GeriSağlık Beyninizi detoksla yeni mevsime hazırlayın
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Beyninizi detoksla yeni mevsime hazırlayın

Beyninizi detoksla yeni mevsime hazırlayın

Günümüzün en revaçta kelimesi oldu detoks. Hepimiz zihnimizi, evimizi, işimizi, her türlü organımızı detoksa almanın ve bunu en kısa zamanda yapmanın peşindeyiz. "Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur" mottosuyla yola çıkarsak, önce vücudumuzu sonra da beynimizi mi yoksa tam tersini mi yapmamız gerekir? Beynimiz ise eğer vücudumuzun yöneticisi, o ne kadar sağlam ve temiz olursa vücudumuz da o kadar sağlıklı olacaktır. Beyin ve Sinir Cerrahı Doç. Dr. Tufan Cansever, beynimizi temiz tutmanın yollarını madde madde anlatıyor.

GÜNLÜK BESLENMENİZİ SADELEŞTİRİN

İnsanın en iyi doktoru kendisidir. Günlük beslenmemiz sırasında, kendimizi gözlemleyelim. Bize iyi gelmediğini hissettiğimiz besinlerden, vücudumuzla zıtlaşmadan uzak duralım. Her eksilen besin hafiflememizi, daha rahat hareket etmemizi, daha sağlıklı uyanıp güne başlamamızı sağlayacak.

BESLENMENİZDEKİ MEYVE VE SEBZE ÇEŞİDİNİ ARTIRIN

Meyvelerdeki her renk ayrı vitamini ve minareli işaret eder. Beslenmemizi ne kadar renklendirirsek, vücudumuzun temizlenmesinde başrolde yer alan vitaminleri de bu sayede almış oluruz.

BASİT YERİNE KOMPLEKS KARBONHİDRATLARI TERCİH EDİN

Rafine, işlenmiş şeker ve un bazlı karbonhidratlar yerine, kabuklu daha az rafine edilmiş karbonhidratların (glisemik indeksi düşük) tüketilmesi, insülin patlamalarına sebep olmadan daha dengeli beslenmezi sağlar.

BIRAKIN SİNDİRİM SİSTEMİNİZ DİNLENSİN

Devamlı ve sık sık beslenmek yerine, açıkmanın keyfine varın. Akşam erken yenen yemek sonrası, hafif aç uyuyun. Tüm gece sindirimle uğraşmak yerine, bırakın vücudunuz kendini temizlemek ve yenilemekle uğraşsın.

TOKSİNLERDEN VE MİKROORGANİZMALARDAN UZAK DURMAYA ÇALIŞIN

Gerçekten organik (tarım ilacı kullanılmamış ve sanayi bölgelerinden uzak bölgelerde üretilen) besinleri tüketmeye çalışın. Kullanacağınız kozmetik malzemelerinin kutularındaki renklere bakarak daha çok yesil ve mavi damgası olan ürünleri tüketin.

ORGANLARINIZA YÖNELİK BESİN TAKVİYELERİ KULLANIN

Glutatyon, propolis, zerdeçal, sarmısak, susam ekstresi, ekinezya, aloe vera ve benzeri birçok madde, organlarımızda oluşan artıkların temizlenmesinde bize yardımcı olacaktır. Bu konuda tamamlayıcı tıpla ilgilenen, fitoterapi ve aromaterapi konularında uzmanlaşmış tıp mensuplarından bilgi alabilirsiniz.

NEFES ALIN

Şimdi "bu da ne demek" demeyin. Günlük koşuşturma ve stres halinde hepimiz vücudumuzun en temel ihtiyacı olan nefes alma kapasitemizi minimumda kullanıyoruz. Bu konuda uzmanlaşmış kişilerden öğreneceğiniz birkaç teknik, hem daha sağlıklı olmanızı hem de daha az stresi vücudunuzda depolamanızı sağlayacak.

SU İÇİN

Vücudumuzun %70-75'inin sudan oluştuğunu göz önünde bulundurursak ve vücudumuzun temizliğini suyla yaptığını aklımızdan çıkartmazsak; birçok problemimizin esasında az su tüketmekten kaynaklandığının farkına varabiliriz. Peki ne kadar su tüketmeliyiz dersek, kabaca mililitre olarak, vücut ağırlığımızı 30 ile çarptığımızda bulduğumuz sayı minimum tüketmemiz gereken su miktarı.

GÜNDE EN AZ 20 DAKİKAYI DOĞAYA AYIRIN

Araştırmalar, doğada geçirdiğiniz 20 dakikanın, stresinizi ve endişelerinizi azalttığını gösteriyor. Dolayısıyla tansiyonunuzu düşürür ve nabız ve nefes hızınızı azaltır. Bu sayede mental rahatlamaya ulaşarak, beyninizin frenlerini serbest bırakırsınız.

GÜNDE YEDİ İLE SEKİZ SAAT UYKUYA AYIRIN

Haftada en az 3 gün 23:00'dan önce uyumaya çalışın. Bu süreçte vücudumuz tüm toksinlerinden kurtulurken yeni güne kendini daha rahat hazırlar. Bu hazırlık kampını ne kadar kısıtlı tutarsak güne o kadar yorgun başlar ve günlük aktivitelerimizi o kadar zor yaparız.

MEDİTASYON VE YOGA İLE ZİHİN DETOKSU YAPIN

En iyi uyku ilacı zihindeki huzur. Zihindeki huzuru en kısa yoldan sağlamak da meditasyon ile mümkün. Nasıl yapabilirim derseniz, hipnoz ve meditasyon konusunda uzmanlaşmış sağlık mensublarından yardım alabilirsiniz.

False