Yetiş Ayşe

ÇOCUĞUMUZA BİLGİSAYAR SAĞLANDI

Haberin Devamı

Sevgili Ayşe,

 

Bilgisayar bugün elimize ulaştı. Hemen kurdum ve okul cd sini seyretti. Gözlerindeki mutluluğu görmek müthişti. Öncelikle sana, bilgisayarın elimize ulaşması için gösterdiği çabadan dolayı sevgili Olcay Nacar'a ve bilgisayarı hediye eden Teknosa'ya sonsuz teşekkürler.  

(Not: Gönderdiğim fotoğraf ikinize özel. Ekrana şaşkın şaşkın bakan M. Diğeri benim oğlum. Bilgisayar masasını da oturduğum sitedeki bir komşumdan temin ettim. Sevgiler.

HÜLYA  

 

CEVAP: Sevgili Hülya ben de çok mutlu oldum. Emeği geçen herkese teşekkürler. Fotoğrafa da bayıldım. İnşallah her ikisi de büyüyüp güzel birer mesleğe sahip olurlar. Sevgiler.

Haberin Devamı

 

Önceki eposta:

FAKİR AMA GURURLU ÇOCUĞA BİLGİSAYAR

 

Sevgili Ayşe Hanım merhaba,

 

7 yaşında bir çocuk annesiyim. Her anne gibi ben de çocuğumun elimden geldiğince her istediğini yapmaya çalışıyorum. Ancak biliyorsunuz bunu istediği halde şartları elvermediği için yapamayan ebeveynler de var.

 

Sizden yardımını isteyeceğim konu benimle ilgili değil. Son derece gururlu, yokluklarını acındırma sebebi yapmayan, aksine yavrusu için yiyeceğinden kısarak okul masrafları için her fedakârlığı yapan bir anneyle ilgili.

 

Bahsedeceğim annenin yavrusu oğlumun sınıf arkadaşı ve sınıfın en başarılı çocuklarından biri. Her anlamda çok iyi yetiştirilmiş bir evladımız.

 

Oğlum yaşadığımız şehrin iyi semtlerinden birindeki ilköğretim okuluna gidiyor. Arkadaşının babası apartman görevlisi ve ancak temel ihtiyaçlarını karşılayacak bir gelire sahipler. Ama dediğim gibi hiçbir konuda yardım talep etmeyen bir aile.

Haberin Devamı

 

Daha açıklayıcı olması açısından bir örnek vermek isterim. Çocuklarımız için özel bir yayın evinden okul seti sipariş ettik.

 

Anlaşmamız gereği durumu iyi olmayan 5 çocuğa bu set ücretsiz verildi. Velimiz kendisine verilmesi konusunda teklifte bile bulunmadı ve ilk ödemeyi yapanlardan birisi.

 

Şimdi bunları neden yazdığımı merak ediyorsunuzdur, sadede geleyim. Bu yavrumuz setin içinde bulunan Cd leri evinde izleyemiyor çünkü bilgisayarı yok.

 

Öncelikle çevremde bulunan insanlara sordum ama temin edemedim. Merhamet konusunda sizin kadar hastalık derecesinde olduğum için rüyalarıma giriyor, içim içimi yiyor. Çünkü bu çocuk çok zor imkânlarla 34 çocuğun içinden zekâsıyla sıyrılan bir çocuk ve onun bunu hak ettiğini düşünüyorum.

Haberin Devamı

 

Yetiş Ayşe’yi okuyan insan profili farklı çünkü bu köşe, "acaba yardım edebileceğim bir mail yayınlanmış mı?" diye okunuyor.

 

Benim bu güzel okurlardan ricam; ellerinde kullanılabilir durumda olan (sürekli arızalanıp servise gitmemesi gerekiyor çünkü o da bir masraf, yük olur) ancak kullanmadıkları bir bilgisayarları varsa bu güzel yavrumuza hediye edebilirler mi?

 

Yazarken bile bilgisayarın gelmiş olduğunu düşünüp ağlıyorum. Ayşe eminim bu konuda bana yardımcı olursunuz.  

 

Sevgilerimle,

 

 

HÜLYA

 

CEVAP:Hülyacım gerçekten çok güzel bir düşünce bu. Şimdilerde hemen her evde ya da işyerinde böyle atıl durumda bir ya da birkaç bilgisayar oluyor onları bu şekilde değerlendirmek gerçekten çok güzel olacak.

Haberin Devamı

 

 

………………….

 

YETİŞTİN AYŞE'M  

 

Merhabalar Ayşe’m,

 

Sana Yetiş Ayşe için Yetiştin Ayşe'm başlıklı bir mail gönderiyorum aşağıda. Bakalım okuyunca ne düşüneceksin. Dilersen paylaşmayabilirsin tabi. Senin tercihindir.

 

 

Yetiştin Ayşe'm,

 

Arkadaşlar Ayşe'mizi hepimiz iyi tanıyoruz, değil mi? Şimdi ben ona birçok teşekkür edeceğim. Neden mi?

 

Aylar öncesinde yurtdışında kabul edildiğim Yüksek Lisans programı için burs ararken tanıştım kendisiyle. Benim için aradı, taradı olmadı. Eminim o da benim kadar üzüldü ama sonra ne yaptı. Hayallerimin peşini bırakmamam için hep destek oldu. Hem de her türlü fikri danıştığımda hep akıl verdi bana.

 

Onun deyişiyle "dostluk" benim adlandıracağım şekilde "ablalık" yaptı. Hayallerimin peşinden koştum ve aynı Yüksek Lisans programına Türkiye'de bir üniversitede başladım. Ne mi oldu? Zaman geçti. Derslerimizde onu konuştuk.

Haberin Devamı

 

Ben ona dedikodu yetiştirdim. Konsere gideceğim dedim ve sadece onun gelip gelmeyeceğini sordum. O ne mi yaptı? Kendisi gelemedi, rahatsızdı ama gönlünden gelerek konserde yerimi ayırttı. Böyle gönlü bol bir ablamızdan bahsediyorum.

 

Sonra ne mi oldu? Ben hayallerimin peşinden koşmaya devam ederken, yazıları hakkında eleştiriler yaptım. Hepsini büyük ustalıkla kabul etti ve kendi deneyimleriyle değerlendirdi. Hiç bir zaman "sen ne anlarsın ki?" demedi.

 

Şimdi ne mi oldu da bunları yazıyorum? Bu çok sevdiğim insan Ayşe'm, Kraliçe'm, hatta hepimizin "Yetiş Ayşe"si bana yetişmişti. "Hayallerinin peşinden git" dedi ya, gittim ve önümüzdeki hafta özel bir üniversitede öğretim görevlisi olarak işe başlıyorum.

 

Her zaman akademisyen olmak istedim. O da biliyordu bunu. Gece uyumadığımı görünce azarladı. "Sabah okulun var, yatsana sen bakayım!" dedi.

 

Hatta ben onu "Okurunu azarlayan tek yazar olarak" adlandırıyorum. Eminim o da seviyor bu ifadeyi. İyi ki azarlamış, iyi ki manen destek olmuş ve iyi ki ben bir cesaretle aylar önce ona yazmışım. Üniversitenin adını veremiyorum ama şöyle söyleyeyim. Ayşe'mizin izinde ilerleyecek güzide medya mensupları yetiştirmeye çalışacağım orada.

 

Şimdi bunları okudunuz. Sadece bir teşekkür elbette yetmez ama Ayşe'm sana çok ama çok teşekkür ediyorum.

 

İyi ki doğmuşsun, iyi ki bizim için yazıyorsun, iyi ki ben de seni okumuşum ve okuyorum.

 

Sevgilerimle...

S.

 

CEVAP: Çok mutlu oldum sevgili S. güzel haberlerinin devamını diliyorum. Her zaman paylaşmaya, destek olmaya hazırım. Sevgiler, başarılar.

 

……………..

 

 

KİTAP KAMPANYASI

 

Merhaba Ayşe ARAL,

 

2009 Yılında Zonguldak Karaelmas Üniversitesi’nde eğitim görürken sosyal sorumluluk kapsamında düzenlemiş olduğumuz kitap kampanyası sonuca ulaşmıştır.

15 bin kitap topladık ve sahiplerine, köy okullarına kitapları gönderdik yapılan maddi desteklerle de rafların maliyetini karşıladık.

 

Hürriyet’teki köşenizi 1 günlük bize ayırdığınız için şimdi 100’lerce öğrenci 15.000 kitap sahibi oldu.

 

Size ne kadar teşekkür etsem azdır. Hatta cv’mde sosyal sorumluluk projeleri olmasının katkısını hemen işe girerek gördüm.

 

Şimdi … ’de finansal danışmanlık yapmaktayım. Küçük bir dokunuşla hayatımızda güzel şeylere etkiniz çok büyüktür.  

 

Hep mutlu huzurlu olmanız dileğiyle.  

 

Samet

 

CEVAP: Sevgili Samet, harikasın. Bu güzel mektubunu okuyunca çok duygulandım. Her zaman desteğe hazırım. Başarılarının devamını dilerim. Sevgiler.

 

………………..

 

 

 

SAĞLIK SİGORTALARI

 

Merhabalar,

 

Ben bir kızımla beraber yaşama çabası içindeyim, aynı zamanda siroz hastasıyım. Hastalığım nedeniyle sigortalı olmam gerekti. Kardeşim bundan 5 ya da 6 yıl evvel şirketini benim üzerime yaptı ve doğal olarak ben bağ kurlu oldum. Aynı zamanda kardeşim bu dönemde iflas etti, yüklü bir vergi borcu oldu, doğal olarak o borç da benim üzerimde kaldı kardeşim ödemediği için şimdilerde 30 milyar gibi bir borcum çıkıyor ortaya.

 

Benim hastalığım ilerledi tabi, tedavi olmam lazım Bağkur’u da kapadığım için benim hiç bir sosyal güvencem kalmadı. Mecburen doktora gitmem gerekti tedavimim gerçekleştiği hastaneye yani H. Eğitim Ve Araştırma Hastanesi’ne gittim.

 

Muayeneye girdim ve çıktım. Hastalığım devam ettiği için sürekli kontrol altındayım. İsteğe bağlı sigortalı olmuşum bunu da bilmeden olmuşum tabi nasıl olduysa.

 

Sonra tabi hastaneye gidip geliyorum yalnız sigortamı ödeyemediğimden dolayı yarım günlük görünüyorum ve sürekli girip çıkıyorum.

 

Artık her şeye yetişemediğim için kızımdan sigortalı görüneyim dedim ve sigortaya başvuru yaptım. Buradan benim bağ kur borcum çıktı yalnız ben bağ kurumu kapatmıştım ve karnem her şeyim bağ kurdaydı ben bunun araştırılmasını istedim kardeşlerimin muhasebecilerine bildirdim durumu aman başıma iş çıkmasın diye çünkü nerde bir borç harç durumu varsa beni buluyor para, pul yok diye.

 

Neyse bir şey çıkmadı dediler bana yani borcun görünmüyor ben de tabi sevindim. Şimdilerde bana haciz geldi, sebebi bağkur borcum ama söylediğim gibi oldu durum yani öyle bir şey çıkmaması gerek, tabi yine borç çıktı. Araştırılsın diye yine muhasebeyi araya soktuk, sonuç ne mi?

 

Ben 2006 yılında haksız yere muayene olmuşum bağ kurlu olmadan Bağkur’dan yararlanmışım. Şimdi sorarım size ben mi suçluyum yoksa orada oturan memur mu?

 

Yani bana eğer ‘hayır siz bağ kurlu değilsiniz, muayene olamazsınız’ deselerdi ben uğraşmadan bırakır, dönerdim ya da muayene ücretini verirdim.

 

Yani bir muayene ücreti 8 lira ya da 15 lira ben 900 lira ödeyeceğim. Şimdi ben mi haksız yere muayene oluyorum yoksa onlar mı haksız yere para alıyorlar?

 

Yani burası yoksula göre bir yer değil, zenginlerin kalkınma noktası. Lütfen bu yazımı yayınlayın ya da sesimi duyurun çünkü benden bu 6 yıldır o kadar haksız yere para aldılar ki saymakla bitmez ben sesimi duyuramıyorum. Saygılarımla.

 

Gülten

 

CEVAP: Sevgili Gülten, maalesef ülkemizde böyle kardeşinin yaptığı gibi hatır gönül ilişkileriyle senin gibi insanlar mağdur oluyor. Sağlık sisteminin yetersizliği nedeniyle de bu mağduriyet artıyor. Sonuçta sen hastaysan önce tedavin sağlanmalı sonra bunun nasıl ödeneceği tartışılmalı.

 

 

…………………………

 

GÜZEL KADIN

 

Ablam mailimi yayınlamışsın çok sevindim. Ama rica etsem bu ilaçlardan sonra kilo veren var mı varsa da ne yöntemle verdiler bilgilenmek istiyorum. Denemediğim diyet yok bunun çaresi yok mu? Yine yaz geliyor, ben yine mayo altı şort ile gireceğim denize. Kıyıya vurmuş görüntü sergilemek istemediğimden ötürü

B.

 

CEVAP: Sevgili B. zayıflamak için ilaç kullanmak doğru değil. Zayıflayacağım derken böbreklerin, başka organların zarar görür. En güzeli sık sık azar azar yiyip spor yapmak. Hiçbir şey yapamıyorsan çıkıp yürüyüş yap. Bolca da sıvı tüket. Sevgiler.

 

……………………..

 

 

OTİZMLİ EVLAT SAHİBİ HANIMIN MESAJI                                      

 

Ayşe Hanım,

 

Selamlar.

 

Otizmden haberinizin olmasına çok sevindim. Önce bunu söylemeliyim, nedeni de bilmeyene otizmi anlatmak inanın çok zor.

 

Ben bir gün başbakanla görüştüm, bursa ihtiyacımız var dedim, bana “senin eşin çalışmıyor mu? Ssk yok mu?” diye sordu.

 

Dedim ya bilmeyene anlatmak çok zor. Size soracağım konu şu ki; biliyorsunuzdur bu çok pahallı bir tedavi, bizim bu tedaviye gücümüz yetmez, bu yüzden B. Valiliği’nin yasal izniyle bir yardım toplama faaliyeti için izin aldım, B. yerel basınında da 1,5 yıl önce bayağı duyuru yapıldı fakat yerel basın yetersiz kaldı. Ulusal basından yardım alamadığımız için kampanya amacına ulaşamadı.

 

Toplayabildiğim meblağ ile geçen temmuz sonuna kadar eğitimlerini yapabildiğim için oğlum bu gün iyi durumda. Ama yarım kaldı ve eğer hemen gerekli desteği almazsa hep eksik kalacak.

 

Biliyorum ulusal basında bu konuda sesimizi duyurabilirsem oğlum Y. "Denizyıldızı" olabilir.

 

Yakın bir zamanda dava açıyorum. Daha önce açılmamış bir dava. Oğlumun üzerinden açılacak fakat emsal olması açısından binlerce çocuğa yarayacak. A. uyum yasasına göre Tr bu eğitimleri yaptırmak zorunda ama maalesef biz böyle burs için yalvarmak zorunda kalıyoruz.

 

Bizim sesimizi duyurma konusunda yardımcı olabilir misiniz diye sormak istedim, eğer elinizden gelen bir şey varsa oğlum adına yardımcı olmanızı, bir anne olarak sizden rica edeceğim, zira bu Y.’nin sağlığına kavuşması demek oluyor. Saygılarımla.

 

F.

 

CEVAP: Elimden geleni yapmaya hazırım. Epostanı yayınladım. İnşallah oğluna burs verecek okur dostlarım ulaşır bir an önce. Her ikinizi de öpüyorum sarılarak.

 

……………………..

 

 

 

400 TL YARDIM

 

Merhabalar Ayşe Hanım,

 

Yazılarınızı elimden geldiğince takip ediyorum ve sizi çok seviyorum. İhtiyacı olan ailelerin çocuklarına aylık 400 TL verileceğini yazmışsınız.

 

Benim lise son sınıfta okuyan bir kızım var. Dershaneye gidiyor. Ancak zaman zaman dershane parasını ödemekte sıkıntı yaşıyoruz.

 

Kızımın geleceği için bu yardımdan benim de alabilmem mümkün mü acaba? Size iletişim bilgilerimi yoluyorum. İsim ve telefonumu yayınlamazsanız sevinirim.

 

CEVAP: Bilgilerinizi ileteceğim, onlar sizinle iletişime geçecektir. Yardım alıp alamayacağınızı tespit ederler. Sevgiler.

 

…………….

 

MADDİ YARDIM VEYA KREDİ

 

Ayşe Hanım merhaba,

 

Belki sıkıntım bazı insanlara önemsiz gelebilir, yardım istiyor olmam tuhaf karşılanabilir ama bu durum beni çok zorluyor ve bir çıkış yolu bulmak zorundayım.

 

Daha önce de size yazmıştım. (eşimin cezaevinde olması ile ilgili) A.’dan kullandığım tüketici kredisinin ödemelerini geçerli sebeplerden dolayı zamanında yapamadımve şu anda maaşımın dörtte birine banka haciz koyuyor.

 

Nakit ödersem 12.000 TL’ye kapanacak olan borç maaş haczi ile benden 35.000 TL olarak tahsil edilecek.

 

Banka kredisi ile ilgili sicilim kötü olduğu için kredi kullanamıyorum.

 

Ben bankacılara seslenmek istiyorum ya da bana başka şekilde yardımcı olabilecek kişilere. Ben borcumu ödemek istiyorum ama bu kadar faiz ile değil.

 

Kirada oturuyorum, eşim cezaevinden yeni çıktı. Hayat benim için yeterince zor, hep zor oldu savaşıyorum, sağlıklı olmamız en büyük şükür sebebim.

 

Ben ayda en fazla 300 TL ödeme yapabilirim, bu şartlarda bana bir çözüm gösterecek kişiye ömrüm boyunca duacı olurum.

Teşekkürler,

Saygılarımla…

 

Lütfen adımı ve email adresimi açık olarak yazmamanızı rica ediyorum.

 

CEVAP: Epostanı yayınladım, inşallah destek olmak isteyen birileri çıkar. Bu kadar güçlü olduğun için de tebrik ediyorum. Öpüyorum.

 

……………

 

AYŞE ABLA BANA BİR AKIL VER, NE OLUR

 

 

Ayşe Abla merhaba,

 

Ben 25 yaşında 2,5 yıllık evli bir bayanım. Çıkmazdayım evliliğimle ilgili ne yapacağımı şaşırmış durumdayım.

 

Yazılarını sürekli takip ediyorum. Bir kızım var 1,5 yaşında sarışın maviş gözlü dünyalar tatlısı bir kız. Sorun evliliğimden kaynaklanıyor, yani kocamdan.

 

Evlendiğimizde her şey iyiydi, yolundaydı. Evlendikten 2 ay sonra eşim aniden epilepsi hastalığına yakalandı.

 

Yine güçlü durdum, eşime hastalığını belli edecek hiçbir şey yapmadım, arkasında oldum. Güçlü ol, ben varım yanında dedim.

 

Sonra eşimin dükkânı da günden güne kötüye gitmeye başladı ve kızımızın doğacağı hafta eşim iflas edip dükkânı kapattı ve 6 ay evde oturdu ablam ama ben yine güçlü olalım dedim.

 

Ben çalışıyorum, Allah’ın izniyle kimseye muhtaç olmayız dedim. Ailesinden kimse sahip çıkmadı kendisine benden başka, sevdiğim adam, çocuğumun babası diye baş tacı ettim; maddi manevi ne varsa esirgemedim asla.

 

Ben böyle yaptıkça o bizden biraz daha uzaklaştı, biraz daha işe yaramaz, vurdumduymaz ve her şeyi benim üstüme yıkan bir adam oldu.

 

En küçük ağzımı açtığım zaman ne yapayım; aldığım belli, verdiğim belli, pavyona mı gidiyorum? diye kendini savunmaya geçti.

Borçlar harçlar üst üste birikti, hiçbir şeyi yetiştiremiyordu, yine tüm borçları ben kapatıyordum, o rahata alışıyordu.

 

Gittikçe korkak, pısırık, kendine olan güvenini kaybeden bir adam olup çıktı ve her şeyi benden beklemeye başladı.

 

Para sıkıntısını geçtim, bana ilgisi bile kalmadı; yani şefkat, sevgi bir sıcak sarılma kalmadı. Sadece seks olduğu zaman yaklaşıyor, yoksa hiç oralı değil, kendi kocamdan sevgiye bile aç kaldım abla.

 

Çocuğumuza annemler bakıyor; ne yemek ne bakıcı sorunu var, hiç bir masrafı yok ama gene de ev geçindirmekten aciz.

 

Her şeyinde hastalığında, borcunda ben yanındaydım ama o en küçük kavgada ailesine toz kondurmuyor.

 

Benden 8 yaş büyük bir adamı nereye kadar sırtımda götürebilirim? Çocuğuma kıyamıyorum. Sonra her şeyde hep kendini haklı görüyor, hep beni suçluyor ve bana el kaldırdı en son kavgamızda.

 

Ben gene de çocuğum küçük, babasız kalmasın diye sineye çektim. Ben babasız büyüdüm, çocuğum onu yaşamasın diye diretiyorum ama olmuyor abla.

 

Hem kendi hatalı hem de en küçük kavgada benden hemen vazgeçebilen bir erkeğe ben hayatımı neden adayayım?

 

Yaptıklarımın hiç bir kıymetini bilmedi, ben çok çıkmazdayım, Allah rızası için bana bir yol göster. Ne yapmalıyım? Boşansam çocuğum ne kadar etkide kalır, ben buna dayanabilir miyim?

Ne olur bana bir cevap yaz ablam.

Bir şirkette çalışıyorum. Ne olur ablam ol, annem ol, arkadaşım ol, yol göster bana, ne yapayım ben bu yuvayı? Yaz bana ablam ne olur …’den yazıyorum ben sana numaram 05..

 

CEVAP: Anladığım kadarıyla sen aslında kararını çoktan vermişsin sadece birinin seni desteklemesini bekliyorsun sanki. Bu gerçekten ağır bir sorumluluk benim için de.

 

Kendi ayaklarının üzerinde duruyorsun, çocuğun ailenin yanında sağlıklı, öyleyse sadece çocuğunun babası diye sana şiddet uygulayan, sevgi göstermeyen birine katlanman ne kadar doğru bilemiyorum. Çocuğun çok küçük tabi ki babasına da ihtiyacı var. Ancak annesine şiddet uygulandığını görerek büyümesi daha mı sağlıklı?

 

Yine de kararı verecek olan sensin, ben bir ailenin dağılmasını asla istemem ancak bazen bir şeyin bitmesi daha iyi bir şeyin başlamasına neden olur. İyi düşünmek gerek.

 

Öpüyorum seni, bana yazmaya devam et, her zaman yanındayım.

……….

 

 400 TL YARDIM

 

Sevgili Ayşe,

 

İhtiyacı olan ailelerin çocukları için 400 TL yardımla ilgili yazını okudum. Bu tarz bir aile tanıyorum. Tanıdığım ailenin iki erkek çocuğu var; biri 3,5 biri 2,5 yaşında.

 

Eşi 6 ay önce hapisten çıktı ve daha yeni 600 TL’ye işe girdi.

Küçücük bir evde yaşıyorlar, çoluk çocuk hepsi aynı yerde yatıyorlar, zaten başka çareleri yok. Başka ev kira demek.

 

Ama bu çocuklar büyüyorlar, bir odaları yok, masrafları da çok, biliyorsun çocuk bunlar, her şeyleri istiyorlar. Yarın öbür gün okula da başlayacaklar.

Şu an eşiyle de araları kötü. Allah göstermesin ayrılırlarsa nasıl olur diye düşünmek bile istemiyorum.

 

Anne daha 31 yaşında falan, çalışabilir ama sonra o küçücük çocuklar ne yapar bilmiyorum.

 

Annesi de bir restaurantta çalışıyor, yaşlı.

O da bakamaz. İhtiyaçları var, masrafları var, ne olacak halleri  düşün düşün içinden çıkamadım.

Bu yardım için nereye başvurmak gerek? Onları da yönlendirsek ya Ayşe?

 

İsmimi yayınlamazsan sevinirim Ayşe’m

 

 

Sevgilerimle.

 

CEVAP: Bana numaralarını iletirsen ben de Bakanlığa iletebilirim. Ancak yardım için gerekli şartlara sahip olup olmadıklarını araştırarak karar vereceklerdir.  İnşallah bir an önce maddi ve manevi olarak rahata ulaşırlar.

Yazarın Tüm Yazıları