Bebeklerde uyku eğitimi ne zaman başlar ve nasıl olmalıdır? Bebeklerde uyku eğitimi yöntemleri

Güncelleme Tarihi:

Bebeklerde uyku eğitimi ne zaman başlar ve nasıl olmalıdır Bebeklerde uyku eğitimi yöntemleri
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 12, 2022 18:00

Bebeklerin gece beslenmeleri azaldığı zaman uyku eğitimi alarak kendi başlarına uykuya dalabilmeleri gerekir. Özellikle de çok uzun bir dönemi uykusuz bir şekilde geçiren annelerin buna çok fazla ihtiyacının olduğunu da bilirsiniz. Bebeklerde uyku eğitimi ne zaman başlar ve nasıl olmalıdır sizler için derledik.

Haberin Devamı

Bebeklere uyku eğitimi verdiğiniz zaman geceleri kaliteli ve rahat bir uyku yaşayabilirler. Aynı zamanda kendi kendilerine uykuya dalabildikleri için de, bebeği uyutmaya ekstra bir zaman harcamanız gerekmez.

Bebeklerde Uyku Eğitimi Ne Zaman Başlar ve Nasıl Olmalıdır?

Bebeklerde uyku eğitimi de en az beslenme kadar çok önemli bir yere sahiptir. Aynı zamanda bebeğin beyin gelişiminin hemen hemen %80'i, 0-3 yaş döneminde sağlanır. Bu gelişimin çok önemli bir kısmı ise, uyku sırasında gerçekleşir. Aynı zamanda uyku sırasında salgılanan melatonin hormonu sayesinde bağışıklık sistemi her geçen gün güçlenir ve hipofiz bezi de her geçen gün daha fazla büyüme hormonu salgılar. Aslında bebekler için söylenen “uyusun da büyüsün” sözü de tam olarak, buradan kaynaklanır. Aynı zamanda iyi uyuyabilen bebekler, çok iyi bir şekilde beslenir. Buna bağlı olarak da büyüme sürecini de oldukça sağlıklı bir şekilde geçirir.

Haberin Devamı

Bebeklerde uyku eğitimi, büyük önem taşır. Bu nedenle de pek çok ebeveynin en büyük sorunu haline geliyor. 5 yaş altındaki tüm çocukların % 70’inde uyku sorunu yaşandığı gözlemleniyor. Uyku sorunları yaşanmasının pek çok farklı sebebi vardır. Ama temel sorunun, bebeklerin çok sağlıklı bir uyku düzenlerinin olmamasından kaynaklandığını söylemek de mümkündür. Özellikle de yeni doğan döneminden başlamak üzere ona bir uyku düzeni sağlarsanız, bebeğinizin hem zihinsel ve hem de fiziksel olarak daha sağlıklı bir gelişim içinde olmasını da sağlayabilirsiniz.

Bebeklerde Uyku Eğitimi Yöntemleri

Bebeğiniz 4 aylık olduğu zaman artık yavaş yavaş uyku eğitimi vermek için hazırlanmaya başlamanız gerekir. En ideal zamanın ise, geceleri daha az beslendikleri ve artık geceleri de daha çok uyudukları 5. ay ila 6. ay arası olduğu da uzmanlar tarafından belirtiliyor. Aynı zamanda bunun için de kesin bir süre belirtilmiyor. Çünkü her bebeğin bu sürece hazır olduğu dönem ise, farklı olabilir. Bazı bebekler ise, 4 aylıkken uyku eğitimi almaya oldukça hazırdır. Ama bazıları için bu süre 7 aylık oldukları sürece denk gelebilir.

Haberin Devamı

Bebeklere Uyku Eğitimi Vermenin İncelikleri

Kesinlikle bebeğiniz ile birlikte yatmaya hazırlık rutininiz olmalıdır. Bunun için ılık bir banyo yapabilir ya da bebeğinize kitap okuyabilir ya da masal anlatabilirsiniz. Bu rutinin bebeğiniz tarafından da biliniyor ve kabulleniliyor olması da gerekir. Bu süreç ise, bebeğinize uykuyu çağrıştırır ve kısa bir süre sonra da daha kolay uykuya dalabilir. Aynı zamanda bebeğinize beyaz gürültü dinletebilirsiniz. Beyaz gürültü farklı frekansta bulunan tüm seslerin bir araya gelmesi ile oluşuyor ve tek bir sese odaklanmayı engelliyor. Rüzgar, elektrik süpürgesi, su gibi sürekli olarak gelen sesleri de içerir.

Haberin Devamı

Bebekler, bu sesi anne karnında duydukları seslere benzettikleri için sakinleşmeleri de önemli ölçüde kolaylaşıyor. Aynı zamanda bu sayede uykuya da çok daha kolay bir şekilde geçebiliyorlar. Bu sesin bebeğinize hiçbir zarar vermediğini de bilmeniz gerekiyor. Uzmanlar tarafından bebekler için en ideal uyku saatinin akşam 8 olduğu belirtiliyor. Aynı zamanda beneklerin çok fazla yorulmadan uykuya dalmaları gerektiği de belirtiliyor. Bu nedenle de geç saatleri beklemeden akşam en geç 8 de bebeğinizin uyumuş olmasını sağlamalısınız. Bebeğinizin beslenmesi ve uyuması da her gün aynı saatte olmalıdır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!