Yeni Anayasa’nın ilginç taşeronları

BÜLENT Sarıoğlu’nun özel haberini gazetenin yazı işleri bir manşetle değerlendirmiş: "Yeni Anayasa’nın ilginç mimarları" (Hürriyet, 31.08.07). Bülent Sarıoğlu’nun yaptığı araştırmaya göre Anayasa’nın mimarlıktan uzak taşeronlarının belirgin özellikleri şöyle:

* * *

PROF. DR. ERGUN ÖZBUDUN:
Sarıoğlu bilgi vermiyor. Kürsü olarak Zaman Gazetesi’ni tercih ediyor.

* * *

PROF. DR. LEVENT KÖKER:
Sol ideologmuş. "Kemalizm’e artık aşılması gereken bir tarihi fikirler bütünü olarak bakmalıyız. Kemalizm olduğu sürece Türkiye’nin Avrupa’ya entegrasyonu gerçekleşemez. Kemalist Türkiye’nin vesayet rejimi olarak adlandırılmış olduğunu da hatırlatmak lazım" diye yazmış.

Benim yorumum: Kemalizm’i (eğer varsa) Anayasa’dan, yasalardan bir ur gibi kesip attık diyelim. Siyasal ve gündelik kültürden, bireylerin zihninden kesip atmak mümkün mü? Demek ki ciddi bir toplumsal çatışma göze alınıyor!

* * *

PROF. DR. FAZIL HÜSNÜ ERDEM:
Anayasa’nın Atatürkçülük unsuruyla tekçi bir ideolojiye sahip olduğunu savunmuş. Bir yazısında "Türklüğün etnik bir çağrışım yapmadığı ve yalnızca vatandaşlığı ifade eden bir terim olduğuna ilişkin söylem, özellikle Kürtler ve gayrimüslimler açısından inandırıcılıktan uzaktır" demiş.

Benim yorumum: Fazıl Hüsnü Erdem "söylem" sözcüğünü yanlış kullanıyor. Dünyada Fransızlık, Almanlık, Yunanlık sözcükleri var oldukça, doğal olarak, Türklük de varlığını sürdürecek. Kürtler ile gayrimüslimlerin (varsa) bu tür vehimlerden kurtulmaları iyi olur.

* * *

DOÇ. DR. SERAP YAZICI:
"Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı olamayacağı iddiası bir söylem olarak da demokratik değildir" demiş.

Benim yorumum: Bayan Yazıcı da "söylem"i yanlış kullanıyor. İddia hukuki ise (ki hukuki idi) tartışılır. Bu türden iddialar demokratik/antidemokratik olmazlar.

* * *

DOÇ. DR. ZÜHTÜ ARSLAN:
Hakkında "TSK ile polisi karşı karşıya getirdiği" gerekçesiyle soruşturma açılmış. TSK’nın depolitize edilmesini savunuyor.

Benim yorumum: Anayasa ve devrim yasalarına aykırı işler gören iktidar karşısında TSK ne yapmalı, iktidara yardımcı mı yoksa seyirci mi olmalı?

* * *

PROF. DR. YAVUZ ATAR:
Cumhurbaşkanı’na tanınan yetkilerin parlamenter sistemden sapma olduğunu savunuyormuş.

Benim yorumum: Standart bir parlamenter sistem var mı?

* * *

Ortak özellikleri: Zaman
Gazetesi’nde sık sık yorum yazıları yazıyorlar ve İslamcı basın tarafından destekleniyorlar. İşaretler Fethullahçılarla, öteki tarikatlarla ilişkileri olduğunu gösteriyor. İyi de Prof. Dr. Zafer Üskül figüran olarak ne zaman sahneye çıkacak?
Yazarın Tüm Yazıları