GeriEtkinlikler Köpeklerin rehberliğinde kendinizi keşfedin
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Köpeklerin rehberliğinde kendinizi keşfedin

Köpeklerin rehberliğinde kendinizi keşfedin

Köpekler ve insanlar 30 bin yıldır birlikte yaşıyor. Son yapılan araştırmalar köpeklerin, sahiplerinin endişelerini ve olumsuz başka hislerini yansıttıklarını ortaya koyuyor. Bilimsel bulgular ise köpeklerin, insanların duygularını algılayıp davranışlarını buna göre değiştirebildiklerini gösteriyor.

Araştırmacılar ayrıca mutlu ve sakin davranışlarda bulunan köpeklerin bu hislerini sahiplerine de geçirebildikleri sonucuna vardı. Bu bilgiler doğrultusunda hayvan ve insan etkileşiminden faydalanarak sağlanan evcil hayvan terapileri ve hayvan destekli tedaviler hayatımızın bir parçası haline geliyor.

Köpeklerle terapi fikri bu bilimsel araştırmaların doğruluğunu ortaya koyuyor. Sadece ABD’de, 50 bin terapi köpeği olduğu biliniyor. Bu yöntem Norveç’ten Brezilya’ya kadar birçok ülkede popülerlik kazanmaya başladı. Çeşitli organizasyonlar tarafından sertifika alan eğitimli köpekler danışanlarla iletişim halinde olarak evcil hayvan koçluğunun faydalarını ortaya koyuyor.

‘KÖPEKLER HEM BEDEN DİLİNİ HEM DE DUYGUYU OKUR’

Yaşam koçu Nihan Seçal da rehber köpekleri Noah ve Tekila eşliğinde doğanın öğretilerini birleştirerek çocuklara ve gençlere yol gösteriyor. ABD ve Avrupa’da uzun yıllardır uygulanan koçluk eğitimini Türkiye’ye taşıyan Seçal, köpeklerin bizi doğaya en çok yaklaştıran canlılar olduğunu söylüyor. Doğanın enerjiye cevap verdiğini anlatan Seçal: “Köpekler çok iyi bir beden dili okuyucusu olmakla beraber, enerji düzeyinde de duyguları okuyabilir. Yan yana geldiğinizde kimin lider olacağını bilmek ister. Bunun için de enerjinize bakar. Hangi konu ile gelirseniz gelin, eğer enerji düzeyiniz tam değilse yeterli reaksiyonu alamazsınız. Çünkü köpekler -mış gibi yapmaz. Bu yüzden de mutlaka sizi aynalayacaktır” diyor.

‘ÖNYARGILAR ÖNGÖRÜYE DÖNÜŞÜR, GÖZLEME DAYANIR’

Köpekle iletişimde olan kişinin yaş grubu kaç olursa olsun, çok daha rahat, dengede ve kaygıdan arındırılmış bir iletişim şekline büründüğünü söyleyen Seçal, “Bu da ortalama açıklığı getiriyor. Köpekler için her an, ne kadar farklı olursa olsun yeni bir deneyim ve keşif. Köpeklerdeki bu duruş da ortamdaki yargıyı ortadan kaldırıyor. Yargısal bakış açılarımızla yazdığımız farz etme ve varsaymalarımızın azalarak gözleme dayalı, yargının meraka ve keşfe dönüştüğü bir iletişim ağı kurulmasına olanak sağlıyor” diyor.

Nihan Seçal, Yaşam Akademisi’nin konuğu olarak 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’nde Akbatı ziyaretçileriyle buluşuyor. Seçal, saat 14.00’da başlayacak olan söyleşisine doğa ile bağını koparmamış, aslında bilinen ama unutulan bu bilgeliği tekrar hatırlamak isteyen herkesi davet ediyor.

False