GeriBebek Sağlığı Sağlıklı sünnet nasıl olmalı? Sünnette genel mi lokal anestezi mi yapılmalı?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Sağlıklı sünnet nasıl olmalı? Sünnette genel mi lokal anestezi mi yapılmalı?

Sağlıklı sünnet nasıl olmalı? Sünnette genel mi lokal anestezi mi yapılmalı?

Yaz tatilinin başlaması ile birlikte çocuklarını sünnet ettirmek isteyen ailelerin kafasında bazı soru işaretleri oluşmaya başlıyor. Doğru sünnet nedir? Hangi yaşta sünnet edilmelidir? Genel anestezi mi, lokal anestezi mi uygundur? Hangi koşullarda sünnet yapılmalıdır? Kimler sünnet yapabilir?

Üroloji Uzmanı Uzm. Dr. Özdal Yıldız, sünnet hakkında ailelerin merak ettikleri soruları yanıtlarken “Sünnet öncesi çocuklar mutlaka doktor tarafından muayene edilerek ailede kanama bozukluğu varsa tespit edilmelidir" dedi.

Erkek çocukların penisinin ucunda idrar çıkış deliğini kapatan ve penisi çevreleyen derinin alınması işlemine sünnet deniyor.  Sünnet derisinin pipi başına yapışık olması durumunda idrar yapmada zorluk ve idrar yolu enfeksiyonu sık görülüyor.  İleri yaşlarda cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve penis kanseri riski de artıyor. Bu sebeplerden ötürü sünnet inançlarımız ve sosyal yönü dışında bilimsel olarak da öneriliyor diyen Uzm. Dr. Özdal Yıldız sünnetle ilgili merak edilen soruları yanıtladı:

Sünnet için uygun yaş nedir?

Çocukların psikolojk gelişimi süresince 2 – 6 yaş aralığının sünnet için uygun olmadığı düşünülür. Her yaşta sünneti çocuk için travma haline dönüştürmeden, korku yaşamasına izin vermeden yapılmalıdır. (Cinsel kimlik kazanım dönemi) Medikal zorunluluk halinde bu yaş grubunda da genel anestezi ile sünnet yapılması gerekir.

Yeni doğan sünneti nedir?

Doğum sonrası 1 hafta ile 1 ay içinde yapılan sünnetlere yeni doğan sünneti denir. Bu yaş grubunda kanlanmanın iyi olması nedeni ile yaranın daha çabuk iyileşmesi, çocuğun daha az stres yaşaması ve lokal anestezi ile yapılması yeni doğan sünnetinin avantajlarındandır.  

Sünnet nerede ve kimler tarafından yapılmalıdır?

Sünnet ciddi bir cerrahi müdahaledir. Bu işleme bağlı ciddi komplikasyonlar olabileceğinden dolayı deneyimli doktorlar tarafından ve ameliyathane şartlarında yapılmalıdır. Basit görülen bu işleme bağlı ciddi kalıcı sakatlıklar oldukça sıktır.

Sünnet öncesi nelere dikkat edilmeli?

Sünnet öncesinde çocuk mutlaka doktor tarafından muayene edilmelidir. Bazı ek hastalıklar (inmemiş testis, hipospadias gibi) bu esnada saptanabilir. Ailede herhangi bir kanama bozukluğu olup olmadığı sorgulanmalıdır. Kanamayı artıran ilaç kullanan çocuklarda bu ilaçlar işlemden 1 hafta önce kesilmelidir.

Sünnet yöntemleri neler?

Sünnet çan, gomco, plastik kıskaç ve cerrahi sünnet yöntemleriyle yapılabilirken, hastane ortamında komplikasyon gelişme ihtimali en düşük yöntem olan cerrahi sünnet yapılmaktadır. Sünnet lokal veya genel anestezi ile yapılabilirken, 6 ay - 6 yaş aralığında bulunan çocukların travmaya maruz kalmaması için lokal anestezi uygulanırken, bu yaş aralığı dışında bulunan çocuklarda ise genel anestezi uygulanır.

Sünnet sonrası dikkat edilmesi gerekenler

Sünnetten sonra ilk 24 saatte analjezik uygulanması ağrının azaltılması için gereklidir diyen Uzm. Dr. Özdal Yıldız “Sünnet işleminden sonra pipinin çevresine sarılan bandaj ve sargıyı 24 saat sonra çıkarın.  İyileşmeyi arttırmak için kremler kullanın. Peniste ilk günlerde gözlemlenen şişlik ve ödem 2 hafta içerisinde geçer. Sünnet derisi yapışık olan çocuklarda iyileşme ise kabuk oluşumu ile olur. Hızlı iyileşme için ilk günden sonra çocuğunuza her gün ya da gün aşırı duş yaptırıp krem sürün. Sünnetten sonra ilk 7 gün çocuğunuzun aşırı aktiviteden kaçınmasına dikkat edin. Bezli bebeklerde ise sünnet sonrası büyük boy alt bezi kullanılması, duş yaptırılması ve krem uygulanması yeterli olacaktır” dedi.

False