Piyasa canlanabilir

Son dönemlerde yaşanan gelişmeler piyasalar üzerinde henüz etkisini göstermedi. İyice zayıflayan borsada işlem hacminde bir artış görülürse bu önemli bir sinyal olacak. Ucuz borsaya yeterli talep gelirse daha canlı bir piyasa görmek mümkün olur.

Haberin Devamı

DÖVİZ kurları ve piyasa faiz oranlarındaki düşüşe karşılık borsada da düşüş eğilimi hakim. Fakat sermaye piyasaları (borsa) ve para piyasaları (faiz, döviz) birbirine alternatif piyasalar ve aralarında negatif korelasyon olması yani piyasa işleyişi gereği farklı yönde hareket etmesi beklenirdi. Bazen kısa dönemli bu gibi uyumsuzluklar olabiliyor. Ancak bu aşamada soru şu, faiz ve dövizdeki düşüş borsaya yükseliş olarak mı yansıyacak? Yoksa faiz ve döviz tekrar yükselecek buna karşılık borsada düşüş devam edecek mi? Kararsızlık hakim. Mevcut koşullarda borsanın yükselmesi beklenirdi. Piyasaların yaklaşan yıl sonu hareketliliği, yine yaklaşan yerel seçim öncesi piyasalar canlı olabilir mi gibi varsayımlara hisselerin de ucuzluğu dikkate alınınca borsada daha güçlü tepkiler görülebilirdi. Ama şu ana kadar olmadı. Talep yetersizliği en büyük eksiklik. Dışarıdan ciddi alıcı gelmiyor. Son dönemde onlar da daha çok kısa dönemli trade (al-sat) tarafındalar. Bir hafta alıp sonraki birkaç haftada satıyorlar. İç talep de zayıf.

ÖNEMLİ SİNYAL OLACAK

Tasarruf gelirin türevidir, gelir azalıyorsa tasarruflar da azalıyor. Ayrıca işsizlik, ekonomide daralma, özel sektör ve hane halkında yüksek borçluluk gibi sorunlar mevcut. Yeterli talep gelmedikçe bu aşamada borsanın tepki verecek pek hali yok görünüyor. Ayrıca olumlu fiyatlamaya konu olacak piyasaları taşıyacak beklenti henüz oluşmuş değil. Ancak yüksek faiz ve ucuz borsaya yeterli talep gelirse daha canlı bir piyasa görmek mümkün olur. Bu açıdan son günlerde iyice zayıflayan borsada işlem hacminde bir artış görülürse bu önemli bir sinyal olacak. Yatırımcıların bu dönem tercihi defansif ve korumacı düşünce ile daha çok para piyasalarında. Bankalardaki yabancı para mevduatları TL mevduatlar ile neredeyse yarı yarıya. (TL mevduat 1.044, yabancı para mevduat 1.031 milyar TL) Diğer yandan güven sorununun henüz aşıldığını söylemek için erken. Hazine ve Maliye Bakanı Albayrak, ekimde cari fazlada tüm zamanların rekoru ile enflasyonda düşüş yönlü trend beklediklerini söyledi. Vergi indirimleri, döviz kurları ve petrol fiyatındaki düşüş, ekonomideki daralma ile ithalattaki gerilemeyi dikkate aldığımızda bu beklentilerde olasılık artıyor. Son iki aydır gelen cari fazla Merkez Bankası rezervlerindeki toparlanmaya (brüt rezerv 71 milyar dolara yükseldi) yardım ederken özel sektörün dış borç ödemeleri cari fazlanın döviz kurları üzerinde düşüş yönlü etkisini azaltacak bir durum. Ayrıca bir miktar da kurlardaki geri çekilme ile banka döviz hesaplarında artış söz konusu. Makro ekonomik verilerde gerçekleşmeler görüldükçe piyasalarda farklı tepkiler görebiliriz. Ancak dış borsalarda zayıflama söz konusu. Dow Jones ve Dax gibi ABD ile Almanya borsa endekslerinde düşüş eğilimi var. Avrupa’nın İtalya’nın bütçe ve İngiltere’nin Brexit sorunu henüz aşılmış değil. İtalya için AB’nin yaptırım söylemleri ve Brexit euroya baskı yapmaya başladı. Bunun yanında küresel ekonomideki durgunluk beklentisiyle ABD Merkez Bankası (Fed) faiz artırım politikasında değişikliğe gidebilir, ara verebilir yönünde değerlendirmeler geliyor. Bu durum dolardaki değerlenmeye ivme kaybettirse de zayıflayan Euro tekrar toparlanmasına neden oldu. Faiz ertelemesi gerçekleşirse piyasalar ve Türkiye gibi dış finansman ihtiyacındaki ülkeler için olumlu olur. Faiz ve döviz tarafındaki düşüş hareketine karşılık borsada yön arayışı sürebilir.

Piyasa canlanabilir

Haberin Devamı

DOLAR/TL KURU DESTEK BÖLGESİNDE

DOLAR/TL kurunda düşüş trendi sürüyor. 5.30 desteğinin altına salınım gösteren kurun sonraki desteği 5.20 seviyesinde bulunuyor. Bu seviyenin üzerinde tepki alımları görülebilir. Sonraki destekler 5.00-4.85 seviyelerinde. Olası tepki alımlarının devamı için 5.35 seviyesinin üzerinde kalınması gerekecek. Sonraki dirençler 5.44-5.54 ve 5.75 seviyelerinde. Destek seviyelerinde tepki gelebilir.

Haberin Devamı

Piyasa canlanabilir

BORSADA ZAYIF GÖRÜNÜM SÜRÜYOR

BORSADA yatay ve sıkışık görünüm sürüyor. İlk destekler 91.500-90.500 seviyele-rinde görülürken bu seviyelerin üzerinde tepki görülebilir. Sonraki destek 88.500 seviyesinde. İlk dirençler ise 94.000-94.600 seviyelerinde. Tepki çıkışının devamı açısından ilk aşamada 94.600 geçilmeli. Sonraki dirençler 96.300 ve 99.500-100.700 seviyelerinde. Destek seviyelerinde tepki alımları görülse de direnç seviyelerinde satışla karşılaşma olasılığı yüksek.

Piyasa canlanabilir

Piyasa canlanabilir

Yazarın Tüm Yazıları