Vajinismus Neden Olur?

Güncelleme Tarihi:

Vajinismus Neden Olur
Oluşturulma Tarihi: Eylül 16, 2010 00:00

Cinsellikle ilgili yanlış inanç ve tutumlar, vajinismusa sebep olabilir.

Haberin Devamı

Vajinismus cinsel ilişki sırasında vajina alt kısım kaslarının üçte birinin kişinin kendi kontrolü dışında istem dışı kasılması ve cinsel ilişkinin ya çok ağrılı olması ya da hiç gerçekleşmemesi demektir.

Vajinismus nedenleri:

Vajinismus durumunun asıl nedeni cinsel kimliğin hızla oluştuğu ödipus dönemi olarak bilinen 3-5 yaş arasında aileden ve çevreden bilinç altına yerleşmiş cinsel birleşme ile ilgili asılsız, yanlış ve eksik bilgilerdir. Bu bilgiler ömür boyu kişileri etkilemekte ve cinsel davranışına yansımaktadır. Bu nedenle tedavide ilk yapılması gereken yanlış inanç ve davranışların düzeltilmesidir.

Vajinismus nedenleri daha ayrıntılı bir şekilde irdelenecek olursa, dinsel tutuculuk, cinsel taciz, şiddete maruz kalma durumları olabilir.

Haberin Devamı

Cinsel ilişkinin başarılamaması, organik ve psikolojik nedenler olarak iki kısımda incelenebilir:

Yüksek kenarlı kalın ve sert kızlık zarları, doğuştan gelen himen ve vajinada bulunan yapısal anomaliler; himende septum, vajinal septum, vajina olmaması veya kısa ve kör vajina olması, vajinal enfeksiyonlar, Bartholin kistleri, ağrılı vulvar vestibulit gibi nedenler organik nedenler arasında sayılabilir ki bu nedenler cerrahi ya da medikal tedaviler ile düzeltildikten sonra ilişki rahatlıkla başarılabilir. Bu durum vajinismus olarak kabul edilmez.

Cinsellikle ilgili yanlış inanç ve tutumlar, ön yargılar, özellikle küçük yaşta yaşanan tecavüz gibi cinsel travmaları kapsayan psikolojik nedenlerle cinsel ilişki başarılamaz, hatta imkansız hale gelir ki bu durum gerçek vajinismus halidir.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
Op. Dr. Kutlugül Yüksel

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!