GeriSağlık Yazın hasta olmamak için bunlara dikkat edin!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yazın hasta olmamak için bunlara dikkat edin!

Yazın hasta olmamak için bunlara dikkat edin!

Öğle saatlerinde mümkün olduğunca dışarı çıkmayın.

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ferit Sarı, mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcak havaların insan sağlığına olan olumsuz etkilerinin minimuma indirgenmesi için açıklamalarda bulundu.

Özellikle son günlerde mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcak havaların insan sağlığına olan olumsuz etkilerinin minimuma indirgenmesi için Uzm. Dr. Ferit Sarı uyarılarda bulundu.

Dr. Sarı; “Hava sıcaklıkları yüksek seyretse de çevremizde tıpkı kışın olduğu gibi aksırıp, öksüren ya da ateş, halsizlik ve kas ağrılarından şikâyet eden pek çok kişiye rastlıyoruz. "Yazın ortasında da hasta olunur mu?" dedirten bu durum çoğunlukla klimalar, soğutma sistemleri ve sağlıklı beslenmemekten kaynaklanıyor. Hissedilen sıcaklığın 32 derecenin üzerine çıktığı zaman ısı çarpması, ısı yorgunlukları ve kuvvetli " termal stres" ortaya çıkabilir. Özellikle 5 yaş altındaki çocuklar ile 65 yaş üzerindeki yaşlılar ile kalp, tansiyon ve akciğer hastaları gibi kronik rahatsızlıkları bulunanların sağlığı olumsuz etkilenebilir.” Dedi.

Diyabet hastaları, sıcak havalarda bol su tüketmeli

Medical Park Uşak Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ferit Sarı; Sıcakların artması ile sorun olabilecek sağlık sorunları ve bunlar ile ilgili öneriler hakkında kısaca şu bilgileri verdi; “Yaz sıcakları nedeniyle diyabet hastalarında kalp ve dolaşım sistemine normalden fazla bir yüklenme olması, sıvı ve tuz kaybına adapte olma durumunun da bu hastalarda daha güç olması nedeniyle şeker hastalarının özellikle bu dönemde dikkat etmesi gereken bazı noktalar vardır.

Diyabet (şeker) hastaları; sıcak havalarda bol su tüketimine, güneş altında çok uzun saatler kalmamaya, şeker düzeyini kontrol altına almak için düşük kalorili beslenmeye, alkol ve kafeinden uzak durmaya, ayaklarda açılabilecek yaralara karşı da özellikle deniz içerisinde daha dikkatli olmaya özen göstermelidir. Yine yaz sıcaklarında kişinin sık sık duş alarak vücut ısı dengesini koruması ve bu aylarda şeker ölçümünü düzenli bir şekilde yaptırarak kontrollerini aksatmaması önemlidir.”

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ferit Sarı, sağlıklı bir yaz geçirmek için şu önerilerde bulundu; “Öğle saatlerinde mümkün olduğunca dışarı çıkmayın. Sıvı tüketimi arttırılmalıdır. en az 2-2.5 lt su tüketilmeli, gazlı içeceklerden uzak durulmalıdır.

Güneşe karşı önlem alın

Sindirimi kolay hafif besinler tercih edilmeli. Özellikle yaşlılar, kalp ve tansiyon hastaları sıcak günlerde gayret harcamaktan kaçınmalılar. Havasız ve kapalı yerlerde uzun süre kalınmamalı ve hava akımı sağlanmalıdır. Kalp hastalığı veya hipertansiyonu olanlar dışında gıdalarla tuz alımı arttırılmalıdır.

Tuz kısıtlaması yapmak zorunda olanlar ise sıvı ve tuz kaybı konusunda dikkatli olmalıdırlar. Pamuklu açık renkli ve bol elbiseler tercih edilmeli ve geniş kenarlıklı şapka kullanılmalıdır. Sık sık ılık su ile duş yapmakta fayda vardır. Kanser hastaları, kemoterapi görenler ve değişik deri hastalığı olanlar, güneş ışınlarından korunmaya özellikle dikkat etmelidir. Göz sağlığımız için Ültraviyole ışınlarından koruyucu gözlükler takılarak güneşe karşı önlem alınmalıdır.”

İHA

False