GeriSağlık Bayramda ağız hijyenine dikkat!
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Bayramda ağız hijyenine dikkat!

Bayramda ağız hijyenine dikkat!

Yediğiniz tatlılardan sonra dişlerinizi mutlaka fırçalayın.

Bayramların simgesi haline gelen tatlı ve şekerlemeleri geri çevirmek ya da iradeye söz geçirmek her zaman mümkün olmayabiliyor. Dişe kolayca yapışarak biriken ve plakalar oluşmasına neden olan şekerli yiyeceklerin bakteri üremesine yol açarak çürük oluşumunu hızlandırdığını vurgulayan Estetik ve Cerrahi Diş Hekimi Dt. Bijen Muhit, “Şekerleme ve tatlı tüketiminin çocuklar kadar yetişkinlerde de en üst seviyeye çıktığı bayram günlerinde, fırçalama sayısını 3’e çıkarmak ve etkin diş fırçalama ile birlikte mutlaka diş ipi de kullanmak gerekir” diyor. Dt. Muhit, bayramda çürük oluşumuna karşı; diş fırçalamanın mümkün olmadığı ara öğün sonrasında ağzın güzelce çalkalanması, bol su tüketimi ve sakız çiğnenmesinin de önemini vurguluyor.

Karbonhidratlı yiyeceklere dikkat!

Dişe yapışan şekerli yiyeceklerin ürettikleri asit sonucu çoğalan bakterilerin, diş ve diş etlerinde oluşan plakalarda kendileri için uygun bir gelişme ortamı bulduklarını ve kısa süre içinde dişte çürüğe yol açtıklarını anlatan Estetik ve Cerrahi Diş Hekimi Dt. Bijen Muhit, “Şekerleme ve tatlılarla birlikte, mutfak kültürümüze yerleşmiş olan karbonhidratlı yiyecekler de çürüğe yol açabilir. Bayram ziyaretlerinde tatlı ve şeker ikramlarını geriye çeviremediğimize göre, tek çaremiz ağız hijyenine daha çok özen göstermek” diyor.

Dt. Muhit, “Bayramda fırçalama sayısını mümkünse 3’e çıkarmalıyız. Ayrıca diş aralarına yapışmış olan şekerleme ve tatlılardan kurtulmak için diş ipi kullanımına ihtiyaç var. Plak ve dolaylı olarak çürük oluşumunun en sık görüldüğü yerler dişlerin girintili çiğneyici yüzeyleri, iki diş arası yüzeyler ve diş-dişeti birleşim yerleridir. Bu bölgeler diş fırçalarken ihmal edilmemelidir. Dişler arası yüzeylere ise diş fırçası tam olarak ulaşamadığı için, bu bölgelerin mutlaka diş ipi ile temizlenmesi gereklidir“ uyarısında bulunuyor.

Ağzınızı çalkalayın, bol su için, sakız çiğneyin

Bayramda tatlı tüketiminden sonra fırçalamanın mümkün olmadığı durumlarda ağzın çalkalanmasının da önemli olduğunu belirten Dt. Bijen Muhit, “Bir diğer yöntem de ağızda oluşan asitli ortamı nötralize etmek, asit etkisini azaltmaktır. Sakız çiğneyerek tükürük akışını arttırmak asit etkisini azaltır. Bayramda, çürük etkeni besinlerden mümkün olduğu kadar uzak durmaya, etkin bir şekilde fırçalamaya, diş ipi kullanmaya, diş fırçalayamadığımız ara öğün sonrasında ağzımızı çalkalamaya, bol su içmeye, şekersiz ya da diş dostu sakız çiğnemeye özen göstermeliyiz” diyor.

False