlarını olumsuz etkileyecek.

Haberin Devamı

İKLİM değişikliği artık uçuşlarımızı da olumsuz etkileyecek. İngiliz araştırmacılar Paul Williams ve Manoj Joshi, ünlü ‘Nature Climate Change’ bilim dergisinde sundukları araştırmada özellikle bulutsuz havada ‘Clear-Air’ dedikleri türbülansları ele aldı. Bu türbulansların pilotların işlerini zorlayacaklarını belirten bilim adamları, bu türlerin beklenmedik bir anda gelebileceğine de dikkat çekti.

ŞİDDETİ DE ARTACAK

Artık sadece yağmurlu ve bulutlu havalarda değil, açık havalarda da türbülanslar olacak. Karşılıklı gelen rüzgar akışının çarpışmasıyla oluşan türbülanslar büyük uçakların bile sallanmasına yol açacak. Ünlü araştırmacı Paul Williams “Araştırmanın sonucunda bu yüzyılın ortasında özellikle transatlantik uçuşların olumsuz etkileneceğini tespit ettik. Önümüzdeki 40 sene içinde özellikle bu ‘Clear Air’ dediğimiz bulutsuz havalarda türbülans görülme ihtimali yüzde 40 ile yüzde 170 arasında artacak. Türbülanslar yüzde 10 ile yüzde 40 arasında daha şiddetli olacak” dedi.

FİYATLAR ARATACAK


Alman meteoroloji uzmanı Thomaz Gerz ise bu araştırmayla ilgili, “Bilim adamlarının yaptıkları ve ortaya koydukları ‘Clear Air’ çalışması çok mantıklı ve önemsenmeli. Eğer verdikleri türbulansların artış rakamları doğrulanırsa, bu yeni uçuş rotalarının çizilmesi anlamına gelecek. Tabi bunun sonucu olarak seyahatlerin süreleri uzayacak, daha fazla yakıt kullanılacağı için de uçuş fiyatları artacak” dedi.
Sinan ŞENYURT/BERLİN

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!