Yeter! Söz Milletin

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

‘Halkın avukatı’ Telekom kazığını açıklıyor

‘‘Halkın avukatı’’ olarak bilinen Nusret Çakıroğlu, dün bizim yazdığımız ‘‘Telekom'dan piyango!‘‘ yazısını doğruluyor. Evet, Telekom'un %100'lük telefon zamlarını açıklıyor.

Telekom'un yeni yıl müjdesi... Devlet ve partilerin ödenmeyen telefon bedellerinin karşılığı vatandaştan çıkarılıyor....

Çakıroğlu, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Ulaştırma Bakanlığı'na Telekom'da yaşanan rezillikleri anlatan yeni telgraflar göndermiş... Yaşanan rezillikleri sıralıyor:

‘‘Telekom ve Posta İşletmesi Genel Müdürlüğü yöneticileri, Anayasa'nın 70 ve 233 sayılı KHK'nin ana sözleşmenin, hatta anasözleşmenin 9. maddesinin amir hükmüne uymayan kişilerden teşekkül ettirildi. Kanun, 'nitelik, mesleki ve idari bilgi' diyor... Kanunların, Anayasa'nın emrine aykırı teşekkül eden yönetimlerin aldıkları kararlar nasıl geçerli oluyor?

Başbakanlık, bakanlıklar yıllardır telefon konuşma bedeli ödemezler. Hakimle tespit ettirdim. Devlet kurumlarının ve partilerin trilyonluk borçları var. Başbakanlıkta, bakanlıklarda çalışanlar bunlardan habersiz olmasa gerek.

Sayın Emin Başer'in Genel Müdür olduğu dönemde her aboneye her ay 50 kontör sabit ücret adı altında yükleme kararı alındı. Bilahare seçim öncesi olduğundan vazgeçildi.

1988 yılı piyangosu olarak yeniden bu sabit ücret -yani 50 kontör-miktarı konuşmadan fatura yekününe eklenecek. Bu bir...

İkincisi, kanal ve data hatları kiraları ise yüzde 100 zamlandı. Telefon parası ödemeyenler zaten zamdan etkilenmiyor. Şirketler, medya kuruluşları, vs. müesseseler yandı.

Telekom devlet teşekkülü değildir. 6183 sayılı kanunun emrettiği faizi alamaz; ama alıyor... Kanun, ona reeskont faizi alma hakkı tanıyor. Bu karmaşa ne zaman bitecek diye sormak hakkımız değil mi?

Elimde üç mahkeme kararı var. Sizlere 'Alo posta' ile göndereceğim. Neden mahkeme kararlarına saygı yok. 15 gün önceki bir uçak yolculuğumuz sırasında sayın Necdet Menzir'e ulaşabildim. Hiç oralı olmadılar. Dilekçelere, telgraflara ve ihtarlara hiç cevap yok. Sükut ikrardan geliyor.’’

Çakıroğlu'nun şikayet dilekçesi böyle. Telefonlarımızın hakkını arayan 65 milyonun sesi...

Yanıtlanması gerekmiyor mu?

(Not: Telekom, telefon bağlanmadı, fatura gelmedi, hat arızası var gibi yazıları anında takip ederek açıklamalar gönderiyor, bir de bu tür yazıları yanıtlasa iyi olmaz mı?..)

Bir sigortalının hastane serüveni

BEN 70 yaşındayım. SSK Bornova Dispanseri'ne ayda veya iki ayda bir kalp ve tansiyon ilacı almak için giderim.

Önceleri saat 15.30'a kadar başvuranlara, vizite kağıdı verirlerdi. Ben de bu saate yakın gider, önce doktora çıkar, ertesi gün de eczaneden ilacımı alırdım. Böyle kuyrukta saatlerce beklemezdim. Ölmeden ilacımı alırdım. Şimdi yeni bir işlem uyguluyorlar. Doktorlar belirli sayıda hasta dışında hastaya bakmayacakmış. Saat 14.30'da dahi başvursanız, fiş bitti, doktorlara çıkamazsınız, diyorlar.

Doktorlar, başhekimin odasında kahve, çay ve sigara sohbeti içinde. Oda duman altında. Sözde sigara yasağı var.

Yıllardır bir Allahın kulu doktor ne nabzımı tuttu, ne de dilini aç bakalım, dedi. Sağolsunlar ne ilaç ismi verdiysem yazdılar. Belli hasta sayısı acaba hangi kıstasa göre tespit edilmiş? Vizite süresi bir dakikadan az olanlar dikkate alınmış mı? Dispanserde vizite ve ilaç kuyrukları birbirine karışmış, insancıklar birbirini eziyor. Kimi ailece gelmiş, kızını ilaç kuyruğuna, oğlunu vize kuyruğuna yerleştirmiş. Kimileri bu işi mahallece organize etmişler.

Yıllarca okumuş, kafalarını çalıştırmış insanların -doktorların- sistem ve organizasyon bilincinden bu kadar uzak olmaları insana acı veriyor.

SSK'da basit olarak şu tedbirler alınamaz mı?

- Önce vizite kuyruğu, sonra eczane kuyruğu birbirine karışmayacak şekilde tertiplenemez mi? Yaşlılar, kalp hastaları için özel bir gün veya saat tahsis edilemez mi? Mademki doktorlar belirli adet ve hastaya bakacaklar, müracaat eden sigortalılara, vizite için gün ve saat randevusu verilemez mi?

Sigortalılara çektirilen bu ıstırap doktor ve eleman azlığından değildir. Problem sistem ve organizasyon yokluğundan doğmaktadır.

Köşenizde bu yaraya parmak basarsanız, herhalde binlerce kişinin duasını alırsınız. Yetkililerden istediğimiz çok basit işler. Büyük ve altlarını çizmekte meraklı oldukları laflar değil. Evimizin önünden çöplerimizi alan çöp kamyonu ekibinin yaptığı kadarcık organizasyon yeteneği.

A.Nejat YAZGANOĞLU-İZMİR

Kim silkelenmeli?

GÜMRÜK Müsteşarlığı mensupları imzasıyla gelen fakstan:

‘‘Serdaroğlu, gümrükleri silkelemeli’’ diyorsunuz.

Çok haklısınız.

Serdaroğlu öncelikle, devletin en yüksek kademesinde görev yapan Gümrükler Müsteşarı Ramazan Uludağ ve ekibini silkelemelidir. Bunu da bazı kokular çıkmadan yapmalıdır.

Bu, Gümrük Müsteşarlığı'nda çalışan personelin çoğunluğunun ricasıdır.’’

Bizden duyurması...

BALIKESİR Devlet Hastanesi Baştabibi Opt.Dr.Ü.Ulvi Güngör'den yeni açıklama... İlk açıklamamın yayınlandığı günlerde, önemli bir eksiğimiz olan tomografi cihazı konusunda Sağlık Bakanlığı para göndermiştir. Bakanlığımızın tahsis ettiği miktara Valiliğimizin katkıları olacak ve ocak ayı için ihale yapılarak kurumumuza tomografi cihazının alımı gerçekleştirilecektir.

GÜNÜN SÖZÜ

‘‘1988'den de umutlu değilim.’’

(CHP Genel Başkanı Deniz Baykal)



Yazarın Tüm Yazıları