GeriSağlık Anorgazmi (Orgazm olamama) nedir? Nedenleri nelerdir?
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Anorgazmi (Orgazm olamama) nedir? Nedenleri nelerdir?

Anorgazmi (Orgazm olamama) nedir? Nedenleri nelerdir?

En büyük tabumuz. Aile içinde konuşulmayacak konuların başında gelen gizli bir konu. Arkadaş sohbetlerinde bile zaman zaman yüz kızarmasına sebep olan ancak hayatın en önemli gerçeklerinden biri; cinsellik ve cinsel hastalıklar.

Toplum olarak yeterli farkındalığa erişemediğimiz için cinsel hastalıklar konusunda doktora gitmek bir yana dursun konuşmakta bile zorlandığımı vurgulayan Üroloji uzmanı Arman Çitçi, en sık rastlanan cinsel problem anorgazmiyi anlattı.

ORGAZM NEDİR?

Orgazm, ilişkinin doruk noktasına çıktıktan sonra rahmin ve vajinanın ritmik kasılmaları ile karakterize olan bir süreçtir. Cinsel deneyimin en haz verici anı bu süreçte kendini gösterir. Orgazm olma sırasında kadınlarda vajina, rahim ve tüpler istemsiz bir şekilde 3-5 saniye kadar kasılır. Bu duygu doruk noktasına çıktıktan sonra ise vücutta tam bir gevşeme ve rahatlama süreci başlar.

ANORGAZMİ NEDİR?

Anorgazmi, orgazma çok geç ulaşılması, yeterli uyarıya rağmen orgazma ulaşmanın çok güç olması veya hiç orgazm olamama durumuna denir. Anorgazmik kadınların pek çoğu, cinsel uyarılma olmasına rağmen orgazm olamama sorunu ile karşı karşıyadır.

ORGAZM OLAMAYAN KADINLARDA HANGİ PROBLEMLER GÖRÜLÜR?

Orgazm her kadının ruhsal ve bedensel bütünlüğün sağlıklı devamı için yaşanılması gereken bir süreçtir. Yaşanmadığı takdirde ise psikolojik sorunlara yol açar. Çoğu zaman içsel bir sıkıntı sebebiyle ortaya çıkan anorgazmi, depresyona kadar sürükleyebilir. Anorgazmi olan kadınlar kendini zamanla yetersiz hissedebilir, eşlerinden uzaklaşabilir. Bu durum o kadar baş edilemez bir hal alır ki, cinsel hayatları tamamen bitebilir.

PEKİ, ANORGAZMİ NEDEN ORTAYA ÇIKAR?

En önemli sebebi kadınlarda kontrolü kaybetme korkusudur. Böyle bir endişe yaşamalarının sebebi ise kişinin aşırı mükemmeliyetçi ve idealist olmasıdır. Bu özellikteki kadınlar, kontrolü kaybedip kendini bırakamazlar, kısacası karşısındaki kişiye güvenemezler. Bu durum zamanla cinsel bir hastalık olan anorgazmiye dönüşür. Bunun dışında;

  •  Baskıcı anne baba tutumu,
  •  Daha önce yaşanmış cinsel travmalar,
  •  Ten uyumsuzluğu,
  •  Partnerini sevmeme durumu,
  •  Düzensiz aile hayatı,
  •  Bazı ilaçlar ve madde bağımlılığı,

Aynı zamanda tıbbi nedenler de orgazm yaşamaya engel olabilir. Bunlar; diyabetik hastalıklar, kalp hastalığı, yüksek tansiyon, Multipl Skleroz, nörolojik problemler vb.

ANORGAZMİ NE SIKLIKLA GÖRÜLÜYOR?

Bu konuda yapılan araştırmalar gösteriyor ki, normal çiftlerde kadınların % 63’ünde orgazma ulaşmada güçlük, % 47’sinde gevşeyememe, % 35’inde cinselliğe ilgisizlik sorunları yaşıyor. Araştırmanın geneli Kadınların yaklaşık üçte ikisinin ilişki sırasında orgazm olamama sorunu (anorgazmi) ile karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Bazıları bu durumlarını bir sorun olarak görmezken, bazıları hayatlarının oldukça negatif yönde etkilendiğini düşünüyor.

KAÇ ÇEŞİT ANORGAZMİ VAR?

Rasgele (Random) anorgazmi, dönem dönem orgazmın yaşanamaması durumudur. Koital anorgazmi mastürbasyonla veya sürtünerek orgazm olmasına rağmen cinsel ilişkide birleşme sırasında orgazm olamama sorunudur. Erken orgazm ise orgazmın erken dönemde yaşanarak cinsel hazzın kaybolması durumudur. Son olarak hiperseksüalite; erkek ve kadınlarda görülebilen bir cinsel patolojidir. Kadınlarda aşırı cinsel istek sonucunda, haftada 7 veya daha fazla cinsel ilişki sıklığının olması durumu ‘Nemfomani’ olarak tanımlanır.

TEDAVİSİ MÜMKÜN MÜ?

Evet, tedavisi mümkündür. genellikle terapi ile bu sorun çözülmesi yoluna gidilir. Anorgazmi tedavileri sırasında bilişsel davranışsal cinsel terapiler kullanılır. Bilişsel terapi cinsellikle ilgili bilgilerin verilmesini, davranışsal cinsel terapiler de bazı egzersizleri içerir. Bu tedavilere ek olarak uygulanan hipnoterapiler de tedavi sürecine ek olarak uygulanır. Gerekli durumlarda genel psikoterapiler, erkek eşlere yönelik tedaviler ve çift terapileri de cinsel tedaviler içinde sayılabilir. 

False