Doula nedir?

Güncelleme Tarihi:

Doula nedir
Oluşturulma Tarihi: Ocak 01, 2012 00:00

Esra Erkut Demiröz, doula nedir, ne yapar gibi soruların cevaplarını veriyor.

Haberin Devamı

Doula, Eski Yunanca’ da “hizmet eden kadın” anlamına gelmektedir. Doğum Destekçisi Esra Erkut Demiröz, doula nedir, ne yapar gibi soruların cevaplarını verdi.

Günümüzde “doula” doğumdan önce, doğumda ve loğusalıkta, anneye ve ailesine fiziksel, duygusal ve bilgisel destek veren eğitimli ve tecrübeli kadını anlatmak için kullanılmaktadır.

Doulanın en temel görevi, anneye destek olmak, rahatlatmak, cesaretlendirmek ve mahrem alanı korumaktır. Aslında eskiden anneannelerimizin zamanında yanlarında onlara destek olan, korkularını yenmelerine yardımcı olan komşu, akraba teyzeler vardı. Doula ise günümüzde ise bu misyonu tamamlayan eğitimli kişi oluyor.

Doula, bir kadının bedenine ve kendi bebeğini dünyaya getirebilme yeteneğine inanır. Araştırmalar, doğumlarında kesintisiz destek alan kadınların doğumlarının daha kısa ve kolay olduğunu göstermektedir.

Doula, objektiftir ve sizin seçimlerinize saygılıdır; kendi tercihlerinin veya doğum deneyimlerinin sizin doğumunuzu etkilemesine izin vermez. Kapıdan girerken doğum ile ilgili tüm inançlarını dışarıda bırakır. Sizi yönlendirmez, yargılamaz. Doula sizin adınıza konuşmaz ama sesinizin duyulmasına yardımcı olur.

Doula ne yapar?

* Doğum yapan kadının ihtiyaç duyduğu kutsal ve mahrem alanı korumaya yardımcı olur.

* Anne ve bebek doğumda aktif olmalı, doula bu doğrultuda anneye rahat pozisyonları öğretir, uygulamasında yardımcı olur.

* Günümüz kadınları en çok doğumdan korkar. Anneye doğumdan korkmaması adına nefes teknikleri, ilaç dışı ağrı kesici yöntemleri öğretir, uygulamasında yardımcı olur.

* Annenin doğumda rahat olması, korkmaması gerekir. Korku doğumu kaçırır. Annenin korkuları ile başa çıkmasına yardımcı olur. Onu cesaretlendirir. Onun rahatlaması için masaj yapar, aromaterapinin şifasını kullanır.

* Genel hastane prosedürlerini anlamanızda size yardımcı olur.

* Doula medikal prosedürler uygulamaz. Sağlık profesyonellerinin yaptığı işlere müdahale etmez.

HAFTA HAFTA HAMİLELİK

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!