Yunanistan neden Tekel-2000 kaçırır?

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Susurluk sürecinde kritik dönemeç Akın Birdal'a suikast girişimiyle alındı. Çünkü yıllarca devletle irtibatlı çalışan ama bu arada özel ticari ilişkilerini unutmayan çeteciler Susurluk sürecinde rahatsız oldular. Devletin Birdal'ı hedef gösterdiğini sanarak res'en harekete geçip, amirlerine ‘‘hala işe yaradıklarını’’ kanıtlamak istediler.

Birdal'a suikast girişiminde ismi sanık ifadelerinde geçen Mikail Sarı kod adlı Mehmet Cemal Kulaksızoğlu önceki gün Hürriyet yazarı Muharrem Sarıkaya'ya konuştu.

Birdal suikastine karışmadığını anlattı, MİT yöneticisi Yavuz Ataç'ı övdü. Meselenin bu kısmı, polisin, savcının işi.. Ama Tekel-2000 sigara kaçakçılığı ile ilgili anlattıkları çok ilginç.

***

Kulaksızoğlu, devlet hizmetlerini anlatıp, eleştirenlere meydan okurken bakın ne diyor:

‘‘Bizim peşimize düşenler önce Yunanistan'ın Türkiye'ye soktuğu kaçak Tekel-2000 sigaralarını durdursunlar. Yunanistan'ın bu kaçakçılara verdiği pasaportun peşine düşsünler. Yunanistan'ın bu işten vurduğu 20 milyon doları durdursunlar.’’

Bu sözler çok ilginç. Çünkü ifade tarzı, Tekel-2000 kaçakçılığıyla ilgili resmi kayıtlara tamamen uygun düşüyor.

Türkiye'de vizyonuyla meşhur Turgut Özal'ın önlediğini ilan ettiği sigara kaçakçılığı yeniden hortladı. Sigara rantı iki yoldan sağlanıyor:

1) Tekel'den ihraç kaydıyla diyelim 40 bin liraya satın alınan Tekel-2000 sigaraları gemiye yüklenip Yunanistan'a taşınıyor. Buradan TIR'larla kaçak olarak Türkiye'ye sokuluyor. Sonra vergili piyasa fiyatı üzerinden yani beş katına satılıyor.

2) Tekel Genel Müdürü Mehmet Akbay'a göre, Tekel-2000 sigarasının yurt dışında sahtesi de yapılıyor. Örneğin Yunanistan, Bulgaristan, Karadağ hatta Çin'de bile sahte Tekel-2000 üretin tezgahlar bulunduğu biliniyor.

***

Geçen yıl Türkiye'de 100 bin tona yakın veya 100 milyar adet dolayında sigara tüketildi. Yani sigara kaçakçılığı ekonomik açıdan kazançlı.

Ama Yunanistan'ın sigara kaçakçılığına, ulusal hazinesine 20 milyon dolar gelir sağlamak amacıyla karıştığını düşünmek saflık olur...

Aksi halde kaçakçıya neden pasaport versin ki?

Mikail Sarı'nın belki de farkında olmadan verdiği bilgi, Türkiye'nin başına 12 Eylül öncesini andıran bir belânın sarılmakta olduğuna kanıttır.

12 Eylül öncesinde çatışan tarafların eline tutuşturulan silahların kaynağı tekti: Bulgar Gizli Servisleri ile irtibatlı Türk mafyası.

Bugün devletin örtülü kurumlarıyla iş yaptığını itiraf eden bir şahıs, Türk mafyasının Yunanistan'ın himayesinde çalıştığını anlatıyor.

Demek ki Kürt mafyası PKK ile sözde milliyetçi Türk mafyası aynı patrona hizmet ediyor, öyle mi?

Yakışır.













Yazarın Tüm Yazıları