Güncelleme Tarihi:
Antioksidan içeriği yüksek denilince akla sadece bağışıklık değil, kalp ve damar sağlığı da gelmektedir. Özellikle bu konuda rahatsızlığı olan bireylerin porsiyon kontrolüne dikkat ederek dut tüketmeleri önemlidir. İçerisinde bolca serbest radikaller ve polifenaoller bulunur. Ayrıca kan basıncı da düzenleyerek kalp sağlığını destekler.
C vitamini, K vitamini, demir, potasyum gibi minerallerden oldukça zengindir. B grubu vitaminleri ve magnezyum da bulunduran bu meyve tam bir şifa kaynağıdır.
Özellikle kabızlık şikayeti yaşayan kişilerin bu mevsimde taze dut tüketimi bağırsak florasına yardımcı olur. Aşırı tüketimde ishal ve gaz şikayetine neden olabilir. O kadar ki lif içerir. Günlük 1 porsiyon dut tüketerek günlük ihtiyacın %10 unu karşılamış olursunuz.
Antosiyaninler açısından zengin olması sebebiyle kanser hücrelerinin büyümesini engeller. Kanser tedavisi gören, ailede kanser öyküsü olan kişilerin karadut tüketerek bu riski azaltmaya yardımcı olabilirler.
Kalp hastalıklarını desteklemesi açısından bakıldığında kolesterol düşürücü olduğunu da eklemeliyiz. Özellikle aşırı meyve tüketimlerinde kolesterol artışı görülse de porsiyona dikkat edildiği takdirde kolesterol dengeleyici olduğunu söylemek mümkün…
Hem içeriğindeki vitamin, minerallerle, hem içerisindeki lif ve antioksidanlar sayesinde cilt sağlığına iyi gelir diyebiliriz. İçerisindeki bu bileşenler kolajen üretimini artırarak cilt sağlığını destekler, canlılığını korur, parlamasını sağlar.
Tüketimine dikkat etmek gerekir. Hamile bireyler ya da şekeri (diyabeti) olan hastalar doktoruna danışarak beslenmelerine karadut ekleyebilirler.
100 gramlık karadut yaklaşık 85 kalori civarındadır. 1 porsiyon tüketilmesi önerilen miktar 30 grama eş değer olacak şekildedir. Yani 1 porsiyon karadut 25-30 kalori civarındadır. Zayıflamak isteyen bireylerin günlük meyve tüketimlerinde rahatlıkla tercih edebileceği bir besindir. İsteyen direkt dalından tüketebildiği gibi isteyen yoğurt veya kefir içerisine ekleyerek tercih edebilirler.
Bu meyveyi sadece olduğu gibi değil, özü, suyu, pekmezi, şurubu da yapılmaktadır. Özellikle karadut özü, suyu, pekmezi denilince ilk akla gelen şey kan yapmasıdır. Kansızlığı olan bireylerin demirin emilimini artıracak besin maddelerini karadut ile almaları faydalı olacaktır. Ancak tek başına yeterli gelmez. Burada demir içeriği yüksek olan diğer besinlerin de tüketilmesi gerekmektedir.
Alerjik reaksiyonu olan bireylerinde karadut tüketirken mutlaka bir uzmana sorarak hareket etmesi gerekir. Alerjik reaksiyonlarda reaksiyon görülme olasılığı fazla olduğundan dolayı tüketirken dikkatli olunmalı.