Yüzünüzü de soğuktan koruyun

Soğuklar yüz felci vakalarında artışa yol açıyor. Başınız, boynunuz, elleriniz gibi yüzünüzü de soğuktan korumanızda yarar var.

Haberin Devamı

Nöroloji uzmanı Dr. Abdullah Özkardeş, yüz felci vakalarında kış aylarında artış olduğunu söylüyor. Yüz felcine yol açan nedenlerden biri de vücutta sessiz duran herpes virüsünün soğuk havaya maruz kalındığında tekrar aktif hale gelmesi. Dr. Özkardeş, “Bu aktifleşme, sinirde enfeksiyon gelişimine, şişmeye, sıkışmaya ve nihayet fonksiyonunu yapamamaya neden olur” diyor.
Yüz felcine yol açan diğer faktörler şöyle: * Gündüz ve gece sıcaklığında büyük değişimler * Açık alandaki soğuk havaya uzun süre maruz kalma veya sık sık aniden soğuk alana çıkma * Soğuk havada açık pencereli bir arabada seyahat etme * Açık pencere önünde uyuma.  Yüz felcinden kısmen korunmak mümkün. Yüzün ıslak ve nemli kalması soğuğun etkisinin artmasına neden olur. Bu nedenle yüzün ve saçların iyice kurutulması önemli. Evde, işyerinde ve nakil araçlarında hava akımı olabilecek yerlerde bulunmaktan kaçınılmalı. Aşırı soğuk havaya çıkmak veya o ortamda bulunmak gerekiyorsa, soğuğun etkisini azaltacak kaşkol kullanmak gibi önlemler alınmalı.  Yüz felci genellikle iyileşen bir rahatsızlıktır. İyileşme sürecini hızlandıran kortizon ve antiviral ilaçları erken dönemde kullanmaya başlamak gerekir. Hastalık oluştuktan sonra da soğuktan korunmak, yüzün ve saçların nemli kalmamasına dikkat etmek çok önemlidir.

Haberin Devamı

GENÇLERDE, ORTA YAŞLILARDA  DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

Yüz felci, ani başlayan yüzün bir tarafındaki kasların felciyle seyreden bir hastalık. Beyinden çıkan 7’nci sinirin fonksiyonunun bozulmasıyla ortaya çıkar. Hastalanan kişi, yüzün bir tarafında, kaş kaldırma, göz kapatma ve ağız büzme hareketlerini yapmakta zorlandığını veya yapamadığını fark eder. Görülme sıklığı, yaşa ve yaşanılan coğrafyaya göre değişse de yılda 100 bin kişide 15-35 kişi. Genç ve orta yaşlı yetişkinlerde biraz daha sık görülür.

Yazarın Tüm Yazıları