Yepyeni bir Wimbledon

SONUNDA Wimbledon Tenis Turnuvası’nda da erkekler ile bayanlar arasındaki ödül farkı ortadan kalktı.

Bu yıl Londra’daki sezonun 3. Grand Slam’ında şampiyon olacak tek erkekler şampiyonu da, tek bayanlar birincisi de 700 biner Sterlin (yaklaşık 1 milyon 855 bin YTL) kazanacak. Geçen yıl tek erkekler şampiyonu 655 bin Sterlin alırken, bayanlar şampiyonunun ödülü 625 bin Sterlin’di.

Wimbledon’da 1969 yılına kadar ki, yani tenisin profesyonel olmadan önceki dönemine baktığımızda bugüne kadar para ödülünde ve cinsiyet ayrımında yaşanan farkı çok açık şekilde görebiliyoruz. Toplam 26 bin 150 Sterlin ödülün dağıtıldığı 1968’de erkekler şampiyonu Rod Laver 2 bin Sterlin alırken, bayanlar şampiyonu Billie-Jean King sadece 750 Sterlin ile ödüllendirilmişti. Bu yıl, toplam para ödülü de 2006’ya göre % 8.7’lik artışla 11 milyon 282 bin 710 Sterlin’e (Yaklaşık 29.9 milyon YTL) ulaştı.

290 milyon tenis topu

D Spor’un her gün canlı yayınlarla ekrana taşıdığı, CNN Türk’ün de çeyrek finalden itibaren günün ilk maçlarını yayınlayacağı Wimbledon’da bu sezonun bir yeniliği de "hawk-eye" (şahin gözü) sistemi. ABD ve Avustralya Açık’ta kullanılan bu sistem Wimbledon’a da ışık tutacak. Böylece topun oyun alanı içinde mi dışında mı olduğu yönünde yaşanan tartışmaları, merkez kort ve 1 numaralı korttaki kamera görüntüleri ortadan kaldıracak.

Wimbledon’da merkez kortun çatısı 2009 yılında daha yeni ve modern bir sistemle kapatılacak. Böylece her zaman sıkıntıya yol açan yağmur engelinin önüne bir set çekilmiş olacak. Ancak bu çatının ilginç bir esprisi de var. Birisi çıkmış ve çatı kapatılınca merkez kortun kapasitesini ölçmüş. Merkez kortu çatısına kadar 290 milyon tenis topuyla doldurabiliyorsunuz.

Yağmur engeli

TENİSTE sezonun 3. Grand Slam mücadelesi 121. Wimbledon Turnuvası’nın açılış günü yine yağmur engeline takıldı. Londra’daki turnuvanın ilk gününde yağmur nedeniyle maçların başlangıcı planlanan saatten 2.5 saat ileri alındı. Rötardan sonra oynanan mücadelelerde 1 numaralı seri başı Roger Federer, Rus Teimuraz Gabashvili’yi 3-0 yenerek, çim kortta üst üste 49. galibiyetini aldı ve 2. tura çıktı. ABD’li Andy Roddick, Alman Tommy Haas ile bayanlarda İsviçreli Martina Hingis, Belçikalı Justin Henin Hardenne ve ABD’li Serena Williams ilk tur maçlarını kayıpsız atlattı.
Yazarın Tüm Yazıları