GeriSağlık 4 günlük Kurban Bayramı’nda beslenme
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi

4 günlük Kurban Bayramı’nda beslenme

4 günlük Kurban Bayramı’nda beslenme

Et yemeklerinin yanına hamurlu gıdalar yerine salata tüketin.

Toplum olarak Kurban Bayramı’nda genelde fazla et, hamur işleri ve tatlı tüketildiğinden diyabet hastaları, hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları olanlar ve mide rahatsızlığı çekenler çok dikkat etmeliler. Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Emel Yılmaz, Kurban Bayramı’nda nasıl beslenmemiz gerektiğini anlattı.

Hayvansal gıdalar doymuş yağ asitleri içerir, dolayısıyla kalp ve damar hastalıkları açısından sakıncalıdır. Kolesterol ve kalp açısından az miktarda tüketilmelidir.

Günlük önerilen kırmızı et miktarı 100 g ve haftada 3 defa tüketilmesi tavsiye ediliyor. Fakat özel günlerde bu miktar aşılsa da göz ardı edilebilir. Kurban Bayramı’nda etleri kavurma veya kızartma şeklinde tüketmek yerine önerdiğimiz pişirme tekniklerinden olan haşlama, ızgara veya fırında pişirmek daha sağlıklı. Böylelikle önerilen pişirme tekniği sayesinde mide rahatsızlıklarını da önlemiş oluruz.

ETİ KENDİ YAĞINDA PİŞİRİN

Izgara yönteminde etin kömürleşmemesine, dışı pişen içi çiğ kalan etlere dikkat edilmeli. Ayrıca Kurban Bayramı’nda etin taşıdığı yüksek riskten dolayı çiğ et tüketilmemesi tavsiye edilir.

Burada eti kavurmak ve kızartmak için kullandığımız kuyruk yağı, tereyağı ve margarinleri tavsiye etmiyoruz. Eti kendi yağında pişirmek, yemeğe lezzet kattığı kadar düşük kalorili olmasını da sağlar. Dilerseniz burada biraz da baharat ekleyebilirsiniz.

YANINDA SALATA TÜKETİN

Et yemeklerinin yanında aynı zamanda hamurlu gıdalar da sakıncalı. Birden tüketildiğinde reflü, gastrit ve mide yanması gibi mide rahatsızlıklarına neden oluyor. Et yemeklerinin yanına hamurlu gıdalar yerine salata tüketmek daha doğru bir tercih olur.

Çikolata ve şerbetli tatlılar kalorisi yüksek olmakla beraber fazla miktarda tüketildiğinde mide yanmalarına ve ani kan şekeri yükselmelerine neden olur. Burada sebze ve meyve tüketimine özen gösterilmelidir.

KURBAN BAYRAMI’NDA NASIL BESLENMELİYİZ?

  • Sabah fazla ağır olmayacak şekilde kahvaltı yapmalıyız.
  • Misafirliğe gittiğimizde her şeyden tadımlık olarak tüketip gideceğimiz diğer ziyaretleri unutmamalıyız. Böylece hem azar azar sık sık tüketmiş oluruz hem de mide rahatsızlıklarına yol vermemiş oluruz.
  • Bol miktarda su içmeyi unutmamalıyız. İçeceğimiz çay ve kahveleri abartmamalıyız. Aksi takdirde kabızlık kaçınılmaz olur.
  • Tatlı çeşitlerinde çikolata, şeker ve şerbetli tatlılar yerine kuru meyve çeşitleri, ceviz-badem-fındık gibi atıştırmalıklar, meyve tatlıları ve sütlü tatlıları tercih etmekte fayda var. Bunlar hem ikram edilebilir hem de misafirlikte tercih edilebilir.
  • Kısacası, özel günlerde bile hem sağlıklı hem aç kalmadan azar azar sık sık beslenerek kilo kontrolünü sağlayabiliriz.

Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Emel Yılmaz

False