Tüketmek için en doğru öğün: Kahvaltı
Ev yapımı peynir için malzemeler
1 kg süt
1 çay bardağı yoğurt
1 adet temiz bez torba / tülbent
Yapılışı
- Süt bir tencereye koyularak orta ateşte ara ara karıştırarak kaynamaya bırakılır.
- Kaynamaya başlayınca soğuk yoğurt eklenip iyice karıştırılır.
- Topaklanma oluştuğunu görür görmez ocaktan alınarak ılıması için bekletilir.
- Ardından bez torbaya koyularak iyice süzülecek şekilde bekletilir.
- Burada süzülen suyu dökmeyip çorbalarınızda kullanmanızı tavsiye ederim.
- Peynir altı suyu protein değeri yüksek olduğu için bezin içinde oluşan sert peynir bir kaba alınarak buzdolabında 6-7 saat bekletilerek tüketilebilir.
- Peynirin tamamı en fazla 3 günde bitirilmeli.
- Peyniriniz çok kuru olursa tuzsuz suda bekletebilirsiniz.
- Elde ettiğiniz peynirin bir kısmını tuzlayarak kendi kahvaltınızda ya da peynirli tariflerinizde kullanabilirsiniz.
*Özellikle sert peynirler ya da kaşar peyniri gibi suda bekletilemeyecek peynirler, yüksek tuz içeriği nedeniyle 1 yaşa kadar bebeklere verilmemeli. Evde peynir yapılamayan durumlarda yağı- tuzu azaltılmış peynirler akşamdan suda bekletilerek 8. ay itibariyle verilebilir ya da tuzsuz lor- labne peyniri tercih edilebilir.
Not: Bu tarif Diyetisyen Dilan Dalgıç'a aittir.