Yazını okudum, söz verdiğim parayı gönderdim

EKONOMİ Gazetecileri Derneği’nin (EGD) geleneksel yıl sonu buluşması için Türkiye ihracatçılar Meclisi’nin (TİM) İstanbul Yenibosna’daki merkezine girdiğimde ilk karşılaştığım ekip, Kiğılı Giyim’in patronu Abdullah Kiğılı ve sektörden arkadaşları oldu.

Kiğılı’nın yanında İpekyol, Machka markalarıyla bilinen Ayaydın Group Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ayaydın, Tamer Pala, Özhan Karaca gibi tekstil-konfeksiyon sektöründen isimler vardı.
Abdullah Kiğılı, önce yanlarına uğrayan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Hazırgiyim ve Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Aynur Bektaş’a sordu:
- Sektörümüz için çok koşuşturuyorsun. Her zaman yardıma hazırım. Benden bir isteğin var mı?
Sonra bana döndü:
- Yazını okuduktan sonra bağış için söz verdiğim parayı gönderdim.
- Demek siz de ödemeyenler arasındaydınız...
Malatyalı İşadamları Derneği (MİAD), İnönü Üniversitesi bünyesindeki Turgut Özal Tıp Merkezi’nin yanında inşaatı başlayan hasta yakınları için konuk evine katkı için bazı işadamlarına çağrıda bulunmuştu. Ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı bir yemekte de katkıda bulunacak işadamlarının adını anons etmişti.
Bir süre sonra MİAD Başkanı Yunus Akdaş benden yardım istemişti:
- Bir küçük hatırlatma yapsan iyi olur. Söz verdiği bağışı yapmayanlar var.
Ben de listeyi bir kez daha yayınlayıp, hatırlatma yapmıştım. Kiğılı’nın sözünü ettiği o yazıydı:
- Senin de bulunduğun bir yemekte katkı sözü verdim. Başbakan’ın himayesinde gerçekleşen buluşma sırasında yurtdışındaydım. Sonra da beni MİAD’dan arayan soran olmadı. Senin yazıyı görünce hemen bağlantı kurup, parayı gönderdim.
Küçük hatırlatma yazım işe yaradıysa, Kiğılı gibi işlerin yoğunluğundan unutanlar da paraları yatırdıysa ne mutlu bana...
Geç ya da erken farketmez, önemli olan Turgut Özal Tıp Merkezi’nin yanıbaşındaki hasta yakını konuk evinin işadamlarının katkısıyla tamamlanması...
Türkiye’nin dörtbir yanında bu tür bağışların arkasının gelmesi...
İyi yıllar...

Çağlayan ‘kelimi’ öptü bakalım şans getirecek mi

Yazını okudum, söz verdiğim parayı gönderdim

EGD Başkanı Celal Toprak, her buluşmaya bir anlam yükleme çabasıyla vesile yaratıp, bizlere plaketler veriyor.
Bu kez de “Ekonomi gazeteciliğinde 25 yılı geride bırakanlar, emeği geçenler” tanımlaması yapıp Osman Saffet Arolat’tan Faruk Türkoğlu’na, Selim Türsen’den Erkan Çelebi’ye kadar hepimizi sahneye dizdi.
Plaketlerimizi Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi birlikte verdi. Bir gün önce AK Parti Milletvekili Ali Bayramoğlu’nu “kelinden” öpen Çağlayan, gecenin fotoğrafı olsun diye beni de “kelimden” öptü.
Bakalım yeni yılda bana şans getirecek mi?

Hükümet, ‘Kâr yüksek’ diyor akaryakıtçı köşeye sıkışıyor

EGD’nin gerçekleştirdiği buluşmada Petrol Sanayicileri Derneği (PETDER) Başkanı Muammer Ekim ve Genel Sekreter Erol Metin’le karşılaştım:
- Geçen akşam Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ı dinledik. Akaryakıtta bayi-dağıtım şirketi kârının Avrupa’yla arayı açtığını, bunun dikkatlerini çektiğini söyledi.
İkisi de itiraz edecek oldu, ben sürdürdüm:
- Kendisine sektörünüzün, “Avrupa’da bayiler, dağıtım şirketlerine ait. O yüzden kâr oranı yüzde 6-7 düzeyinde. Bizde ise bayiler ayrı. Bayi artı dağıtım şirketi kârı yüzde 9.5’i buluyor. Bizde de istasyonlar dağıtım şirketlerine ait olsa, Avrupa’yla aynı oran uygulanır” şeklindeki görüşünü aktardım.
- Aynen dediğiniz gibi...
- Ancak, Babacan bize bir grafik gösterdi, “Bakın, Avrupa ile makas ne kadar açılmış. Oysa bir ara kâr oranı Avrupa ile aynıymış. Her zamda gıdım gıdım artırıp, bu noktaya getirmişler” dedi.
Muammer Ekim, Erol Metin’e dödü:
- Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) hazırladığı grafik olmalı. Sanırım Sayın Başbakan’da da aynı grafik var. Bu grafik, sektörümüz üzerinde hükümet nezdinde yanlış algıya yol açıyor.
97 oktan benzinin litresi 4 lirayı geçince ortaya çıkan tepkiler üzerine EPDK öncelikle yeni yıldan itibaren akaryakıtta promosyonu yasaklama yoluna gitti...
Hesaplara göre, promosyonun maliyeti litre başına 5-10 kuruş arasında değişiyor... Promosyona frenden beklenen sonuç alınamazsa, hükümet bayi-akaryakıt kârına yakın takibe alacak gibi görünüyor...

Eğitim merkezi tüm uçakları kavradı para dışarı gitmeyecek

BOĞAZİÇİ Üniversitesi Rektörü Prof. Kadri Özçaldıran, eşi Perran Ersu ve Selim Türsen’le EGD buluşmasında sohbet ederken aramıza Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu da katıldı:
- Yeni kurduğunuz Kabiniçi A.Ş. hayırlı olsun...
- Bir sürprizimiz daha olacak ama önce İMKB’de duyurmamız lazım.
Ardından simülatör-eğitim atağından söz etti:
- Boeing 777-300 ER’nin de simülatörünü aldık. Artık filomuzdaki uçakların hepsi için kendi bünyemizde eğitim yapabilecek noktadayız.
- Simulasyon merkezinden yıllık 20 milyon dolar dolayında geliriniz vardı...
- Şimdi daha da yükselecek... En önemlisi pilotlarımız eğitim için artık yurtdışına gitmeyecek... Eğitim için dışarıya para ödemeyeceğiz.
Topçu’yla konuşurken aklıma Damat-Tween markasıyla öne çıkan Orka Group’un Genel Koordinatörü Osman Arar’ın, “THY, Türkiye’nin tanıtımına büyük katkı yapıyor. Bu dışarda bizim de işimize yarıyor. Hamdi Topçu’yu görünce elini öpeceğim” sözü geldi:
- Osman Arar burada, elinizi öptü mü?
- Ben kendisine o sözleri için teşekkür ettim. Bizim çabalarımızı çok iyi algılamış, açık yüreklilikle de her yerde anlatıyor.
Özel sektör havayolu şirketlerini çatısı altında toplayan TÖSHİD’in Genel Sekreteri Musa Alioğlu, araya girdi:
- Hep THY’yi yazıyorsunuz, biraz da özel sektör havayolu şirketlerinden söz edin.
Dünyada bir zamanların devi olan havayolu şirketleri dökülürken, THY’nin tırmanışı, sık sık yeni bir atılımla karşımıza çıkması, kendisinden söz ettirmeye yetiyor...
Yazarın Tüm Yazıları