GeriÇocuk Sağlığı Çocuklarda parazit neden olur, belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır? Çocuklarda parazit nasıl tedavi edilir
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Çocuklarda parazit neden olur, belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır? Çocuklarda parazit nasıl tedavi edilir

Çocuklarda parazit neden olur, belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır? Çocuklarda parazit nasıl tedavi edilir

Farklı parazitler birçok farklı semptomlara neden olur ve bazıları diğer bulaşıcı hastalıkları taklit edebilir. Çocuklarda parazitin semptomları genellikle gastrointestinal rahatsızlık olarak kendini gösterir, ancak bu sadece buzdağının görünen kısmıdır. Peki, Çocuklarda parazit neden olur, belirtileri nelerdir ve nasıl anlaşılır ayrıntıları ile derledik.

 

Helmintler ve protozoa, bağırsak parazitlerinin iki ana türüdür. Helmintler, kıl kurdu, kancalı kurt, tenya ve yuvarlak kurt gibi çok hücreli paraziter kurtlardır. Protozoalar mikroskobik, tek hücreli parazitlerdir.

Çocuklarda Görülen Parazit Türleri ve Belirtileri Nelerdir?

Kıl kurdu enfeksiyonu bir bağırsak kurdudur ve dünya çapında en yaygın enfeksiyondur. Beyaz, ince ve yaklaşık ½ ila ¼ inç uzunluğundadırlar. Kıl kurdu olan bireyler, okula giden çocuklarda belirli bir belirti göstermezler. Mikroskobik yumurtalar oldukları için yayılmaları kolaydır ve çocuktan çocuğa gelişebilir. Kıl kurdu enfeksiyonunun temel belirtileri;

Kaşıntı,

Sinirlilik, huzursuzluk, uykusuzluk ve diş gıcırdatma,

Mide bulantısı ve ara sıra mide ağrısıdır.

Kancalı kurt, triküriyaza atıfta bulunur. Trichuris trichiura parazitinin neden olduğu kalın bağırsak enfeksiyonudur. Enfeksiyon, dışkı veya su yutan kir ile gelişir. Arındırma veya hijyenin zayıf olduğu bölgelerde yaşayan çocuklarda ve insanlarda yaygındır. Belirtiler;

Kusma,

Baş ağrısı,

Dışkılamayı kontrol edememe,

Kanlı ishal,

Kilo kaybı olarak kendini gösterir.

Tenya olarak adlandırılan parçalı, yassı solucanlar, bazı hayvanların bağırsaklarında yaşar. Hayvanlar kirli su içerken veya meralarda otlarken parazitler tarafından kontamine olurlar. Çocuklar ve hatta yetişkinler bu enfeksiyonu, bu enfekte hayvanların az pişmiş etlerini yiyerek alırlar. Belirtileri;

Mide bulantısı,

Zayıflık,

Karın ağrısı,

Vitamin ve mineral eksikliği,

İştahsızlık veya ani açlıktır.

Yuvarlak kurt enfeksiyonu, parazitlerin neden olduğu bir tür hastalıktır. Yuvarlak solucanların yumurtaları dışkı ile kirlenmiş toprakta yaşar ve ağız yoluyla vücuda girer. Enfeksiyon, enfekte dışkı yoluyla bir kişiden diğerine yayılabilir. Yuvarlak solucan yaklaşık iki yıllık bir ömre sahiptir. Kalındır ve yaklaşık 13 inç büyüyebilir. Dişi yuvarlak solucanlar günde yaklaşık 200000 yumurta bırakır. Belirli semptomları;

Solucan ağızdan veya burundan çıkabilir,

Büyümede başarısızlık veya hızlı kilo kaybı,

Hırıltı,

Yüksek ateştir.

Mide Parazit Belirtileri

Kilo kaybı gibi solucan enfeksiyonunu anlayabileceğiniz yaygın belirtiler vardır. Bunlar;

Şişkinlik/gaz,

İştah kaybı,

Kilo kaybı,

Karın ağrısı,

İshal, kusma ve mide bulantısı,

Sık yemek yeme,

Ateş ve kuru öksürük,

Hırıltı,

Anemi,

Ağrılı idrara çıkma olarak görülür.

Çocuklarda Mide Solucanı Nasıl Teşhis Edilir?

Çocuklarda mide parazitlerinin birçok belirtisi başka hastalıkların belirtilerini de barındırmaktadır. Doğru sorunu teşhis etmek için Doktor çeşitli muayeneler ve testler önerebilir.

Bağırsak solucanı enfeksiyonunun hareketli vücudunu yakalamak için Abdomen Ultrason,

Mikropları ve solucanları teşhis etmek için tırnak örnekleri,

Parazitleri teşhis etmek için Kontrastlı MRI ve CT beyin gibi tanı yöntemleri,

Doktorlar solucanlar için dışkı testinin incelenmesini önerebilir. Ayrıca geceleri hafif ışık altında çocuğun anüsünün incelenmesi tavsiye edilir.

Doktorlar gerçek tedaviyi belirler ve tüm teşhislerden hemen sonra başlar.

Çocuklarda Mide Solucanları İçin Doğal Ev Çözümleri

Sarımsak antibakteriyel özelliklere sahiptir. Günde bir diş sarımsak, mevcut yumurtaları öldürebilir ve solucanların yumurta bırakmasını engelleyebilir.

Çiğ havuç, sindirimi iyileştirmeye ve bağırsak hareketini teşvik etmeye yardımcı olan lif açısından zengin bir besindir. Vücudun mide parazitlerini itmesine yardımcı olması için günde iki kez çocuklara havuç yedirilir.

Papaya mideye iyi gelir ve bağırsak parazitlerini önler. Papayalar, parazite karşı işlev görmek için antelmintik özellikler içeren papain enzimine sahiptir.

Nar, sağlık için harikalar yaratan mucizevî özelliklere sahip olduğunu kanıtlıyor. Ayurveda'ya göre nar ağacının kabuğunda punisin bulunur. Bir alkaloid, bağırsak parazitlerini ortadan kaldırmak için kullanılan antelmintik özellikler içerir.

 

False