‘Yerellik’ ve Türkçeyle meydan okudu harita ve İstanbul trafiğine asıldı

Türkiye'deki ofisinin Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Mehmet Ali Yalçındağ’ı oturtan Rus internet arama motoru Yandex’in Moskova’daki merkezindeyiz.Yandex’in önde gelen kurucusu ve CEO’su Arkady Volozh’un sunum yaptığı küçük odada Mehmet Ali Yalçındağ, Türkiye CEO’su Bogdan Wisniewski ve Yandex CFO’su (Mali İşler Direktörü) Alexander Schulgin var.

Haberin Devamı

Arkady Volozh, önce hisseleri ABD’de Nasdaq’ta işlem gören Yandex’in ilk 6 aylık verilerini paylaştı:
- 2012’nin ilk 6 ayında gelirlerimiz 386 milyon doları aştı. Net kârımız 98.7 milyon doları buldu. Aslında bu yılı 1 milyar dolarlık ciroyla kapatmayı bekliyoruz. Şirketimizin piyasa değeri şu anda 6 milyar dolar dolayında.

/images/100/0x0/55eb5b0ef018fbb8f8bbdb9bSonra günün konusuna, Türkiye’ye döndü:
- Rusya’da pazar payımız yüzde 60’ın üzerinde. Kiril alfabesi üstünlüğümüz elbette pazar payımızın daha büyük olmasında önemli rol oynadı. Ancak, Rusya pazarının da bir sınırı var. Dışa açılırken en uygun pazar olarak Türkiye’yi gördük. Türkiye’de Google gibi “yabancı” kalmak istemedik, yerel davranmayı seçtik.

Haberin Devamı

“Yerel” davranmak için neler yapıyorsunuz?
- Türkiye’de 35 milyon internet kullanıcısı, 4 milyar Türkçe sayfa var. Yani internette hakim dil doğal olarak Türkçe. Biz de Türkçe’ye daha çok hakim olmayı kafamıza koyduk ve bunu yaptık. Yandex’ten Türkçe arama yaptığınız zaman Google’a göre 3 kat daha fazla veriye ulaşırsınız.

“Yerel” davranışa bir başka önemli kanıtı gösterdi:
- Biz Türkiye’deki işleri Moskova’dan yönetmeyi düşünmedik. Hemen Türkiye’de ofis kurduk. Türkiye’de kazandığımızın vergisini orada ödeyeceğiz. Biz gelene kadar Google’ın Türkiye’de ofisi yoktu, açtı. Ayrıca Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü ABD’deki merkezlerinde ağırladı.

Mehmet Ali Yalçındağ araya girdi:
- Yandex Türkiye’de ofisle kalmayacak. Şirket kurma çalışmalarımız sürüyor. Yandex, yüzde 100 kendisine ait bir şirketle Türkiye’de hizmet verecek. Türkçe’ye hakimiyeti ile yerel davranmasının farkı anlaşılacak.
- Türkiye ofisinde kaç kişi çalışıyor?
- Türkiye’deki hizmetlerimiz için Moskova’da 100 kişi çalışıyor. Türkiye’de ise dışardan bize hizmet verenlerle birlikte 50 kişi var. Bu sayı zamanla artacak.

Türkçe’ye hakimiyetin yanında Türkiye’de güçlü olduklarına inandığı harita ve trafik hizmetine dikkat çekti:
- İstanbul’daki trafik verilerini kargo şirketlerinin sokakta dolaşan filolarına verdiğimiz GPS cihazlarıyla sağlıyoruz. Bu nedenle trafikteki son duruma her zaman daha hakimiz. Bu yöntemle Rusya’da başarılı olduk.

Haberin Devamı

Mehmet Ali Yalçındağ, trafikle ilgili yaptığı testi aktardı:
- Tekneye binip kıyıya yakın seyrederek İstanbul trafiğini bir yandan Yandex’ten, diğer taraftan da İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin verilerinden izledim. İBB’nin trafik verileri yüzde 50-55, Yandex’inki yüzde 85 tuttu. Bu durumu daha sonra İBB yetkilileriyle de konuştum. Onlar kendi kameralarıyla trafiği izliyorlar. Yandex ise kargo şirketlerinin araçlarıyla hemen her caddeyi, sokağı rahatlıkla görebiliyor.

- Türkiye’de kaç kişi Yandex’ten arama yapmaya başladı:

Volozh, en azından yükseliş trendinden memnun olduğunu vurguladı:
- Ocak ayında 100 bin kişi ziyaret etti. Mayısta aylık ziyaretçi 2 milyona çıktı. Ancak, bu bizim için daha başlangıç. Almamız gereken çok yol var.
- Pazar payı hedefiniz ne?
- Şu anda yüzde 1’e ulaştık gibi. Yüzde 20’ye çıkıp, öncelikle Türkiye’de ikinci büyük olmayı planlıyoruz.
Yandex’in internet arama motoru pazarında Google’ın karşısına güçlü bir rakip olarak çıkması, Türkiye’deki internet kullanıcısının işine yarayacak. Farklı hizmet yarışı hızlanacak...

Haberin Devamı

İftar ve imsak saatini Yandex’te bulabilirsin

SALI sabahı Moskova’ya gitmeden önce oruç için niyetlenmiştim. O akşam Yandex’in CEO’su Arkady Volozh bizi Moscov City olarak bilinen yeni bölgedeki 60 katlı binanın tepesindeki restoranda ağırladı.
Masaya 19.30’da oturuldu, bir yandan yemek servisi, diğer yandan sohbet başladı. Saat 20.30 gibi benim hiç yemek almadığımı farketti. Neden yemediğimi sordu. Mehmet Ali Yalçındağ durumu aktardı:
- Biz seferiyiz diye bugün oruç tutmadık. Vahap, niyetlendiği için bozmamış. Şimdi buradaki iftar saatini bekliyor.
Volozh, Yandex’in Türkiye’deki yerelleşmesine bir örnek daha verme fırsatı yakaladı:
- Yandex’te Ramazan’a sor, iftar ve imsak saatlerini öğren.
Yandex’in Türkiye’deki Kurumsal İlişkiler Direktörü Peter Bulut Ağca, elindeki iPad’den iftar saatlerini gösteren sayfayı açtı:
- Ama bu Türkiye’deki illerin iftar saatini gösteriyor. Bana Moskova lazım.
Yandex’e dışardan iletişim danışmanlığı hizmeti veren Beliğ Güreller de iPad’i açıp, Yandex’ten tarama yaptı:
- Moskova için iftar saati 21.31.
Böylece masada tatlı servisine geçildiği sırada orucumu açtım...

Haberin Devamı

Türkiye’de fırsat çıkarsa şirket alarak da büyürüz

YANDEX’in CEO’su Arkady Volozh’a sorduk:
- Türkiye’de Google’ın yüzde 99’luk hakimiyeti var. Pazardaki payınızı artırmak için farklı hizmetleri sunan yerli şirketleri satın almayı düşünüyor musunuz?
- Fırsat çıkarsa Türkiye’de elbette şirket alırız.
- Görüştüğünüz kimse var mı?
- Henüz öyle bir görüşme yok ama buna açık olacağız.

/images/100/0x0/55eb5b0ef018fbb8f8bbdb9dAyda 600 Euro maaş alıyor

GEÇEN salı akşamı Moskova’da Sixty adlı restorandaki sohbet sırasında Yandex’in CEO’su Arkady Volozh, cep telefonuna düşen mesajı Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ’a okudu:
- Bugün 31 Temmuz ya, bankamdam mesaj geldi. Maaşım yatmış.
- Ne kadar?
- 20 bin ruble.
- Kaç Euro ediyor?
- 600 Euro’dan biraz fazla.
Mehmet Ali Yalçındağ bize döndü:
- Şirketinde milyar dolarlık payı var, maaşı 600 Euro.
Volozh, ayda 600 Euro dolayında maaş alsa da ciddi temettü gelirini unutmamak gerekiyor...

Haberin Devamı

Türkçe çalışırken‘Oha’yı unutmamışlar

ÇARŞAMBA günü Yandex’in Moskova’daki merkezinde Ürün Pazarlama Direktörü Andrey Sebrant’la küçük bir tur yaptık. Türkiye’ye dönük hizmetlerin geliştirildiği bölümde tahtadaki Türkçe kelimeler ve İngilizce karşılıkları dikkatimizi çekti. Onlardan biri şöyleydi:
* OHA: Very surprised informall (Argoda çok şaşırma ifadesi)

Yazarın Tüm Yazıları