GeriÇocuk Sağlığı Suçiçeği nasıl geçer? Suçiçeği belirtileri nelerdir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Suçiçeği nasıl geçer? Suçiçeği belirtileri nelerdir?

Suçiçeği nasıl geçer? Suçiçeği belirtileri nelerdir?

Suçiçeği; kırmızı döküntüler, yorgunluk ve ateş ile kendini gösteren bulaşıcı hastalıkların başında gelir. Peki, suçiçeği belirtileri nelerdir? Suçiçeği aşısı ne zaman ve kaç doz yapılır? İşte çocuklarda suçiçeği ile ilgili merak edilenler…

Yetişkinlere oranla daha zayıf olan savunma mekanizmaları ve hassas bedenleriyle çocukların en sık yakalandığı bulaşıcı hastalıkların başında ise suçiçeği geliyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mehmet Ali Talay, suçiçeği belirtileri ve tedavisi hakkında bilgi verdi.

Suçiçeği (varisella), varicella zorter virüsünün (VZV) sebep olduğu, vücutta kaşıntılı, içinde su toplamış ezikler, kırmızı döküntüler, yorgunluk ve ateş ile kendini gösteren bulaşıcı bir hastalık türüdür. Suçiçeği döküntüleri ilk olarak gövde ve yüzde ortaya çıkar. Hastalık, çoğunlukla çocuk yaştaki kişilerde görülür.

SUÇİÇEĞİ NASIL BULAŞIR, BELİRTİLERİ NELERDİR?

  • Suçiçeği çok fazla bulaşıcı özelliğe sahiptir. Cilt döküntüsü, kaşınma, kızarıklık ve yüksek ateş ile tanımlanır. Kuluçka döneminden yaklaşık 2 hafta sonra döküntüler oluşur.
  • İlk günden ise yüksek ateş gözlemlenir. Bu belirtileri halsizlik ve burun kaşıntısı seyreder.
  • Çiçek hastalığında görülen deri döküntüleri, içi su dolu kabarcıklar şeklindedir. Yüzde, saç derisinde, boyun kısmında, göbek ve en çok da sırt bölgesinde ağırlıklı olur. Bu kabarcıklar kızarıklığa sahiptir ve kaşıntı yaparlar.
  • Suçiçeğinde kızarıklık kaşıntı ve su toplama olan döküntü evresi yaklaşık 1 hafta sürer, tedavi sürecince 1-2 gün de yüksek ateş kaydedilir. Yaklaşık 2 haftalık bir süreçte semptomatik ve destekleyici ilaç tedavisi uygulanarak suçiçeği hastalığının sağaltımı ölçümlenir.

Suçiçeği nasıl geçer Suçiçeği belirtileri nelerdir

SUÇİÇEĞİNİN TEDAVİSİ

Daha önce herhangi bir hastalığı olmayan ve suçiçeği geçiren çocukların büyük kısmı yatak istirahatli, sıvı takviyesi ve ateş kontrolü ile tedavi edilirler. Çocuğa ateş düşürücü olarak hangi ilacın verilmesi gerektiği doktora sorulmalıdır. Ciddi suçiçeği vakalarında hastanın yaşı, sağlık durumu, hastalığın ciddiyeti ve tedavinin zamanlamasına bağlı olarak antiviral ilaç kullanılabilir.

SUÇİÇEĞİ AŞISI NE ZAMAN YAPILIR?

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Semra Akkuş Akman, suçiçeği aşısının uygulanması konusunda şunları söyledi:

“Suçiçeği aşısı, 12-15 ay arasındaki çocuklara uygulanır. Bazı ülkelerin aşı programlarında 4-6 yaş arası tekrar dozu önerilir. Suçiçeği ergenlerde, erişkinlerde, bağışıklığı çeşitli nedenlerle baskılanmış kanser hastaları gibi olgularda çok ağır seyredebilir. Bütün aşı ile önlenebilir hastalıklarda olduğu gibi suçiçeğinde de aşı hastalığın klasik ağır gidişini ve komplikasyonlarını %95 oranında engeller.

Suçiçeğinin döküntüleri belirmeden 1-2 gün önce hastalığın bulaşıcılığı başlar, döküntü başladıktan sonra son döküntü kabuklanana kadar (yaklaşık 6-7) bulaşıcılığı devam eder. Sağlıklı bir çocuğa suçiçeği virüsü ile karşılaşmasından sonraki ilk 3-5 günde aşı uygulandığında enfeksiyon önlenir. Zona hastalığı geçiren hastalar suçiçeği virüsü bulaştırabilir. Doğuma bir haftadan az kala veya doğumdan sonraki dört gün içinde suçiçeği bulguları başlayan anneden yenidoğan bebek çok ağır suçiçeği enfeksiyonu ile doğabilir. Yine hamileliğin ilk üç ayında annenin suçiçeği geçirmesi bebeğin ciddi anomali ile doğmasına neden olabilir.”

HÜRRİYET AİLE ÖZEL 

False