Yeter! Söz Milletin

Yalçın BAYER
Haberin Devamı

Orhan Aslıtürk, 316 hayali firma kurdu

İstanbul polisi, çok önemli bir ipucunu ele geçirdi; gözaltına alınan Orhan Aslıtürk'le... İyi sorgulanırsa çok şeyin çorap söküğü gibi ortaya çıkacağı söyleniyor. Dileriz soruşturma Alaattin Çakıcı ile Gülay Aslıtürk'ün buluşmaları ve vergi borcu ile sınırlı kalmaz.

Orhan Aslıtürk kimdir?

Feyzullah ve Fatma'dan olma, 1955 Kayseri M.Hasanbey Mahallesi nüfusuna kayıtlı... Babası inşaatçı, İstanbul Avcılar'da büyüdü, Londra'da okudu, dört yıllık bir okul diploması alarak yedek subaylık yaptı. Necdet Özkan ve Sümer Oral'ın kayınbiraderleri, Altemur Kılıç'ın eski damadı...

1980'lerin başında adına kurduğu şirketlerle ihracat işlerine girdi. O dönemi Tunca Bengin, Milliyet'te (18.11.1997) şöyle yazıyor:

‘‘1982'de 138 milyon 843 bin lira gelir vergisi ödeyerek İstanbul'da vergi rekortmenleri arasında dördüncü olan Orhan Aslıtürk, halen hayali ihracat iddialarıyla değişik mahkemelerde yargılanıyor. Aslıtürk, bu iddialarla ilgili olarak da şöyle dedi:

1982 senesinde Kapıkule'de durdurulan bir sürü TIR'lar vardı. 70-80 firmanın malları gibi bizim de mallar durdurulup araştırıldı. Ve ihraç ettiğimiz malların fiyatları ucuz bulundu. Araştırma sonucunda 100'e yakın firmaya hayali ihracat davası açıldı. Kimi beraat etti, kimininki sürüyor. Benim 5 davamdan sanıyorum üç tanesi beraat etti, ikisi sürmekte.’’

Bu davalar sırasında 'Aslıtürk' olan soyadını önce 'Aslitürk', daha sonra 'Aslı' olarak değiştirdi;, sonunda da yeniden 'Aslıtürk'e döndüğü biliniyor.

'İŞBİLİR İHRACATÇI'

Renkli bir kişiliğe sahip olduğu anlatılan Aslıtürk'ün gerçek kimliği Gülay Atığ ile yaptığı üçüncü evlilikten sonra ortaya çıktı. Otağtepe'den Tokar'ların Anadoluhisarı'ndaki yalısına kiracı olarak geçti ve Gülay Hanım buraya gelin gitti.

Orhan Bey hakkındaki değerlendirmeleri öğrenmek isteyenler Serpil Yılmaz'ın Yeni Yüzyıl'daki (3.10.1997) yazısına baktıklarında; tekstilci Ahmet Konukoğlu'nu nasıl zora soktuğunu, Nur Ger'in ağzından da ihracata yüzde 40 vergi iadesi verildiği dönemin nasıl 'iş bilirleri'nden olduğunu öğrenebilirler. Uranyum kaçakçılığından içeri giren Pınar Bakır'ın iyi arkadaşı olduğunu, Oras Holding üzerinden nasıl vergi iadesi zengini olduklarını da...

Aslıtürk, bugün nedense hiç tekstil işlerinden söz etmeyip Form Havacılık, Can Yatçılık ve List 2000 şirketleriyle övünüyor.

KIRMIZI BÜLTEN

Kendisini ‘‘20 yıldır yurtdışında çalışan bir insan’’ olarak tanıtan Aslıtürk, basına yansıdığı kadarıyla Avrupa'da 'vergi cennetleri'nde bir sürü şirket kurdu. İşlerini bunların üzerinden yürüttü. Osman Kavala'nın bankası Birleşik Yatırım Bankası'ndan ihracat kredisi olarak aldığı teminat mektubuyla Beyoğlu 3. Ceza Mahkemesi'nde davalık oldu. 22.3.1996'da hakkında gıyabi tutuklama verildi; 'kırmızı bülten'le aranır oldu...

Tekstil işine dönelim... İki ay önce Aslıtürk'ün Barbaros Holding'i, Ankara'dan özel olarak gönderilen Maliye Bakanlığı Hesap Uzmanlar Kurulu'nca basıldı; yüzlerce dosyaya el konuldu. Bu çok geç kalınmış bir baskındı.

MALİYE'NİN BÜYÜK SORUŞTURMASI

Hesap Uzmanları, Aslıtürk'le ilişkisi olduğu belirtilen 316 tabela şirketi saptadılar. Soruşturmanın sonuçlanmasıyla, tekstil ihracatımızda çok ilginç sonuçların ortaya çıkacağı söyleniyor. Ankara'dan bir maliyeci ile konuşuyoruz:

‘‘Aslıtürk'ün, Türkiye'nin en büyük naylon faturacısı olduğu iddialarıyla ilgili hakkında büyük bir soruşturma yürütülüyor. Bunun ipuçlarını Uğur Dündar, bundan bir süre önce Arena programında kamuoyuna yansıtmış, Esentepe'deki Barbaros Dış Ticaret ve Barbaros Holding'den görüntüler vermişti. Ne yazık ki, o sırada birtakım belgelerin Levent ve Kadıköy'de bazı evlere taşındığı öğrenilmişti. Aslıtürk, yurtdışında yaşadığını gösterdiğinden bu lüks döşenmiş firmaların hiçbirinde kurucu olarak gözükmüyor; ortaklar genellikle çaycı, şoför ve kapıcı.’’

Bu tabela şirketleri ne yapar? Tekstil firmalarına naylon faturalar keser. Hazine'den milyarlarca lira KDV götürülür. Karaparalar aklanır.

Anlatılanlar bunlar...

Bu arada Aslıtürk'ün Bayrampaşa ve Merter Vergi Daireleri'ne olan vergi borçlarından ötürü iki yurtdışı yasağı bulunuyor.

ARAZİ ZENGİNİ

Orhan Aslıtürk, Tunca Bengin'le konuşurken, sadece İstanbul'da değil, Türkiye çapında da çok büyük arazileri olduğunu, Londra ve Güney Fransa ağırlıklı olmak üzere çok sayıda gayrimenkulleri bulunduğunu söylüyor.

Şişli Ayazağa'daki 44 dönümlük imarsız arazisine toprak dökülmesine tepki duyan Aslıtürk, bu nedenle Gülay Atığ ile tanışıp birbirlerine âşık olmadılar mı?

Bodrum Gündoğan Belediyesi ile Kesire Burnu'nda Arsa Ofisi'nden alınan 450 dönümlük arazide dört kooperatifin yapacağı konutlara ortak olma girişimi, Bodrum Kaymakamı Uğur Boran'ın yargıyla mücadelesinden sonra satışın iptali.... Şevket Demirel'in oğlu Murat Demirel'le DEMKO şirketindeki ortaklıkları, Emlakbank'tan 50 milyon dolar kredi talebinin reddi... İstanbul Adliyesi'ndeki hileli satış ve çek davaları...

Aslıtürkler, inşallah Çillerler'den zengin çıkmaz!

Polis ve maliye, bu soruşturma nedeniyle büyük bir sınav verecektir.













Yazarın Tüm Yazıları