GeriSeyahat 36 saatte Chianti
MENÜ
  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Hürriyet Twitter
    • Yazdır
    • A
      Yazı Tipi
36 saatte Chianti

36 saatte Chianti

Toscana’nın kalbinde, Floransa ile Siena arasında uzanan Chianti şarap bölgesi İtalya’da romantizmin kalesi. Tepeciklere kurulmuş ortaçağ kasabaları, göz alabildiğine uzanan bağlar, zeytinlikler, taş evler...

Virajlı otoyolları bunların da ötesinde pek çok modern sürpize açılıyor. Günümüz modasında dikkat çeken butikler, çağdaş sanat galerileri, iddialı restoranlar. Ve tabii ki tek başına bile seyahat vesilesi olabilecek şaraplar.
Ingrid K. Williams

Cuma
15.30
Şarap mimarisi

Antinori sülalesi 1300’den bu yana şarap üreticisi. Aile şirketi Marchesi Antinori ise yüzünü geleceğe dönmüş. Geçen sonbaharda mimari olarak çarpıcı şaraphaneleri Antinori nel Chianti Classico hizmete girdi. Mayısta ise eski şaraphane ziyarete açıldı. Bir saatlik turlar (55 TL) mahzenden başlıyor, camla çevrili tadım odasında noktalanıyor. Şarap aksesuarları, Leonardo da Vinci’nin tasarladığı üzüm sıkma presinin sergilendiği müze de turun bir parçası (antinorichianticlassico.it).
18.00
Zarif Panzano

Tepenin üstündeki küçük bir kasabada moda açısından dikkat çekici bir butikle karşılaşmak insanın aklına bile gelmez. Panzano’daki Verso x Verso işte böylesine şaşırtıcı bir mağaza. Vitrindeki ürünler stokta yoksa, sipariş de verebilirsiniz. Çift fermuarlı keçi derisinden harika bir cekete ya da el yapımı yuvarlak, köşeli burunlu oxford stili ayakkabılara ne dersiniz. Floransa diplomalı tasarımcının mağazasından çıkınca parke taşı kaplı sokaklarda yürüyün, günbatımını seyredin (versoxverso.com).
20.00
Dario’da akşam yemeği

Panzano’ya gelmişken akşam Officina della Bistecca’daki lezzet şölenini kaçırmayın. Kasap ailenin sekizinci kuşak üyesi Dario Cecchini, kasap dükkânına bitişik restoranında uzun masalar kuruyor. Sofrada et sevenlerin başını döndürecek yemekleri birbiri ardına sunuyor. Tartarlı ızgara biftekten, Panzan usulü bonfileye ne ararsanız var. Patatesler bile kavanozda Chianti tereyağıyla servis ediliyor. Gecenin zirvesi bistecca alla Fiorentina. Dario’nun ringde kupasını gösteren boksör edasıyla gösterdiği, özel şovla sunduğu biftek tadılmaya değer. Şarap dahil iki kişi 135 TL (dariocecchini.com).
10.00
Piazza’nın çevresinde

Bölgenin önde gelen kentlerinden Greve’de yüz yıllardır cumartesi sabahları pazar kuruluyor. Piazza Matteotti’de, denizci Giovanni da Verrazzano Anıtı’nın yanı başına kurulan tezgâhlarda pek çok yerel ürün satılıyor. Verrazzano’nun bağ ve zeytinlikleri de yakında. Meydan çevresinde el işi ürünler satan mağazalar sıralanmış. La Bottega dell’Artigianato’da zarif sepetler ve zeytin ağacından ekmek tahtalarını, 200 yıllık Antica Macelleria Falorni’deki yerel salamları kaçırmayın (falorni.it).
11.30
Tarih dersi

Bölgenin şarap kültürünü merak ediyorsanız Museo del Vino’da (giriş 13 TL) tüm sorularınıza cevap bulacaksınız. Üzüm sıkma preslerinden mantar yapımına, hatta yerel kahramanlardan kaşif Amerigo Vespucci’ye kadar ne ararsanız var burada (museovino.it).
13.30
Sıvı öğle yemeği

Yerel ürünlerle hazırlanmış, hafif ve leziz bir öğle yemeği için Le Cantine di Greve’in mahzenine inmeye değer. Yüksek teknoloji ürünü makinelerden şarabınızı seçip kadehinizi doldurun. Süper Toscan sınıfındaki Tignanello’yu deneyebilirsiniz. Aslında makineler yardımıyla Chianti Classico etiketi taşımaya hak kazanan yerel şarapları da karşılaştırabilirsiniz. Girişte 25 TL’lik bir kart almanız yeterli. Yanında anason aromalı salamla hazırlanmış bir sandviç (8 TL), pecorino peyniri ya da prosciutto salamlı sandviç tabağı (15 TL) seçebilirsiniz. Yerel zeytinyağını da tadacağınız öğünü grappa’yla kapatmaya ne dersiniz? (www.lecantine.it)
16.00
Ama’da sanat

Toprak yoldan ulaşılan küçük Castello di Ama (nüfus 4 kişi) köyünün değerli bir çağdaş sanat müzesine sahip olacağını tahmin etmek zor. ‘Kasaba’nın zarif taş binaları şimdi Chianti’nin en güzel şaraphanelerinden Castello di Ama’ya ait. Sanat koleksiyonu, şaraphanenin yıllardır sanatçılara verdiği siparişlerle genişliyor. Anish Kapoor’un taş zeminde parlayan işi küçük bir şapelde, Kendell Geers’in aynı anda devrim ve aşk gibi okunabilen kan kırmızısı neonları ise şarap mahzeninde. İki saatlik rehberli turda (90 TL) sanat eserlerini görecek, taşbaskı zeytinyağlarını, ünlü vinolog Marco Pallanti’nin hazırladığı şarapları tadacaksınız (castellodiama.com).
20.30
Yerel mutfak

Karanlık çöktüğünde yerel lezzetleri tatmak için Greve’nin ana meydanındaki Mangiando Mangiando’ya uğrayın. Küçük restoran çevredeki çiftliklerden aldığı malzemelerle oluşturuyor mönülerini. Sapsarı tentelerin altında, keçi peynirini, doldurulmuş ve fırınlanmış tavşanı, taglierini gibi taze makarnaları tadın. Tatlı olarak komşu masadaki İtalyanların yaptığı gibi çıtır bisküvi cantuccini’yi tatlı şarap vin santo’ya batırın, damağınıza yayılan aromanın tadını çıkarın. İki kişi 140 TL (mangiandomangiando.it).
23.00
Yolda kırmızı yok

Chianti’de gece denemeye değer birkaç adres var. Butik biralar üzerine uzmanlaşan La Birroteca di Greve, bunlara pek benzemiyor. Dışarıdaki masaları geniş meydanına ve karşıdaki yeni kitaplık binasına bakıyor. İçeride 1950’lerin şarkıları çalıyor. Bardaki sekiz musluktan her hafta farklı bir yerel bira akıyor. Şimdilerde Toscana’nın küçük firmalarından Birra Amiata’nın Marruca’sı, Como yakınlarındaki firmalardan Birrificio Bi-Du’nun Köln stili Rodersch’i çok gözde. Orta boy bira 13 TL. (labirrotecadigreve.it)
11.00
El yapımı iplikler

Bir tepenin üstüne kurulan Castellina köyü sırlanmamış seramik karoyla kaplı sokakları, taş yapılarıyla, surların altından geçen tünelleriyle görülmeye değer. Köyün gizli hazinesi L’Antica Delizia... Toscana’nın en güzel dondurmaları bu aile işletmesinde yapılıyor. Zencefilli bitter çikolata ya da armut - ricotta karışımı gibi sürprizlere hazır olun. Kısa bir yürüyüşle ulaşacağınız Lucia Volentieri, bir sanat galerisi. Yerel sanatçıların heykel, suluboya, zarif seramik çalışmalarını sergiliyor (luciavolentieri.com).
12.30
Gizli zenginlikler
Castellina’nn ortasına dikilen uzun kuleli kale ortaçağda inşa edilmiş. Yapı bugün barışın, sanatın hizmetinde. Arkeoloji Müzesi’nde (giriş 13 TL), bölgedeki kazılardan elde edilen objeler sergileniyor. Etrüsklerin müzedeki eserlerini yeterli bulmayanlar otomobile atlayıp yakınlardaki diğer ören yerlerini gezebilir. Örneğin Monte Calvario’yu (museoarcheologicochianti.it).
15.00
Ölümsüzleştirilen güzellik

Castellina’dan Chianti Helkel Parkı’na uzanan yarım saatlik otoyol tepelerin, bağların, zeytinliklerin arasından kıvrılarak uzanıyor, fotoğrafçılara harika manzaralar sunuyor. 56 dekarlık parka ulaştığınızda (giriş 21 TL) heykelleri yürüyerek keşfedeceksiniz. Tahta kaplı 1300 metrelik yolu takip edin, farklı malzemelerle üretilmiş 20 heykeli geçip cam küplerle yapılmış piramite girin. Köprünün altındaki parlak mavi karoları, bulutsuz günlerde gökyüzüne çerçeve oluyor. Manzaranın tadını çıkarın (chiantisculpturepark.it).

Nasıl gidilir


Aralık ayının ikinci haftasında Alitalia ile İstanbul’dan bir aktarmalı gidiş-dönüş Floransa uçuşları 578 TL’den, Bologna’ya Pegasus’la direkt uçuşlar 352 TL’den başlıyor.

False