Yeni başlangıçlar yapmak isteyebilirsiniz

Bugün Koç burcunda dolaşan Ay, yeni başlangıçlar yapmak için güçlü duyguların açığa çıkacağını işaret ediyor.

Sabah saatlerinde Satürn’ü harekete geçirecek; isteklerin gerçekleşmesi için son derece ciddi ve kararlı çalışmalar yapılacak. Öğleden sonra hayal gücünü uyandıracak ve hem sanatsal faaliyetler açısından, hem de hayal gücü gerektiren alanlarda başarılı çalışmalar ortaya çıkacak. Özellikle yeni başlamayı düşündüğünüz işlerle ilgili neler yapabileceğinizi hayal etmek için uygun zaman.

Aborijin Efsaneleri

Çok ilginç bir kitap. Öncelikle yazarın Aborijin olması, kitabın önemini arttırıyor. Çünkü Aborijinler’in efsanelerini anlatırken kültürünü de tanıtıyor ve bir kültürü en iyi o kültürden gelen kişi anlatır. Üstelik yazar David Unaipon, yazarlığın dışında içine doğduğu toplum için çok önemli hizmetlerde bulunmuş ve hatta pratik hayatlarını kolaylaştıracak buluşları ve geliştirdiği aygıtları, eğitim ve Aborijinler’in yaşam koşullarını iyileştirmesi yönünde hükümet politikalarını etkilemiş biri.

1995 yılında 50 Avustralya dolarının üzerine resmi basılmış olan David Unaipon, sadece kendi halkının değil aynı zamanda Avustralya’nın resmi tarihine de imzasını atmış. Ayşen Türkmen’in çevirdiği Epsilon Yayıncılık’tan çıkan bu kitap, gelenek ve kültürleri araştıranlar için kaynak oluşturacağı gibi mitolojileri sevenler için de keyifle okunacak bir eser. Kitabı okurken hem çok keyif aldım, hem de etkilendim. Mesela göbek kordonu hakkında kitapta anlatılanları okurken, tam da şu sıralarda göbek bağının kök hücre olarak tedavide kullanımıyla ilgili keşiflere denk gelmesi ve Aborijinler’in göbek bağına özel ilgi göstermeleri çok anlamlı. Bu bölümü aynen aktarıyorum:

"Nhung e umpie, anneyle çocuk arasındaki göbek bağının bir bölümüdür. Bağırsak uzunca bir süre saklanacağı için, onu koruyacak özel bir işleme tabi tutulur. Sonra Emu (Deve kuşu) tüylerinin arasına konulur ve ağaç kabuğundan lifle yuvarlanarak sarılır. Bu halde korunur ve bir avlanma bölgesinden diğerine dostluk bağı olarak gönderildiği uzun yolculuk sırasında rahatça taşınabilir. Bu bağı verme ayrıcalığı sadece kabilenin belirli bir kadın üyesine verilmiştir; bu kişi, göbek kordonunu vermek üzere seçilmiş kadının kızı olmalıdır. Bu anneler, temiz ahlaklı karaktere sahip, asil kadın soyundan gelmelidir. Anne göbek bağını kabilenin filozofu olan Mooncumbulli’ye verir.

Şimdi, bu bağırsağın ya da anneyle çocuk arasındaki bağın bu parçasının bizce önemi büyüktür. İçinde merhamet ve şefkat gibi bütün iyi duyguların hayat bulduğu bir kadının parçası olduğunu düşünürüz. Bu bir tek bağla iki şey cisimleşir: İlki iyi eğitimle şekillenmiş mükemmel kadınlık değerleridir, ki büyük saygı görür. İkinci olarak kendisine hayatın büyük gelişimini sunan çocuk masumiyeti ve saflığının büyük bir parçası vardır onda: Kendini geliştirme, becerikliliğini gösterme ve bir annenin niteliklerinin mirasını yaşama geçirme. Üçüncü olarak göbek bağı, annenin özelliklerinin çocuğa bağlanmasını simgeler. Göbek bağı fiziksel bir gerçekliktir; Nhung e umpie de öyle olmalıdır: Gerçek sevgi, gerçek dostluk, gerçek şefkat. Bu simgenin sizi bağlamasına izin verin. Biz göbek bağına, Hıristiyanların Tanrı’nın evine, kaynağına, mihrabına ve ayinlerine gösterdiği saygıyla yaklaşırız. Bu, herhangi iki kabileyi iyi arkadaşlık ve kardeşlik bağıyla bağlayabilen çok güçlü bir gelenektir. Aradaki mesafenin önemi yoktur; hangi kabileye sunulursa sunulsun, onur olarak kabul edilir. Kendi başına bir yasadır."
Yazarın Tüm Yazıları