Zorla şubesiz bankacılık

Erkan ÇELEBİ
Haberin Devamı

Bankalar, müşterilerini interaktif bankacılıktan yararlanmaya ikna etmek için şimdi de ‘‘ceza'' yöntemine başvurmaya başladılar. Bazı bankalar, vadesiz hesaplardan yıllık 10 milyon liraya varan ‘‘masraf'' kesiyor. Ancak, hesap sahipleri interaktif bankacılığı kullanıyorsa, bu cezadan kurtuluyor.

BANKALAR, şubesiz bankacılık sistemini yaygınlaştırmanın yolunu, işlemlerini şubede gerçekleştiren mevduat sahiplerini cezalandırmakta buldu. Bazı bankalar şimdi de, işlemlerini interaktif bankacılık sistemiyle gerçekleştirmeyen müşterilerinden masraf adı altında ek ücret talep etmeye başladı. Bu bankalardan biri de İş Bankası... İş Bankası artık, işlemlerini interaktif bankacılık sisteminden yararlanarak yapmayıp, banka şubelerini tercih eden müşterilerinden 10 milyon lirayı bulan yıllık işlem masrafı alıyor.

İş Bankası'nın bu uygulamasından Salim Çelik adlı asker okuyucumuz da nasibini aldı. Banka, ocak ayının başında Çelik hesabından 5 milyon 250 bin lira çekti. Çelik'in yıllık işlem masrafı adı altında yapılan bu kesintiden haberi ancak, işlem gerçekleştikten sonra oldu.

Arkadaşımız Fadime Çoban, Çelik'in sorunuyla ilgili olarak İş Bankası yetkilileriyle görüştü. Banka yetkilileri, yıllık işlem masrafının bir yıl boyunca hesaplarla ilgili olarak verilen hizmetlerin ve bu hesapların bankada tutulmasından kaynaklanan maliyetlerin karşılığı olarak müşterilere yansıtılan küçük bir bedel olarak değerlendirildi. Bu durumun, şubelerde sürekli asılı bulundurulan tarifelerle de müşterilerin dikkatine sunulduğuna dikkat çeken yetkililer, ‘‘Ayrıca bu konu yasal süresi içinde Merkez Bankasına bildiriliyor'' dediler.

İş Bankası Müdür Yardımcılarından Zuhal Üreten ve Şebnem Erverdi'nin yaptığı açıklamada, ‘‘Yıllık işlem masrafı, vadesiz hesaplarla ilgili olarak Yazılım Geliştirme Müdürlüğümüzce hazırlanan verim listelerindeki net verim tutarları dikkate alınarak kademeli olarak tahsil ediliyor. Vadesiz hesabın net verimi, cari hesaptan yıl içinde hesaben tahsil edilen gelir kademeleri ve vadesiz hesap ile bağlantılı ürünlerden elde edilen gelirlerin toplamından minimum düzeyde tutulmuş işlem maliyetlerinin toplamı düşülerek, sistem tarafından hesaplanıyor'' denildi.

VADESİZ HESABA

Açıklamada, yıllık işlem masraflarının vadesiz tasarruf mevduatı grubundaki vadesiz hesaplarında 1 milyon lira ile 10 milyon lira arasında değişen tutarlarda uygulandığını, bu bedellere ayrıca Banka ve Sigorta Muamele Vergisi'nin eklendiğini söylediler. Vadesiz ticari mevduat grubundaki vadesiz hesaplarda ise bu bedelin Banka ve Sigorta Muamele Vergisi hariç, 5 milyon lira olduğunu belirttiler.

Üreten ve Erverdi'nin açıklamasında, yıllık işlem masrafının bankacılık işlemlerini interaktif bankacılık sisteminden yararlanarak gerçekleştiren müşterilere yansıtılmadığına da değinildi. İşlemlerini interaktif bankacılık sisteminden yararlanarak gerçekleştiren müşterilerden önümüzdeki yıllarda da yıllık işlem masrafının alınmayacağına değinildi.

Yazarın Tüm Yazıları