GeriSağlık Mantar alırken ambalajlı ürünleri tercih edin!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Mantar alırken ambalajlı ürünleri tercih edin!

Mantar alırken ambalajlı ürünleri tercih edin!

Şapkalı mantarlar ciddi zehirlenmelere yol açıyor.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Arzu Çağrı Mehmetoğlu, mantar satın alırken ambalajlı ürünlerin tercih edilerek, ambalajda tüketiciyi bilgilendirmeye yönelik bazı bilgilerin yer aldığı etiketlerin olup olmadığına dikkat edilmesini istedi.

ŞAPKALI MANTARLARA DİKKAT!

Mehmetoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, mantar zehirlenmelerinin özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında yağışların bol olduğu dönemlerde görüldüğünü belirterek, doğal alanlarda yetişen ve yapısında zehirli madde bulunan şapkalı mantarları tüketmenin ciddi zehirlenmelere yol açabileceğine dikkati çekti.

Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, Türkiye'de mantar zehirlenmelerinin son dönemde ciddi ve öngörülemez şekilde arttığına işaret eden Mehmetoğlu, Türkiye'de 2013 yılında mantardan bin 706 kişinin zehirlendiğini, bu sayının 2014 yılı Kasım ayı itibarıyla 5 kat artarak 5 bin 218'e yükseldiğini bildirdi.

Mantar alırken ambalajlı ürünleri tercih edin

MANTAR ZEHİRLENMESİNİN BELİRTİLERİ

Mehmetoğlu, zehirlenme belirtilerinin mantarda bulunan zehrin niteliğine göre değiştiğini vurgulayarak, 2 saatte gelişen mantar zehirlenme belirtilerini “sersemlik, uyku durumu, tansiyon düşüklüğü, bulanık görme, yüz ve boyunda kızarma, nabızda artış, ağızda metal tadı, terleme, bulantı ve kusma”, 6 saatte gelişen belirtileri ise “bulantı, kusma, ishal, ateş, nabız artışı, karın ağrısı ile daha sonra karaciğer ve böbrek bozukluğu” olarak sıraladı.

 

Mantar alırken ambalajlı ürünleri tercih edin
 

AMBALAJLI OLANLAR TERCİH EDİLMELİ

Kültür mantarlarında zehirli madde bulunmadığı için zehirlenme görülmesinin mümkün olmadığına dikkati çeken Mehmetoğlu, “Kültür mantarlarının yetiştiği ortam itibarıyla bu mantarlarda da bazı mikroorganizmalar bulunabilir. Böyle mantarların çiğ olarak yenmesi sonucunda çok hafif mide ve bağırsak şikayetlerinin gelişebileceği unutulmamalıdır. Mantar satın alırken ambalajlı olanlar tercih edilmelidir. Ambalajda tüketiciyi bilgilendirmeye yönelik bazı bilgilerin yer aldığı etiketlerin olup olmadığına da dikkat edilmelidir” ifadesini kullandı.

Mehmetoğlu, halkın seminer yoluyla doğal alanlarda yetişen mantarlar konusunda bilinçlendirilmesi, tüketicilerin yabani mantar yerine kültür mantarlarını tercih etmesi gerektiğini kaydetti.

AA

False