GeriBebek Sağlığı Bebeklerde gaz sancısını azaltmanın yolları
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bebeklerde gaz sancısını azaltmanın yolları

Bebeklerde gaz sancısını azaltmanın yolları

Bebeklerde gaz sancısı görülme sıklığı yüzde 10 civarındadır.

Anne ve babaların korkulu rüyası olan bebeklerdeki gaz sancısı, süt çocukluğu döneminin en sık rastlanan rahatsızlığıdır. Doğumdan sonraki ilk dört ayda oluşan gaz sancısının her bebekte görülmediğinin altını çizen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Eliya Benbiçaço, “Bebeklerde gaz sancısı görülme sıklığı yüzde 10 civarındadır. Sanıldığı kadar sık değildir” diyor ve merak edilenleri anlatıyor.

Bebeklerde gaz sancısını artırıcı bir faktör olarak evlerdeki sigara dumanı gösteriliyor. Evde sigara içen kişi sayısı ne kadar fazla ise bebekte gaz sancısı görülme olasılığı o kadar fazladır. Gaz sancısı tanısı konan bebeğin annesinin sigara içmesi ve ev içindeki diğer bireylerin sigara içmesi engellenmelidir. Annenin kafein içeren kahve, çay, kola ve çikolata gibi besinleri yemesi kısıtlanmalıdır. Annenin gazlı içecekler, süt ve süt ürünleri, kuru baklagiller, baharatlı gıdalar, soğan, sarımsak, lahana, brokoli, karnabahar, brüksel lahanası gibi yiyecekler ile ilgili sorgulanması ve gereğinde bu besinlerin kısıtlanması gerekebilir.

Bebeğe Müzik Dinletme

Bazı müzikler bebeklerin rahatlamasını sağlar. Bebeğin anne karnındayken duyduğu anne kalp atımı seslerini dinletmek bazı bebekleri rahatlatmaktadır. Bu durumda bebek kendini güven altında hissetmektedir. Bu seslerin kayıtlı olduğu CD’ler ve oyuncaklar bebek mağazalarında satılmaktadır. En basitinden, saç kurutma makinesinin çıkardığı ses, intrauterin anne kalp sesine benzer ses çıkardığı için bu amaçla kullanılabilmektedir.

Annenin Bebeğe Ninni veya Şarkı Söylemesi

Bebek annenin sessini duyduğu zaman kendini güvende hisseder ve rahatlar.

Annenin Bebeği Kucaklaması

Sıkı bir şekilde kucaklanan bebek annesinin kokusunu, sesini, varlığını hisseder ve rahatlar.

Bebeğin Karnına Ilık Yağ ile Masaj Yapma

Tatlı sözler söyleyerek yapılan karın masajı ten teması da sağladığından bebeği rahatlatmaktadır. Bebeği yüzükoyun yatırıp, karnına ılık bir havlu serdikten sonra sırtını sıvazlamak da kimi bebeklerde gaz sancısını dindirmektedir. Kimi zaman da bebeğe ılık bir banyo yaptırmak İnfantil Colic’in (gaz sancısı) azalması için yeterlidir.

Bebeği Rahatlatma

Bazı bebekler bebek arabası ile gezdirildiğinde, bazıları otomobille bir tur attıklarında, bazıları da kucakta veya beşikte sallandıklarında rahatlarlar.

False