GeriSağlık Acı kırmızıbiberin bir faydası daha ortaya çıktı
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

Acı kırmızıbiberin bir faydası daha ortaya çıktı

Acı kırmızıbiberin bir faydası daha ortaya çıktı
Abone Olgoogle-news

Türkiye'de özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde çok miktarda tüketilen acı kırmızıbiberin, kişilerdeki kalp krizi ve inme riskini önemli ölçüde azalttığı ortaya çıktı.

İtalyan bilim insanı Marialaura Bonaccio liderliğinde yapılan araştırma, acı kırmızıbiber yiyen kişilerde kalp krizi ve inme riskinin diğer insanlara oranla yüzde 23 oranında düşük olduğunu ortaya koydu. İtalya'nın Molise bölgesinde yaşayan 22 bin 811 kişinin sağlık durumunun yaklaşık 8 yıl boyunca takip edildiği araştırmada, haftada en az 4 kez acı biber tüketmek, kalp ve serebrovasküler nedenlere bağlı ölüm riskinin azalması ile ilişkilendirildi.

'ARAŞTIRMA'NIN İTALYA'DA YAPILMASI TÜRKİYE İÇİN ANLAMLI'

Gaziantep'te özel bir hastanede görevli Kardiyoloji Uzmanı Doktor Serdar Keçeoğlu araştırmanın İtalya'da yapılmasının Türkiye için anlamlı olduğunu söyledi. Her iki ülkenin birçok alışkanlığının aynı olduğunu ifade eden Keçeoğlu şunları söyledi:

"Şimdi biliyoruz ki ölümlerin büyük oranı kalp ve damar hastalıkları kaynaklı. Bununla ilgili tabi herkes büyük çaba ve çalışma içerisinde. Acı biber ile ilgili de İngiltere'de bir çalışma yapıldı yeni. Çalışma İtalya'da yapıldı. Tabi İtalya'da yapılması bizim içinde anlamlı. Bizim toplumumuza yakın bir toplum, Akdeniz iklimi ve beslenme alışkanlıkları bize yakın. Araştırmada 2 grup oluşturuluyor. Bir grubun haftada 3-4 kez acı biber tüketimi mevcut. Diğer grupta ise nadir ya da hiç tüketim olmamış. Gruptakilerin uzun dönemde yaşam durumları gözlemlenmiş 8 yıllık bir süreçte ve acı biber tüketimi çok olan kişilerin kalp damar ile beyin damar olaylarına bağlı bir ölüm yaşama riskinin yüzde 23 oranında azaldığı tespit edilmiş. Önemli bir çalışma. Tabi bunu neye bağlıyoruz? Biberi acı yapan kapsaisin dediğimiz bir molekül mevcut. Bu kapsaisin biberde ne kadar çoksa biber o kadar acı oluyor. Nasıl bir etki gösteriyor? Daha önce biliyorduk ama insan çalışmaları henüz yoktu. Yani hayvan deneylerinde damar çeperinde kireçlenmeyi azalttığı, kötü kolesterolü düşürdüğü şeklinde gözlemler oldu. Buna bağlı olarak da hem kalp damar hem beyin damar olaylarına azalttığı düşünülüyordu. Bu çalışma ile de bu kanıtlanmış oldu."

'BİBERİ UZUN VADEDE KULLANMALIYIZ'

Acı biberin gündelik hayata girmesi ile birçok diğer etkeninin birleşmesinin kalp krizi riskini düşürdüğünü anlatan Uzman Doktor Serdar Keçeoğlu, "Biz bunu güncel hayatımıza nasıl sokacağız? Nasıl sigara içmiyorsak, şeker düzeyimizi düzenli tutuyorsak, tansiyonumuzu kontrol altında tutuyorsak, egzersizimizi yapıyorsak, biberi de hayatımıza katarak yani haftada 4 gün ya da daha fazla tüketimi şeklinde katarak, uzun vadede kullanmalıyız. Yani birkaç kere yiyerek bunun olumlu etkilerini yakalamak mümkün değil. Uzun solukta yani yıllar içinde bunun olumlu sonuçlarını aldığımızı göreceğiz diye düşünüyorum" dedi.

Tek başına acı biber yemenin riski azaltmadığını da belirten Keçeoğlu, "Bizim bölgemizde biber tüketimi fazla ama maalesef kalp krizi olayları Akdeniz iklimi bölgelerine göre daha fazla. Bunu sadece biber tüketimi ile engelleyemeyiz. Kalp ve beyin damar olaylarının en önemli sebepleri; sigara, yüksek tansiyon, diyabet gibi hastalıkları önleyerek ya da kontrol altına alarak biberi de hayatımıza kattığımızda acı biberi bunların olumlu faydalarını daha net görürüz. Tek başına acı biber tüketerek bunun olumlu faydalarını görmek mümkün değil" şeklinde konuştu.

Biber alırken özellikle sıcak ve kurak bölgelerdeki biberlerin alınmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirten Keçeoğlu şöyle devam etti:

"Biber tüketirken özellikle nerede üretildiği önemli. Sıcak iklimlerde nemli olmayan bölgelerde üretilen, yani Şanlıurfa, Gaziantep, Kahramanmaraş gibi bizim bölgemizde üretilen biberleri tüketmek daha sağlıklı. Çünkü nem olmadığı zaman biberde o yabancı ya da zararlı o alfatoksin dediğimiz maddeler bulunmamış oluyor. Bir de büyük paketlerde değil de daha küçük paketlerde alıp tüketip tekrar yenisini almak daha güzel olur. Çünkü paket açıldığı zaman oksidasyona bağlı kapsaisin moleküllerinin etkisinin de azalması söz konusu."

DHA

False
Haber Yorumlarını Göster
Haber Yorumlarını Gizle