Enflasyonda 2024 umudu

TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan’ın yılın son enflasyon raporunun sunumunda para politikasına ilişkin değerlendirmeleri yakından izlendi.

Haberin Devamı

Sunumda; Orta Vadeli Program ile uyumlu şekilde 2023 yıl sonu enflasyon tahmininin yüzde 58’den yüzde 65’e çıkarıldığı ifade edilirken, 2024 enflasyon tahmini ise yüzde 33’ten yüzde 36’ya yükseltildi.

PİYASALAR NASIL DEĞERLENDİRDİ

- Açıklamalar piyasalarla sağlıklı iletişim açısından gerçekçi ve tutarlı bir davranış olarak görüldü. Piyasa beklentisi de genelde yüzde 65-70 aralığındaydı. Güçlü talep ile enerji ve gıda fiyatlarının yüksek seyrini koruması enflasyonda düşüşü zorlaştıran bir durum.

Başkan Erkan, talepteki aşırılığın ortadan kalktığına işaret etti. Bu durumu TCMB’nin faiz artırımlarıyla yükselen kredi ve mevduat faiz oranlarının bir sonucu olarak görmek yerinde olacak. Yüksek faiz, talebi zayıflatırken maliyet enflasyonuna katkı yapan bir gelişme. Faiz artırımlarıyla talep ve döviz kurlarını baskılayıp enflasyonu kontrol altına alma politikası sürüyor.

Haberin Devamı

2024’ÜN İKİNCİ YARISINA VURGU

- Başkan Erkan, enflasyonda düzelme görülene kadar parasal sıkılaşmanın devam edeceğini vurguladı. TCMB’nin ana amacı olan fiyat istikararını sağlamada en önemli silahları; para arzı ve faizdir. Parasal sıkılaşma politikasıyla bunu yapıyorlar. Başkan’ın ifadesine göre; ekimde aylık enflasyondaki gerilemeye karşılık kasım, ocak ve mayıs aylarında geçici etkiler nedeniyle aylık enflasyonun biraz ivme kazanması bekleniyor. Bu çerçevede enflasyonun mayıs ayında yüzde 70-75 arasında tepe yapması olası görülürken mevcut şartlarda enflasyonda düşüş için 2024 yılının ikinci yarısı işaret ediliyor.

ORTADOĞU TAKİP EDİLMELİ

- Ortadaoğu’da devam eden savaş henüz petrol üretim ve sevkiyatında bir soruna neden olmadı. Dileriz olmaz. Ancak bu yönde bir aksama olursa bu durum petrol fiyatlarını yukarı çekecek bir gelişme olacak. Bu durumda enerji fiyatlarındaki olası bir artış doğal olarak maliyet enflasyonu ile mücadele açısından bir zorluk olarak ortaya çıkabilir. Erkan’ın da işaret ettiği kış aylarında doğalgaz kullanımının artması ayrıca enflasyona ek yük getirecek. Bu açıdan “evdeki hesabın çarşıya uymama” durumunu da düşünmek gerekebilir.

Haberin Devamı

YEREL SEÇİM ÖNEMLİ

- 2024 yılı mart ayında seçim var. Seçimler öncesi enflasyonda yükseliş beklentileri genelde artar. Şimdiye kadar ağırlıklı olarak enflasyon ile mücadele açısından ağırlılı olarak talep yönlü tedbirler öne çıktı. Olayın maliyet tarafı için biraz da ekonomi yönetiminin kontrolü dışında kaldığından önlem bazında yapılacaklar sınırlı. Diğer yandan Türkiye’ye ciddi bir yabancı sermaye girişi olursa, bu durum döviz kurlarında gevşemeyi de beraberinde getireceği için enflasyonla mücadelede önemli ve olumlu katkı yapacak bir gelişme olabilir. Henüz somut sonuçları görülmese Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in ABD, Avrupa ve Körfez ülkelerinde yoğun çabaları var.

Yazarın Tüm Yazıları