Ebeveynler ve uzmanlar için rehber bir kitap

Güncelleme Tarihi:

Ebeveynler ve uzmanlar için rehber bir kitap
Oluşturulma Tarihi: Haziran 28, 2019 15:20

Tiyatro, oyun-drama terapisi ve sosyal antropoloji alanlarında 50 yılı aşkın deneyime sahip Sue Jennings’in “Nöro-Dramatik-Oyun ve Sağlıklı Bağlanma” adlı kitabı artık Türkçe’de.

Haberin Devamı

Günçe Yayınları’ndan çıkan kitap; “Nöro-Dramatik-Oyun” kavramını tanıtırken; anne ile bebeği arasındaki dramatik etkileşimin, bebeğin sağlıklı bir beyin, güçlü bağlanma ilişkisi ve ileride dayanma gücü geliştirebilmesi için çok önemli olduğuna dikkat çekiyor.

Anne ile bebeği arasındaki duyusal, ritmik ve dramatik oyunbazlık olarak tanımlayabileceğimiz Nöro-Dramatik-Oyun’u ve önemini yazarı Sue Jennings şöyle anlatıyor:

“Nöro-Dramatik-Oyun döllenme ile başlayıp yaşamın ilk altı ayı boyunca devam eden çok önemli bir gelişim sürecidir. Kitapta, yaşamın bu kritik sürecinde Nöro-Dramatik-Oyun ilişkisi kurulamamış ise, hayatın ilerleyen zamanlarında uygun duyusal, ritmik ve dramatik müdahale ile nasıl dönüşüm sağlanabileceği de anlatılmaktadır. Oynamak için hiçbir zaman geç değildir. Bütün farkı yaratan da budur. Ümit ederim ki; kitap boyunca devam edecek olan bu iyimserlik hissi, çocuklar ve ergenlerden asla vazgeçmememiz gerektiğini kanıtlar. Değişime yol açıp, çocuklar ve ergenlerin daha mutlu ya da daha kendinden hoşnut olmalarını mümkün kılmak için asla geç değildir.”

Haberin Devamı

Ebeveynler ve uzmanlar için rehber bir kitap

Ebeveynlere olduğu kadar; çocuklar ve ergenlerle çalışan uzmanlar, çocuk psikoterapistleri, psikologlar, sosyal hizmet uzmanları, pediatrik ve perinatal hemşireler ve çocuk doktorları için de bir kaynak olma niteliği taşıyan kitap; oyun ve sanat terapilerinin yaşamın ilk yıllarına dahil edilmesinin gerekliliğini savunuyor. Nöro-Dramatik-Oyun, koruyucu ailelik, evlat edinme, ergenlik, genç yetişkinlik, gelişimsel ve bilişsel zorluğu olan çocuklarla ilişkili olarak da ele alınıyor.

Nöro-Dramatik-Oyun ve Sağlıklı Bağlanma kitabını farklı ve özel kılan diğer bir unsur çevirisinin uzman psikolog, çift-aile ve oyun terapisti Seniha Naşit Gürçağ tarafından yapılmış olması. Gürçağ, şu an için Türkiye’deki ilk ve tek Nöro-Dramatik-Oyun uzmanı ve eğitimcisi. Kitabın bir diğer çevirmeni ise Özge Somersan. Dr. Nilgün Türkcan’ın da katkılarıyla kitabı dilimize kazandıran Gürçağ, “İnsanı doğanın bir parçası olarak ele alması, doğumdan yaşlılığa insan yaşamının her dönemine ve ihtiyaçlarına farklı varyasyonlarla adapte edilebilen keyifli uygulamalar önermesi” nedeniyle bu modele ilgi duyduğunu söylüyor.

BAKMADAN GEÇME!