Yonca Tokbaş - Kelebek
Yonca Tokbaş - Kelebek
Yonca Tokbaş - KelebekYazarın Tüm Yazıları

Suruç

Üzüntüm büyük.

Haberin Devamı

Politika şu hayatta tek sevmediğim şey. Terörü besleyen de politika, bundan prim yapan da politika.
Politik bir kin, nefret, yıkım, katliam ve savaş çığırtkanlığı var. Bugünden yarına bu acılar unutulamaz, yaralar sarılmaz. Ama tekrar etmemesi için yılmadan çabalanabilir. Çabalamam bu yüzden.
Kendime saygımdan ve tüm dünya çocuklarına ve şu kısacık hayata duyduğum sevgiden.

Çöpüne Sahip Çık Vakfı

MV Holding, 2015 yılında Çöpüne Sahip Çık Vakfı’nı kurmuş. Perşembe günü gerçekleştirdiğimiz #temizlikvar eylemi sayesinde öğrendim.
Amaçları toplumda yere, çevreye, doğaya çöp atılmasının önlenmesi yönünde bir davranış dönüşümü sağlayarak, çevre kirliliğini azaltmak.
Çevre Bakanlığı için hazırladıkları kamu spotları nefis. Nasıl bir tesadüftür ki, ben bunları hiç bilmeden sosyal medyada #çöplerçöpe diyordum, onlar da bu ay İstanbul’da 320 billboard’da “Çöpünü çöpe at” sloganları ile farkındalığa hazırlanıyorlar.
Youtube’da “çöpüne sahip çık” yazıp ilgili videoları izleyip paylaşabilir, bilinçlenmeye katkı sağlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Olanlar oldu

Perşembe sabahı Yalıkavak ahalisi için çok önemli olan perşembe pazarı olmasına rağmen, sabahın 7:30’unda Yalıkavak Gökçebel Kızılburun gibi uç bir noktada buluşma olmasına rağmen, Yalıkavak, Türkbükü, Gümüşlük, Bitez ve hatta Turgutreis’ten gelen gönüllüler vardı.
Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ve eşi Hülya Hanım da bizimle birlikte çöp topladılar.
İşin içinde taraflar, partiler, politika yoktu. Hepimizin ortak derdi temizlik ve çevre bilinciydi.
İznini almadan yazacağım ama yazımı okuyup “Bodrumlu, çevreci ve dalarak sualtındaki atıkları görüp temizlemeye çabalayan bir insan olarak yanındayım. Yapabileceğim ne varsa yapmaya hazırım, evimdeki konuklarımla geliyorum” diyen Ayşegül Dinçkök de yanımızdaydı. İsmini vermemi istemeyen, hepimizin çok iyi tanıdığı işadamlarından biri ve ekibi de yanımızdaydı.
2 saat süren #temizlikvar çabasıyla 3 km’lik bir alanda tam 4 kamyon dolusu binbir çeşit atık ve çöp toplayıp temizledik!
Yıllardır videolarını çekip fotoğraflarını biriktirdiğim, hatta davranışlarını izleyerek tespitlerde bulunarak belgelediğim bireylerin, yani biz vatandaşların sorumsuzluğunu, umursamazlığını dokunarak gördük.
“Ben senin çöpünü toplamaya hazırım, sen kendi çöpünü temizlemeye hazır mısın?” diye sormaktı niyetim.
Keza 24 saat hizmet veren temizlik görevlilerinin bunca atığı temizlemesi insanlık dışı bir durum. Bunu ancak temizlemeye kalkınca anlayabilirsiniz.
Belediye görevlileri, temizlik ekipleri, zabıta ve Kocadon’la birlikte, en az 800 kamyona yakın birikmiş, gizlenmiş, umursanmayan atıkları belirledik. Zabıtlarını tuttuk. Site yönetimlerine bildirdik.
Temizlik görevlilerinin Robocop veya Örümcek Adam olsa toplaması imkansız çöpler var. Hepsi de bireylerin ve sitelerin sorumluluğunda alanlar. Zabıtları tutulup iş araçları, kepçelerle temizlik yapılmaya başlandı.
Yaşadığım site de dahil olmak üzere, olması gereken neyse o olana kadar, çevremiz tertemiz olana ve bu bilinç yerleşene kadar bu işin peşini bırakmayacağım.
Ben daha bu konuyu ilk gündeme getirdiğim andan beri destek veren Palmarina Bodrum yönetimi ve ekibi çevre mühendisleriyle yanımızdaydı.
Kızılburun sakinleri, duyarlı insanları yanımızdaydı.
Koroplast yönetimi ve gönüllüleri doğada çözünebilir çöp torbaları ve eldivenler dağıtıp temizliğe yardımcı oldular.
ASHTemizlik şirketinin cefakar görevlileri canla başla yine yanımızdaydılar. Hele bir Memduh Bey var ki, tanınası insan. Biz topladık, onlar taşıdı. Sükunetler bozulmadan zabıtlar tutuldu.
Bodrum’dan başladık, tüm Türkiye’ye örnek olacağız. Cunda, Altınoluk, Göcek ve Çeşme’de de durum aynı. Çeşme’den gelen e-postalar, fotoğraflar üzücü. Eminim bu işe baş koyacak en az 100 kişi çıkar. Oraya da tamam gözüyle bakıyorum.
Çeşme Alaçatı paylaşımlarını en hoş halimizle yaparken arkamızda bıraktığımız atıkları unutmayalım. Sorumluyuz, düzeltmeliyiz.
10 yaşında çocuktan, 80 yaşında büyüğümüze kadar vardı. Hem de bu sıcakta!
Canım çocuklarımız, gençlerimiz. En çok onlardan utanıyorum, en çok onlara karşı sorumlu hissediyorum. Onlar kirletmiyor doğayı. Kirleten büyüklerinden şikayetçiler ya da taklit ediyorlar büyükleri. Örnek olun onlara lütfen.
İyi bir şey yapmak için çabaladın mı, yanında yüzlerce insan oluyor.
Sakın yılmayın, vazgeçmeyin bu ülkeden.
“Bizden adam olmaz” demeyin, deneyin, olur.
Topladığımız mavi kapakları da TOFD’ye gönderiyoruz.
Daha ne desem?
Artık kimse değişimi durduramaz.
Olanlar oldu... İyi oldu.
Yonca
“huzurlu”

Haberin Devamı

Önemli telefon

Bodrum ev ve bahçe atıkları için verdiğim telefonları ararsanız, görevliler belirlenen bedel karşılığı gelip topluyorlar. Lütfen duyarlı olup arayın.
Tel: 0252 313 19 05-0252 313 94 48

Yazarın Tüm Yazıları