GeriSağlık Hemoroid hastalığı hakkında bilinmesi gereken her şey!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hemoroid hastalığı hakkında bilinmesi gereken her şey!

Hemoroid hastalığı hakkında bilinmesi gereken her şey!

Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen ve kişilerin günlük hayatında birçok probleme neden olan hemoroid hastalığı hakkında bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken ayrıntıları Proktoloji Uzmanı Op. Dr. Mert Atak, sizler için anlattı.

HEMOROİDİN SEBEBİ NEDİR?

Halk arasında basur ya da mayasır olarak ifade edilen hemoroidal hastalıklar, bağırsak sisteminin sonlandığı kısımda; her insanda var olan yastıkçıkların baskı, örselenme gibi nedenlerle şişmesi, sarkması ve kanamaya elverişli hale gelmesidir. İş ve sosyal hayatı yoğun olanlarda, orta yaş dilimindekilerde, hamilelerde ve hemen hemen her yaşta görülebilmektedir. Yaygın rastlanan bu rahatsızlık, Türkiye’de her 4 kişiden 3’ünde yaşanmaktadır. Sık sık yaşanan kabızlık ve ishal, düşük posalı diyet alışkanlıkları, yanlış tuvalet alışkanlıkları, hamilelik, azalmış bağırsak hareketleri, şişmanlık, genetik ve yaşlılık bu rahatsızlığın nedenlerindendir.

HEMOROİD BELİRTİLERİNE DİKKAT!

Hemoroidin en sık görülen belirtileri arasında anüs etrafında ortaya çıkan şiddetli kaşıntı ve rahatsızlık hissi, anüs yakınında kaşıntılı, ağrılı yumru veya şişlik, bölgede özellikle oturmakla artan ağrı, dışkıda kan bulunmaktadır. Bölgenin aşırı zorlanması, ovulması veya temizlenmesi belirtileri daha da kötüleştirebilir.

BAHARATLI YİYECEKLERDEN UZAK DURULMALI

Beslenme alışkanlıklarının, hemoroidal hastalıklar üzerinde oldukça fazla etkisi bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi de acı ve baharatlı yiyeceklerdir. Acı, baharatlı yiyeceklerin tüketimi, Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde oldukça yaygındır. Acı biber ve bazı baharatlar, hemoroid sorunu olan bölgeyi tahriş etmektedir. Buna bağlı olarak; makatta yanma ve ağrı hissi oluşur. Dışkılama esnasında da ıkınmaya sebep olarak hemoroid riskini arttırır. Acılı ve bol baharatlı yiyeceklerin tüketilmesi hemoroide iyi gelmemektedir. Ancak unutulmamalıdır ki, acının kendisi hemoroide yol açmaz, bol acı tüketmek bölgeyi tahriş eder. Bireylerin bu konuda dikkatli olması, acılı, bol baharatlı yiyeceklerden uzak durması gerekmektedir.

False