Nilgün Tekfidan Gümüş
Nilgün Tekfidan Gümüş
Nilgün Tekfidan GümüşYazarın Tüm Yazıları

Yeni sanayi devrimi mi

3 boyutlu printer teknolojisiyle ilgili yenilikleri takip ettikçe internetin ilk dönemindeki o heyecanlı yorumları hatırlamadan edemiyorum.

Haberin Devamı

İnternet neydi? Herkesin her yerden kolayca girip ulaşabileceği bir bilgi otoyoluydu. Bu açıklamadan ne anlıyorsan, internet oydu işte.

3 boyutlu yazıcı teknolojisinin gelecekte oynayacağı rolle ilgili anlatılanlar da şimdilik biraz öyle gibi. Mantığı bildiğimiz kağıt yazıcı teknolojisiyle aynı. Yalnız burada fark kağıt yerine özel plastik, metal, kum gibi hammaddelerin kullanılması ve çıkan ürünün üç boyutlu olması. Önce üretilmek istenen üç boyutlu eşyanın özel yazılımlarla dijital kopyası alınıyor. Bu daha sonra printer’a yüklenerek baskı başlatılıyor. Makine kat kat gidip gelerek kimi lazerle, kimi özel bağlayıcı maddelerle hammaddeyi kaynaştırarak ürünü imal ediyor.

*

ASLINDA 3D printer teknolojisi, bilenler için yeni bir şey değil. 1980’lerden beri otomotivden, uzay teknolojisine, mimariden sağlık sektörüne kadar pek çok alanda kullanılıyor. Otomotivciler prototip üretmek için bu teknolojiye başvuruyor. Sanayiciler artık üretilmeyen makinelerin yedek parçalarını printer robotlarla basıyor. Cerrahlar, ameliyat öncesinde hastalarının printer’dan çıkarılmış hastalıklı organının üç boyutlu maketine bakarak hazırlanıyorlar.

Haberin Devamı

İngiliz hasta Eric Moger’ın (60) durumu mesela. Yüzünün sol tarafında oluşan tümör nedeniyle, sol çene ve elmacık kemiği, hatta gözü bile alınmak zorunda kalınmıştı. Tüple besleniyor, ancak çenesini eliyle desteklediği zaman konuşabiliyordu. Hayatı dibe vurmuştu. İngiliz Channel 4 kanalında “Utandırıcı Bedenler” isimli programa başvurduğunda umudu yoktu pek. Ancak Moger’ın imdadına Londralı çene cerrahı Andrew Dawood ve kullandığı 3 boyutlu printer teknolojisi yetişti.

*

DOKTOR, önce dijital görüntüleme teknolojisiyle adamın yüzünü taradı. Sonra dijital yazılımla, hastasının suratının sağlıklı tarafının modelini çıkardı.
Bu yeni teknoloji, özel bir silikon hammaddeyi kademe kademe dökerek sağ yanağını esas alan bir yanak protezi imal etti. Titanium iskelet ve mıknatıslarla bu protez, hastanın kayıp yüzünün yerine yerleştirildi. Moger şimdi yine konuşabiliyor, gülebiliyor, normal yiyip içebiliyor. Eric Moger’ın durumunu özel yapan İngiltere’nin ilk printer teknolojisiyle yüz protezi takılan hastası olması. Yoksa dünya üzerinde bu tür örnekleri uzatmak mümkün.

Haberin Devamı

3D yazıcı teknolojisinin nispeten yeni tarafı bu sanayinin giderek ucuzlaması ve masaüstü printer teknolojilerinin artık biraz tasarımdan biraz bilgisayardan anlayan kullanıcıların olduğu birçok eve girmesi. 2011 yılında kişisel 3D printer makinelerinin satışı yüzde 300 artarak 23 bin birime ulaşmış. Basit ev yazıcılarının fiyatları neredeyse 2 bin dolar seviyelerine düşerken kendi tasarladıkları ev objelerini, oyuncakları, giysileri 3 boyutlu yazıcılara bastırmak isteyenlere yardım eden birçok internet sitesi var. Öyle ki, evlerinde birkaç kullanımlık 3 boyutlu silah basanlar bile çıktı.

*

ABD’de 3D printer teknolojisinin lider markalarından Wohlers Associates, “masaüstü imalat” ya da İngilizce’den çevirisiyle ‘katkısal üretimin’ 2016 yılında 3.1 milyara, 2020 yılında ise 5.2 milyar dolarlık bir hacme ulaşacağını hesaplıyor.

Haberin Devamı

Şirket başkanı Terry Wohlers, “Bu sayede birçok yeni iş imkânları, yeni iş modelleri, start up şirketleri, daha önce çok pahalı ya da imal etmesi olanaksız olan ürünler üretilebilecek” diyor.

ABD ve AB gibi büyük ekonomiler daha çok sanayide 3D yazıcılarının kitlesel olarak kullanılarak üretimin ucuzlaması ve kolaylaşmasına odaklanmış durumda. Amaç özellikle ucuz iş gücü nedeniyle Çin’e ve gelişmekte olan ülkelere kayan üretimi ülkeye geri getirmek. Nitekim üretiminin bir kısmını Çin’den ABD’ye kaydıracağını açıklayan Apple’ın 3D printer teknolojisine yatırım yapacağı da söylentiler arasında.

Yine AB, 3D yazıcı teknolojisini destekleyerek GSYH’da yüzde 16 olan imalat sektörünü 2020 itibariyle yüzde 20’ye çıkarmayı hedefliyor. Türkiye, kendi yoğun siyasi gündemiyle baş etmeye çalışırken, küresel ekonomi cephesinde tartışılan başlıklardan biri işte böyle.

Yazarın Tüm Yazıları