Zoraki fotografci

Hadi ULUENGIN
Haberin Devamı

Hani deklansore basar basmaz negatifi derhal tab eden ve dolmus ucaklarla tatile cikmis kucuk burjuvalarin plajda poz veren hazin karilarini kaydettigi kitipiyos aletler var ya, iste onlarlardan bir tane aldim. Bunu kullaniyorum.

Haril haril fotograf cekiyorum. Hayir, kirkindan sonra bir Ara Guler Usta, bir Henri Cartier Bresson veya ne bileyim ben bir Man Ray olmaya heveslenerek hayatin ve hayalin suretini mercegin otesine naksetmeye ugrastigim falan yok.

Dogru, ciraklik yillarimda boyle bir ihtiras tramvayina binmistim ama Fernando Pessao'nun dedigi gibi ‘fethetmek icin dogmamis oldugumdan’ bu projem de suya dustu. Diger gerceklesememis duslerim arasinda kaybolup gitti.

Zaten sanmayin ki simdiki ugrasimda Hasselblad makina, Leitz objektif ya da Nikon aparat tutuyorum. Soz konusu asil markalar kim, ben kim...

Hani deklansore basar basmaz negatifi derhal tab eden ve dolmus ucaklarla tatile cikmis kucuk burjuvalarin plajda poz veren hazin karilarini kaydettigi kitipiyos aletler var ya, iste onlarlardan bir tane aldim. Bunu kullaniyorum.

Antparantez bir sey soyleyeyim, yahu bu makinalara has ozel filmler ne kadar da pahaliymis! Aleti neredeyse sebil niyetine satiyorlar fakat sonra anasinin nikahi fiyattaki ham bobinlerle insanin imanini gevretiyorlar.

Ustelik objektif flu imaj veriyor ve enstantaneyi yinelemek gerekiyor.

Neyse tekrar sadede geleyim, dedigim gibi su siralar fotograf cekiyorum.

* * *

EFENDIM daha once de size aciklamistim, ev sahibim kapi onune koydugundan en gec ay sonunda simdiki dairemi bosaltmam ve yeni yerime tasinmam gerekiyor.

Masraf, gaile, tatava bir yana, peki ben kitaplari nasil yerlestirecegim ?

Inkari yok bu konuda da manyagim ve eger kutuphanem oteki tarafa gectigim an simdiki duzenine tipatip benzemez ise ben kecileri kaciririm. Oynatirim.

Oysa, surekli guncellestirdigim raflarin mantigi vardir ve nakliyat islemi cok hassas bicimde yapilmassa ne kitaplikta, ne de bende mantik kalir.

Dilbilim bolumunu etnoloji bolumunun izlemedigini ve de ustelik ayni yere kel alaka bir Balzac romaninin bulastigini dusunun, cildirmak isten degil !

Ya da Cumhuriyet donemi kronolojisi sasmis ve Hikmet Ozdemir'in ‘Yon Hareketi’ incelemesinden sonra Etienne Copeaux'un ‘Turk Tarih Tezinden Turk -Islam Sentezine’ calismasi geliyor. At kendimi yeni evin balkonundan disari!

Veya, para-psikoloji mintikasi Frankfurt Ekolu felsefesiyle karismis ve Nur Ali Sah'in ‘Kurt Ezoterizmi’ yaninda Habermas'in ‘Ideoloji Olarak Teknik Ve Bilim’i pis pis siritiyor... Maazallah pistov cekip beynime sikarim !

Dolayisiyla, tum bunlarin onune gecebilmek ve oteki tarafa tasindigimda bugunkusunun esi duzeni tutturabilmek icin fotografciliga basladim.

Hesaplamadim kac bin bilmiyorum ve her halde ciltleri kagida teker teker kaydetmeye kalkacak kadar deli divane degilim, en pratik yontemin toplam sekiz kitapliktaki atmis dort rafin yakin plan resmini cekmek olduguna karar verdim.

Bir de, dekorasyon mimariymisim gibi hem kitapliklarin, hem de etajerlerin planlarini cikartarak bunlari 1, 2, 3... ve a, b, c... diye kodlandirdim.

Ornegin, ‘cinnet yillari’na ait ve Mao'den Kim Il Sung'a uzanan abuk subuk herzeleri kapsayan ‘cezali raflar’dan birisi siralamada 5 - F'e mi tekabul ediyor, bunu hem fotograf arkasina kaydettim, hem de krokideki haneye yazdim.

Insallah isi alnimin akiyla kotaracagim ve yeni haneme oyle yerlesecegim.

* * *

BURADA sakin ‘be adam, luzumsuz kitaplarini def eyle de rahatla’ demeyin !

Kasten edinilmis bir kitabin asla uzumsuzu olamaz ve kitap def edilemez.

Bu isi 12 Mart darbesinde ben vinladiktan sonra ve zaptiye baskinindan once Babam ve Kardesim metazori yapmislardi ki uzun sure onlari affetmedim.

Ve de sakin ha ‘hepsini okudun mu ?’ diye sormak gafletine dusmeyin !

Cilt mulkiyetiyle tutusanlar icin hayati olan sey hem o sayfalarin oradaki mevcudiyetinden ruhi ve bedeni bir guven duymak, hem de bir gun sorulacak bir soruya cevabin hangilerinde aranacagini bilecek kadar o kitabi tanimaktir.

Bu kadarina ulasmis kisi zaten cok okur ve ‘hepsi’ tasasina dusmez.

* * *

EVET sizi uyardiktan sonra tekrar yukariya doneyim, puruz cikmadigini ve cabaladigim isin tereyagindan kil ceker gibi gerceklestigini sanmayin.

Once, basta dedigim gibi foto zavazingosunun entipuflugunden oturu pozlari sik sik tekrarlamak gerekiyor ki durmadan yeni film alarak namussuz firmayi zengin ediyorum. Adamlar benim sayemde Karun servetlerine servet katiyorlar.

Oteki mesele ise cok daha da cetrefil... Tasinacagim yerin tavani simdiki dairemden alcak ve kutuphanenin en ust raflarini tumuyle elemek zorundayim.

Tamam, soz konusu hacmi kapsayacak oranda baska bir kitaplik ismarladim ama yukaridaki degisim kacinilmaz olarak diger butun bolumleri de etkileyecek.

Tepe siralarda yer alan ve boyutlari buyuk olan sanat kitaplarini, ressam albumlerini veya muze kataloglarini her halde Montolban'in polis romanlariyla ya da Bediuzzaman'in risaleleriyle karistiracak degilim. Cik isin icinden !

Dolayisiyla, su siralar bir yandan yukaridaki ana kodlamayi yapiyorum, bir yandan da kimin fesini kimin tepesine gecirecegim hakkinda kafa patlatiyorum.

Anladiniz, bu lanet tasinma ugruna fotografiye ve mimariye bulasiyorum.

Yazarın Tüm Yazıları