GeriBebek Sağlığı Yeni doğan bebeklerde cilt bakımı için tavsiyeler
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yeni doğan bebeklerde cilt bakımı için tavsiyeler

Yeni doğan bebeklerde cilt bakımı için tavsiyeler

“Yeni doğan bebeklerin cildi hassas ve incedir. Dolayısıyla hassas bir bakım gerektirir” diyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Elif İnan Balcı, yeni doğan bebek bakımı konusunda önemli tüyolar verdi.

Pek çok konuda anne ve babaların uzman doktorlardan yardım almaları gerekebilir. Doğumla birlikte bazı bebeklerde derinin üst tabakasında cilt kuruluğu, kabuklanma ve soyulmalar görülebilir. Ebeveynlerin önceliği, bebeğin cildinin temiz ve nemli tutulması olmalıdır.

YENİ DOĞAN BEBEKLER NE ZAMAN VE NASIL YIKANMALI?

  • Bebek cildi anne karnında ‘verniks kazeoza’ denilen koruyucu bariyerle kaplıdır. Bebeklerin ısı kaybını önleyen bu tabaka, bebek ilk doğduğunda sadece silinir, yıkanmaz.
  • Bebekler ilk günden sonra göbek bağı düşmeden yıkanmaya başlanır. Bebekleri yıkarken yenidoğan dönemine uygun şampuanlar kullanılmalı, bebeğin cildini kurutacak ürünlerden kaçınılmalıdır.
  • Sabun ve şampuanın direkt bebek cildine temas ettirilmemesi gerekir. Yıkamada kullanılan ürünün banyo süngerine konularak veya elde köpürtülerek uygulanması tavsiye edilir. Bu uygulama, durulama aşamasını da kolaylaştıracaktır.
  • Cilt nemlendirilmesinde de su bazlı ürünler tercih edilmeli, yenidoğan cildini tıkayabilecek ve enfeksiyona zemin hazırlayabilecek saf zeytinyağı ve yağlı ürünlerden kaçınılmalıdır.
  • Pişik ve deri tahrişlerini önlemek için cildin sabun ve şampuan kalıntılarından iyice arındırılması, bol su ile durulanması gerekir.
  • Koltuk altları, kasıklar, boyun ve kulak arkası gibi kıvrımlı bölgelerin havlu ile yumuşak dokunuşlarla iyice kurulanması önemlidir.
  • Cilt kuruluğunu azaltmak için banyo sonrası nemli cilde bebekler için özel üretilmiş bebek yağları uygulanabilir. 

PİŞİK VE İSİLİK OLUŞUMUNA DİKKAT!

Alt temizliğinde hassas ciltler ve bebeklere özel alkol içermeyen su bazlı temizlik mendilleri kullanılmalıdır. Hava almayı engelleyecek kadar sıkı sarılan bezler, pişik oluşumunu tetikler. Pişik birçok bebekte gözlenen özellikle bebek bezi dermatiti diye de adlandırdığımız durumdur. Bu durumun ortaya çıkmasını önlemek için bebeğin altı sık değiştirilmeli, cildin nemlenmesini sağlayacak ve pişik oluşumunu engelleyecek ürünler kullanılmalıdır. Pişik kremleri daha çok pişik oluşumunu önlemek için kullanılır. Pişik oluştuktan sonra daha ileri tedavi açısından mutlaka doktora başvurulmalı tedavi edici ürünler konusunda yardım alınmalıdır. Pişik, bebek için acı verici bir durumdur ve tedavi edici ürünlerle tedavi edilmelidir. Alt değişimi sonrası cildin hava alması için bebek bir süre altı açık dinlendirilebilir.

Ayrıca sıcak yaz aylarında veya bebeğin çok fazla giydirilmesi, çok sıcak tutulması nedeniyle ter bezlerinin tıkanması sonucu isilik denilen kızarık döküntüler görülebilir. Islak bir pamukla silmek veya bebeği yıkamak tıkanan ter bezlerini açacak ve isilik oluşumunu engelleyecektir.

Yeni doğan bebeklerde cilt bakımı için tavsiyeler

BEBEKLERİ GÜNEŞTEN NASIL KORUNMALI?

Bebeklerde cilt bakımında en önemli konulardan biri de güneşten korunmadır. Günde 5-10 dakika direkt güneş ışığı teması ciltten D vitamini sentezini sağladığı için gereklidir ancak fazlası zararlı ultraviyole ışınlarının hassas bebek cildine zarar vermesi demektir. Güneş korumasında en temel önlem; giysi, şapka gibi fiziksel bariyerlerle direkt güneş ışınlarının önlenmesidir. Tüm bebek bakım ürünlerinde olduğu gibi güneş kremi ve losyonu seçiminde de hassas davranılması önemlidir. Parfümsüz, hipoalerjenik, bebeklere özel geliştirilmiş güneş koruma ürünleri tercih edilmelidir.

GİYSİLERİ MUTLAKA ÜTÜLENMELİ

Yeni doğan bebeklerde ilk günlerde ‘eritema toksikum’ denilen, normal dediğimiz kırmızı döküntüler görülebilir. Bu döküntülerin tedavi edilmesi gerekmez, kendiliğinden geriler ve kaybolur. Yenidoğan cildinde, kimyasal maddelerin çok daha hızlı emilebildiği unutulmamalıdır. Bebek giysilerinin temizliğinde, sabun tozu kullanılabilir. Giysiler bol su ile durulanmalı ve mutlaka ütülenmelidir. 

False