Yüzmüyor suda koşuyor

OLİMPİYAT Oyunları dünyanın en elit sporcularının bir araya gelip performanslarını en üst düzeyde sergiledikleri büyük bir şölen.

Bu şölende herkesin bir rolü var. Ancak bazı özel isimlerin üstlendikleri görevler çok farklı. Bu özel isimler yaptıkları sporu kitlelere sevdiren ve bütün dünyayı peşlerinden sürükleyen isimler.

Burada da başta basketbol ve yüzme olmak üzere birçok özel isim sahne alıyor. Amerika’nın 92 Barcelona’dan sonra oluşturduğu en büyük Rüya Takım ve diğer ekiplerde yer alan NBA oyuncuları kuşkusuz basketbolu en fazla ilgi gösteren spor dallarından biri haline getiriyor. Şu ana dek yapılan sporlar içinde bütün dünyanın gözü kulağı yüzmeye çevrildi. Bunda da bir özel ismin payı gerçekten çok fazla.

Yüzme sporu yıllar boyu olimpiyatlarda büyük yıldızlar çıkardı. Mark Spitz, Ian Thorpe, Inge de Bruijn gibi özel sporculara sahip olan yüzmenin buradaki kahramı da hiç kuşkusuz Amerikalı Michael Phelps. Girdiği her yarıştan rekorla çıkan bu sempatik yıldız havuzda yüzmüyor adeta koşuyor.

Havuzda rakipsiz

Pekin’de 8 madalyayı hedefleyen Phelps dün yüzmenin en zor dallarından biri olan 400 karışıkta kendine ait dünya rekorunu daha da geliştirirken rakipsiz olduğunu herkese gösterdi.

Şu ana dek yüzmede elde edilmedik başarı bırakmayan bu özel adamın bu noktaya 5 yaşından beri, haftanın her günü en az 6-7 saat çalışarak geldiğini söylersek, bu başarının ardında nasıl bir emek yattığını görebiliriz.

Phelps’in her büyük yıldız gibi biraz serseri tarafı olduğunu da söyleyelim. 2004 yılında Meriland’da alkollü araç kullanmaktan yakalanıp tutuklanan bu dev şampiyonun olaydan aldığı ders sonrasında kendisini genç sporcuların eğitimine adayıp toplumdan özür dilediğini de belirtelim.

Havuzda muhteşem bir gösteri sunan bu şampiyonu gördükten sonra buraya turist olarak gelen bizimkilerin performanslarına üzülmemek elde değil.

3 tarafı denizlerle çevrili ülkemizde bir türlü final yüzecek sporcu çıkartamıyorsak nerede yanlış yaptığımızı araştırıp, ona göre program geliştirmemiz gerekir diye düşünüyorum. Üstelik burada ülkemizi temsil eden ve rakiplerinin çok çok gerisinde kalan yüzücülerimizin birçoğunun dünya kadar para verip devşirdiğimiz sıradan yabancılar olduğunu söylersek programsızlığımızı ve hatalarımızı daha iyi görürüz.

Köpük yutuyoruz

Eğer ülkenin parasını sıradan yabancılara harcayıp köpük yutacaksak bunu hiç yapmayalım daha iyi. Bunlara harcadığımız parayla belki yetenekli sporcularımızı daha iyi yerlere getirebiliriz.

Söze basketbolla başladık, yüzmeye getirdik. Dün başlayan en iyi turnuvada son Dünya Kupası’nın iki finalisti İspanya ile Yunanistan’ın mücadelesinde son şampiyon İspanya, gerçek bir basketbol şöleni sundu bizlere. Muhteşem bir savunma yapıp Yunanistan’ı ezen İspanyol takımı son Olimpiyat ve Dünya Şampiyonası’nda aradığını bulamayıp Çin’e yeni bir Rüya Takımı ile gelen Amerika’yı yenerse kimse şaşırmasın. Çünkü İspanyollar’ın yaptığı pres ve akıllı alan savunması Amerikan takımının dengesini alt üst edebilir. Arjantin’i devirmeyi başaran Litvanya da buradan sürpriz yapacak başka bir takım olabilir.
Yazarın Tüm Yazıları