GeriÇocuk Sağlığı Yarıyıl tatiline sünnet molası
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Yarıyıl tatiline sünnet molası

Yarıyıl tatiline sünnet molası

Sünnet için ebeveynlerin en çok tercih ettiği zamanlardan biri olan yarıyıl tatili, hava koşullarından dolayı uzmanlarca da tavsiye ediliyor. Ünlü sünnetçi Kemal Özkan’ın ikinci kuşak temsilcisi üroloji uzmanı Doç. Dr. Levend Özkan, kış aylarında yapılan sünnet işleminin olumlu yönlerini anlatıyor.

Yarıyıl tatilini fırsat bilen veliler, sünnet hazırlıklarına başladı. Nitekim uzmanlara göre de havaların sıcak olmaması ve dışarıda yapılan aktivitelerdeki kısıt nedeniyle yarıyıl tatili sünnet için en uygun zamanlardan biri. 

Peki, yarıyıl tatilinde sünnet olmak hem çocuğa hem de ebeveyne ne gibi avantajlar sağlar? Kemal Özkan’ın ikinci kuşak temsilcisi, üroloji uzmanı Doç. Dr. Levend Özkan, sünnet söz konusu olduğunda sömestr tatilinin hem çocuk hem de anne babalar için en uygun dönemlerden biri olduğuna dikkat çekiyor.

Bu dönemde havaların serin olmasından dolayı çocuk bunalmadan rahat bir istirahat dönemi geçirir. Yazın çocukların çok sevdikleri bisiklete binmek, havuza girmek gibi aktivitelerden kısa süre için olsa da uzak kalmaları gerekmez. Aileler yaz tatili planlarını sünnet işleminden bağımsız olarak yapabilir. Ayrıca yazın hem çocuğun arkadaşlarının hem de diğer aile dostlarının farklı noktalara dağıldığı düşünüldüğünde en önemli geleneklerimizden biri olan sünnet seremonileri için de sömestr tatili avantajlı bir zamandır. Çocuk tüm sevdikleriyle bu önemli olayı paylaşabilir.

SÜNNET EHİL ELLERDE YAPILMALI

Ailelerin kafasında sünnet konusunda pek çok soru işareti oluyor. Bu operasyonun ehil ellerde yapılması gerekir. Sünnet tecrübeli bir uzmanın yapması gereken cerrahi bir işlemdir. Her ne kadar küçük bir cerrahi operasyon gibi gözükse de toplumumuzda sağlık dışında, dini, sosyal ve geleneksel açılardan da çok önem taşır. Lokal anestezi altında yapıldığında tecrübe ve bilgi çok daha önem kazanır.

En uygun sünnet olma yaşı ise yeni doğan harici bebeklik veya yedi - sekiz yaş dönemi. Aslında sağlıklı sünnet olma yaşı diye bir kavram yok. Ancak yapılmasını önermediğimiz dönemler var. 1 - 6 yaş arası dönem, gerek psikolojik nedenler gerekse sünnet sonrası bakımın daha güç olması nedeniyle diğer tüm genital operasyonlarda da olduğu gibi önerilmez. Özellikle 3 ila 4 yaşında, çevreyi tamamen algılayabilen ancak mantık ve sosyal anlayışın tam oturmadığı bir dönemde çocuğa sünnet işlemini anlatmak neredeyse imkânsızdır. Bu yaş döneminde, genel anestezi altında olsa bile çocuklarda sünnet sonrası huy ve davranış değişiklikleri görülebilir. Altı yaşından büyük ve adölesan (buluğ) çağına gelmemiş çocuklar bu konuda deneyimi olan kişiler/merkezler tarafından uygun bir hazırlıkla, herhangi bir olumsuzluk veya travma yaşanmadan güvenle sünnet edilebilir. Sonuç olarak bizim ailelere önerdiğimiz sünnet zamanı yeni doğan harici bebeklik veya 7-8 yaş dönemidir.

False