2023’te bu fırsat kaçmaz

Güncelleme Tarihi:

2023’te bu fırsat kaçmaz
Oluşturulma Tarihi: Aralık 31, 2022 10:59

Yeni yıl için tatil planı yapanlar, Almanya’da federal ve eyaletler düzeyindeki resmi ve dini bayram günlerini değerlendirerek, yıllık 30 gün izin hakkıyla, yaklaşık 60 gün tatil fırsatı yakalayabilirler. Nasıl mı? Sizler için ek izinle, uzun soluklu tatil fırsatlarını nasıl yakalayabileceğinizi araştırdık.

Haberin Devamı

2023’te bu fırsat kaçmaz
HANGİ bayramda kaç gün ek izinle uzun soluklu tatil fırsatı yakalayabileceğinize değinmeden önce şunu belirtelim: Yılın yorgunluğunu atmak için, yılda bir kere olsun en az iki hafta aralıksız izin yapmak gerekiyor. Alman Resmi Kaza Sigortaları bünyesindeki Çalışma ve Sağlık Enstitüsü’nden (IAG) Prof. Dirk Windemuth, yıl boyunca çalışanların, imkânları dahilinde, bedenen ve ruhen dinlenebilmeleri için üç hafta aralıksız tatil yapmayı bile öneriyor. Buna gerekçe olarak da Alman bilim insanı şunları kaydediyor: “İş stresini atmak için insan bünyesinin belirli bir süreye ihtiyacı var. Bu süre de genellikle iki hafta olarak kabul ediliyor. Ayrıca uzun soluklu tatil günlerinin dinlendirici etkisinden daha uzun sürüyor. Kısa süreli tatillerin dinlendirici etkisi haliyle daha kısa sürüyor.”
Şimdi gelelim ek izinle tatil günlerini artırabileceğiniz Almanya’daki resmi ve dini bayram günlerinin kronolojik sıralamasına:
2023’te bu fırsat kaçmaz
KUTSAL ÜÇ KRAL ‘HEILIGE DREI KÖNIGE’ (EYALET DÜZEYİNDE)
Almanya’nın güneyindeki eyaletlerden Baden Württemberg ve Bavyera’da veya ülkenin doğusundaki Saksonya Anhalt eyaletinde yaşayanlar, 6 Ocak Cuma günü Kutsal Üç Kral adına kutlanan dini bayramdan önce dört gün ek izin almak suretiyle, bayramdan önceki ve sonraki hafta sonları da dahil olmak üzere toplam dokuz gün tatil yapma fırsatı yakalayabilir. Eyalet düzeyinde kutlanan bu bayram, yukarıda bahsettiğimiz eyaletlerde önümüzdeki yıl cuma gününe denk geldiği için, en azından üç günlük uzatılmış bir hafta sonu tatili için fırsat doğmuş olacak.

Haberin Devamı

DÜNYA KADIN GÜNÜ (EYALET DÜZEYİNDE)
2023’ten itibaren ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ sadece başkent Berlin’de değil, Almanya’nın doğusundaki Mecklenburg-Vorpommern eyaletinde de resmi tatil günü sayılacak. Önümüzdeki yıl çarşamba gününe denk gelen 8 Mart Günü’nden önceki ve sonraki iki gün için yıllık izninden dört gün izin kullananlar, 4 -12 Mart arasında toplam dokuz gün tatil yapabilirler.

Haberin Devamı

PASKALYA ‘OSTERN’ (FEDERAL DÜZEYDE)
Önümüzdeki yıl Paskalya dönemindeki iznini iyi planlayanlar ciddi anlamda uzun soluklu bir tatil fırsatı yakalayabilirler. Almanya genelinde dini bayram olarak kabul edilen ‘Karfreitag’ın kutlandığı 7 Nisan ve Paskalya Pazartesi olarak tabir edilen Ostermontag’ın denk geldiği 10 Nisan günleri de dahil olmak üzere uzun soluklu tatil için değerlendirmek isteyenler, 7 Nisan’dan önce dört gün izin almaları halinde 1-10 Nisan tarihleri arasında toplam 10 gün tatil yapabilirler. Hatta buna ek olarak 10 Nisan’dan sonraki günler için 4 gün daha ek izine çıkanlar, bir altı gün daha tatil yapabilirler. Diğer bir ifadeyle yıllık izninden sadece 8 gününü kullananlar, 1 ile 16 Nisan arasında aralıksız 16 gün tatil keyfi yaşayabilirler.

2023’te bu fırsat kaçmaz
DÜNYA İŞÇİ BAYRAMI (FEDERAL DÜZEYDE)
Weimar Cumhuriyeti Dönemi’nden bu yana Almanya’da İşçi Bayramı olarak kutlanan 1 Mayıs Günü, Nisan 1919’dan bu yana federal düzeyde resmi bayram olarak kutlanıyor. Bu yıl Dünya İşçi Bayramı pazartesi gününe denk geldiği için, bayramdan sonraki dört gün izin alanlar, 29 Nisan ile 7 Mayıs tarihleri arasında dokuz günlüğüne tatile çıkabilirler.

Haberin Devamı

CHRISTI HIMMELFAHRT (FEDERAL DÜZEYDE)
Hz. İsa’nın göğe yükselişi anlamına gelen ‘Christi Himmelfahrt’, her yıl olduğu gibi 2023’te de 18 Mayıs Perşembe günü federal düzeyde kutlanacak. Yıllık izninden, bayram sonrası için bir gün izin alanlar, 18-21 Mayıs arasında uzun bir hafta sonu tatili yapma fırsatı yakalayabilirler.

2023’te bu fırsat kaçmaz
PANTKORT YORTUSU ‘PFINSTEN’ (FEDERAL DÜZEYDE)
Yine Almanya genelinde kutlanan ve Almancası ‘Pfingsten’ olan Pantkort Yortusu olan dini bayram, geleneksel olarak iki gün sürüyor. 2023’te söz konusu bayramın ilk günü 28 Mayıs’ta Pazar’a, ikinci bayram günü ise 29 Mayıs Pazartesi’ye denk geliyor. 30 Mayıs Salı’dan itibaren hafta sonuna kadar dört gün ek izin alanlar, 27 Mayıs ile 4 Haziran tarihleri arasında dokuz gün aralıksız işten uzak kalabilirler.

Haberin Devamı

FRONLEICHNAM (EYALET DÜZEYİNDE)
Almanya’da Katolik Yortusu olarak da bilinen ‘Fronleichnam’ adlı dini bayram, ülke genelinde kutlanmıyor. Katolik dininin daha ağır bastığı Baden-Württemberg, Bavyera, Hessen, Kuzey Ren Vestfalya, Rheinland-Pfalz ve Saarland eyaletlerinde yaşayanlar, 8 Haziran tarihini dört gözle bekliyorlar, çünkü bugün onlar için resmi tatil günü sayılıyor. 2023’te bir perşembe gününe denk gelen bu dini bayramı, uzun soluklu bir tatile çevirmek isteyenler, bir gün ek izinle, üç gün evde keyif yapabilirler. Hatta Fronleichnam Bayramı’nı Pantkot Yortusu ile birleştirmek isteyenler, sekiz gün izin almak suretiyle toplam 16 gün tatile çıkabilir.

Haberin Devamı

ALMAN BİRLİĞİ GÜNÜ ‘TAG DER DEUTSCHEN EINHEIT’ (FEDERAL DÜZEYDE)
Doğu ve Batı Almanya’nın birleştiği gün olarak kabul edilen 3 Ekim Alman Birliği Günü, ülke genelinde resmi tatil günü sayılıyor. 2023’te salı gününe denk gelen bu resmi tatil, uzun soluklu bir hafta sonu tatil fırsatına dönüştürmek isteyenler, bir gün izinle 30 Eylül ile 3 Ekim arasında dört gün aralıksız keyif çatabilir.

2023’te bu fırsat kaçmaz
REFORMASYON GÜNÜ ‘REFORMATIONSTAG’ (EYALET DÜZEYİNDE)
Almanya’da eyalet düzeyinde kutlanan Reformasyon Günü, 2023’te resmi dini bayram olarak 31 Ekim Salı günü kutlanacak. Brandenburg, Bremen, Hamburg, Mecklenburg-Vorpommern, Aşağı Saksonya, Saksonya-Anhalt, Schleswig-Holstein ve Thüringen eyaletlerinde yaşayanlar, dört gün izin almak suretile 28 Ekim ile 5 Kasım arasında dokuz gün evde kalabilecekler.

AZİZLER GÜNÜ ‘ALLERHEILIGEN’ (EYALET DÜZEYİNDE)
Yine eyaletler düzeyinde kutlanan diğer bir dini bayram olan Azizler Günü ‘Allerheiligen’, Bavyera, Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz, Kuzey Ren Vestfalya ve Saarland’da yaşayan işçi ve memurların yüzünü güldürecek. Çünkü bu yıl 1 Kasım Çarşamba gününe denk gelen Azizler Günü’nü tatil fırsatına çevirmek için dört gün ek izin almak yeterli. Böylelikle dört günlük izini dokuz güne çıkarabilirsiniz. Sadece iki gün ek izin alabilenler, beş günlük uzun bir hafta sonu tatil keyfi yaşayabilir.

NOEL VE YILBAŞI ‘WEIHNACHTEN’
2023 yılının getirdiği diğer tatil sevinci ise, yıl sonuna doğru kutlanan Noel Bayramı ve yılbaşının çalışanlar için daha uygun günlere denk düşmesinden kaynaklanıyor. Birinci ve ikinci Noel Bayram günü önümüzdeki yıl pazartesi ve salı günlerine denk düşüyor. Çarşamba gününden itibaren üç gün ek izin alanlar, yedi gün aralıksız Noel keyfi sürdürebilirken yedi gün ek izin alanlar, 23 Aralık 2023 ile 7 Ocak 2024 arasında toplam 16 gün tatil fırsatı yakalayabilir.
HÜRDANIŞ’IN NOTU: Evet sayın okurlarımız özetle, 2023 yılına ait 30 günlük iznini akıllıca planlayanlar, yaşadıkları eyaletlere bağlı olarak 60 güne kadar tatil keyfi yaşayabilirler. Bu manada tüm okurlarımızı, şimdiden keyifli bir yılbaşı gecesi, mutlu, sağlıklı ve neşe dolu bir yeni yıl temenni ediyor, 2023’ün insanlık adına hayırlara vesile olmasını diliyoruz.

YIL SONUNA DA BİRKAÇ GÜNÜ SAKLAYIN
Tatil planı yaparken, birçok faktörü dikkate almak gerekiyor. Örneğin okul çağında çocuğu olanlar okul tatilinde izin planlarını yapmak zorunda kalıyorlar. Buna ek olarak birçoğumuz, tatil planlaması yaparken çalışma arkadaşlarının da tatil istek ve ihtiyaçlarını da gözetmek durumunda kalıyor. Uzmanlar çalışanlara, her hâlükârda yıl sonu için birkaç izin gününü saklamayı öneriyorlar. Çünkü, içerde birkaç gün iznin olması ve bunları ihtiyaç halinde kullanabiliyor olmak insanların üzerinde rahatlatıcı bir etkisi olduğunu, buna karşılık yaz tatilinden sonra yıl sonuna kadar izin günü olmaması ise insanları ruhen bunaltabileceğini savunuyor uzmanlar.

BAKMADAN GEÇME!