GeriHamilelikte Sağlık Hamilelikte Folik Asit Eksikliği Ve Fazlalığı Etkileri Nelerdir? Gebelikte Folik Asit Kullanımı Ve Yan Etkileri
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Hamilelikte Folik Asit Eksikliği Ve Fazlalığı Etkileri Nelerdir? Gebelikte Folik Asit Kullanımı Ve Yan Etkileri

Hamilelikte Folik Asit Eksikliği Ve Fazlalığı Etkileri Nelerdir? Gebelikte Folik Asit Kullanımı Ve Yan Etkileri

Son zamanlarda folik asidin hamilelik süresince ne denli önemli olduğu biliniyor. Ancak pek çok hamile kadın folik asit alma miktarını bilmiyor. Hamilelik sırasında aşırı folik asit komplikasyonlara neden olabilir. Peki, Hamilelikte folik asit eksikliği ve fazlalığı nelerdir detayları ile derledik.

Araştırmalar en yüksek miktarda folik asit alan farelerin bebeklerinin, folik asit eksikliği olan farelerde görülene benzer şekilde anormal beyin değişikliklerine sahip olduğunu gösterdi.

Hamilelikte Folik Asit Eksikliği ve Fazlalığı Etkileri Nelerdir?

Yaşamın tüm evrelerinde sağlığınıza iyi bakmanız önemlidir, ancak başka bir yaşam taşırken bu daha da önemli bir hale gelir. Hamilelik sırasında, bağışıklık sisteminizin size veya doğmamış çocuğunuza zarar verebilecek tüm mikroorganizmalarla savaşabilmesi için mümkün olan en iyi durumda olması gerekir. Ayrıca, bebeğinizin gelişimi için gerekli olduğu için hamilelik sırasında besin alımınızı artırmanız gerekebilir. Ancak bu vitamin ve minerallerin yetersiz veya fazla miktarları doğmamış çocuğa zarar verebileceği için kesin miktarda alınmalıdır.

Hamilelik sırasında gerekli olan tüm önemli besinlerden folik asit, en sık reçete edilen vitaminlerden biridir. Folik asit, B9 vitamininin (folat) sentetik formudur ve doğmamış bebeğin sağlığını korumak için son derece önemlidir. Araştırmalar, hamilelik sırasında folik asit tüketiminin yenidoğanda spina bifida (omurganın yanlış oluşumu) gibi nöral tüp defekti riskini azalttığını ve ayrıca otizm ve diğer zihinsel bozuklukların gelişmesini engellediğini göstermiştir.

Gebelikte Folik Asit Kullanımı ve Yan Etkileri?

Yapılan araştırmalarda aşırı folik asit kullanımında, fetal büyümede bozulma, astım ve otizm gibi çocukluk hastalıkları riskiyle karşılaşıldı. Ayrıca bazı kanser hücrelerinin büyümesini teşvik etme gibi çok fazla folik asit tüketmenin bazı olası olumsuz etkiler görülmektedir. Hayvanlar üzerinde çok fazla folik asidin neden ve etkisini gösteren çalışmaların yapıldığını belirtmek önemlidir. Bu araştırmalar insanlar üzerinde yalnızca gözlemlendi. Yine de diğer faktörlerin bu bağlantılarda rol oynayabileceği anlamına geliyor.

Hamilelik sırasında önerilen folik asit dozu her gün 400-800 mikrogramdır. Ancak pek çok hamile kadın bundan daha fazlasını tüketiyor. Bilinmesi gereken en önemli nokta folik asidin güvenli üst sınırı olan 1 mg folik asit içermesidir. Folik asidin aşırı alımının ne tür yan etkiler doğurabileceği henüz belli olmasa da fetüste farklı genlerin açılıp kapanmasını içerebilir. İlerleyen dönemlerde çocuğun hastalık gelişiminde büyük rol oynayabilir.
Nöral tüp defekti olan bir çocuk doğurma öyküsü olan veya epilepsisi olan kadınlara çok daha yüksek dozlarda folik asit reçete edilir. Ancak 30 Eylül 2020 tarihinde Cerebral Cortex dergisinde yayınlanan araştırmaya göre aşırı folik asit alımı, doğmamış çocuğun beynine zarar verebilir. Bilim adamları, üç gruba ayrılan bir grup fare üzerinde bir araştırma yaptı; bir grup normal miktarda folik asit aldı, diğeri normal miktarın 10 katı aldı ve üçüncü gruba hiç folik asit verilmedi.

Çalışmanın sonuçları, en yüksek miktarda folik asit alan farelerin bebeklerinin, folik asit eksikliği olan farelerde görülene benzer şekilde anormal beyin değişikliklerine sahip olduğunu gösterdi. Bilim adamları, çok yüksek miktarda folik asidin fetüsün beyin gelişimine zararlı olabileceği sonucuna vardılar. Doktorlar, herhangi bir komplikasyondan kaçınmak için hamilelik sırasında kadınlara reçete edilen folik asit miktarını dikkatlice değerlendirmelidir.

D vitamini yeni doğanları hipertansiyondan koruyabilir;

Preeklampsi, kadınların yüksek tansiyona sahip olduğu, felç ve organ yetmezliğine yol açabilen bir gebelik komplikasyonudur. Preeklampsi, hamile kadınlarda başlıca ölüm nedenlerinden biridir ve ayrıca ölü doğum veya erken doğum ile sonuçlanabilir. Preeklampsili annelerden doğan çocukların ileriki yaşamlarında yüksek tansiyon geliştirme riskinin arttığı da gözlemlenmiştir. Bilim adamları, preeklamptik hamile kadınların, çocuklarında hipertansiyon riskini azaltmak için diyet takviyeleri yardımıyla D vitamini alımını artırmaları gerektiği sonucuna vardılar.

False