Yeşil'in adresi Beyrut olabilir mi?

Enis BERBEROĞLU
Haberin Devamı

Yeşil isimli resmi tetikçinin Mesut Yılmaz'a Budapeşte'de saldırı düzenlenmesinden bir gün önce Esenboğa VİP salonundan yurtdışına çıkış yaptığı kesin bilgi...

Yeşil'e 23 Kasım 1996 tarihli bu son gezisinde eşlik eden kamu görevlisinin ismi Duran Fırat. Fırat, MİT Kontrterör Dairesi eski Başkan Vekili Mehmet Eymür'ün yakın mesai arkadaşı...

Buraya kadar da tamam... Ama Yeşil'in güzergâhı konusunda rivayet muhtelif. Anlaşılan Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Kutlu Savaş da pek emin değil. Savaş yakınlarına, ‘‘Budapeşte'ye veya Beyrut'a’’ diye iki ayrı adres veriyor.

***

Diyelim ki, Yeşil yanındaki devlet memuruyla Beyrut'a gitmiş olsun.

Geçen yıl kasım ayının son haftasında o coğrafyada da en az Mesut Yılmaz'a atılan yumruk kadar ilginç bir gelişme yaşandı.

PKK lideri Abdullah Öcalan makam otomobilinde havaya uçurulmak istendi. Öcalan, paranoyası sayesinde 6 ayrı tuzaktan kurtuldu.

Yedinci denemede, Şam yakınlarında Apo'nun geçeceği yolda park etmiş bir aracın altındaki bomba ateşlendi. Ancak yine başarı sağlanamadı.

İşte bu tasfiye girişimlerinde Yeşil'in de rol aldığı ileri sürüldü.

Hatta Yeşil'in peşin ödemeyle güney sahillerinde bir otel aldığı ve emekliye ayrıldığı bile söylendi. Kimilerine göre Yeşil bu son işinden sonra Hollanda'ya kaçtı ve bu ülkeye yerleşti.

***

Yeşil'i devlet adına istihdam eden tek kurum MİT değil.

Yeşil kariyerine Tunceli dağlarında Jitem adına istihbarat toplayarak başladı, kısa zaman ‘‘Sakallı’’ ismiyle nam saldı.

Sonra adı Jitem'den ayrılan Binbaşı Cem Ersever'in öldürülmesi olayına karıştı. Ersever'in bir arkadaşının evine sakladığı patlayıcıların Yeşil'in eline geçtiği bilgisi tüm güvenlik birimlerini alarma geçirdi. Patlayıcıları Yeşil'den teslim almak Mehmet Eymür'e düştü.

Eymür-Yeşil ilişkisi istihbarat savaşında rakipleri tarafından çok kullanıldı. Mesela Yeşil 1994 yılında Ankara'da polis tarafından gözaltına alındı. Ama savcılığa sevk edilmek yerine Mehmet Eymür'ün evi arandı, ‘‘Adamınız bizde gelin alın’’ denildi. Amaç Eymür-Yeşil ilişkisini resmi kayıtlara geçirmekti. Eymür sahiplenmedi ama Yeşil serbest bırakıldı.

***

Kısadan hisse, kimse Yeşil'i yakalamak istemiyor.

İstihbarat örgütlerinin tamamı Yeşil'in icraat dosyasından haberdar. Ama herkes faturayı rakibine çıkarmaya çalışıyor.

Yazarın Tüm Yazıları