Yonca Tokbaş - Kelebek
Yonca Tokbaş - Kelebek
Yonca Tokbaş - KelebekYazarın Tüm Yazıları

Ermenekli kahramanlar

Ermenek’te yaşları 9-16 arasında 12 bilim kahramanı ile tanıştım.

Haberin Devamı

Furkan, bir Furkan daha, Hüseyin, Mustafa, Buse, Turgut, Necati, Süleyman, Ece, Kemal Can, Mehmet Sabri ve Sadık, sizleri ayakta alkışlıyorum.
Elimde olsa, sizleri tek tek manşet yaparım.
Philips Türkiye, Bilim Kahramanları Derneği’nin stratejik partneri oldu. Bilim ve eğitim gibi kilit konulara odaklı derneklere sponsor olan şirketlerin sayısı artsın ve yazmak için yarışalım dilerim.
Bilim kahramanları, çocukları bilimle tanıştırmayı amaçlayan bir dernek.
Philips Türkiye, bu stratejik işbirliği kapsamında hem kendi çalışanlarının çocuklarından oluşan bir takım çıkarmış; hem de Ermenek Turkuaz Takımı’nın sponsoru olarak, maddi ve manevi destek olmayı üstlenmiş.

Ermenekli kahramanlar

Philips Türkiye CEO’su Göktuğ Gür, Marka ve Kurumsal İletişim Müdürü Ebru Ertan Bilge -ki kendisi aynı zamanda Tuba Başkan ile beraber Philips Sirius Takımı’nın koçu olur-, Bilim Kahramanları Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Habip ve ben, Ermenekli bilim kahramanlarımızla buluşmaya kardan dolayı geciktik diye tasalanırken; Ermenekli bilim çocuklarımız “daha fazla çalışma şansımız oldu!” diye seviniyordu.
Ermenek Belediye Başkanı Uğur Sözkesen, çocukların ulaşımına kadar her imkanını seferber etmiş, projeyi müthiş bir keyifle yürekten destekliyor.
Nuray Sözkesen ve Şükran Avcı
öğretmenler, Turkuaz Takımı’nın koçluğunu yapan, kendilerini eğitime adamış iki güzel insan. Gerçi çocukların her şeyi kendilerinin çözdüğünü, onların sadece izlediklerini gülerek, mutlulukla anlattılar.
Belediye’nin çocuklara özel ayırdığı çalışma odalarına vardığımızda manzara nefisti.
Çocuklar sanki o gün bütün gün okulda hiç yorulmamış, onca ödev yapmamış gibi müthiş bir enerji ve neşe içinde robotlarını geliştirmek için soluksuz çalışıyorlardı.
Koca koca profesyonellere taş çıkaracak kadar özgüvenli ve uyumluydular.
Philips Türkiye CEO’su Göktuğ Gür, çocuklara “Şirketimizin insanların yaşamını anlamlı yenilikler ile iyileştirme misyonuna bu kadar uyan bir projede sizinle kardeş takım olduğumuz için mutluyuz” dediğinde esas çocukların mutluluğunu görmenizi isterdim.
(Videoları @4yaprakliyonca Instagram ve Twitter hesabımda paylaştım.)
Ermenek Turkuaz Takımı, kardeş takımları Philip Sirius’taki arkadaşları; Nehir, bir Nehir daha, Defne, Tolga, Ela, Arda ve Ece’ye selamlarını ilettiler, şans dilediler.

Haberin Devamı

Çocuklara 2 soru sordum

Haberin Devamı

1- Türkiye’ye benim köşem aracılığı ile ne söylemek istersiniz?
2- Bilim Kahramanları projesinde yer almak size ne kazandırdı?
Çocukların cevaplarını aynen yazıyorum:
Eğer ben Ermenek gibi bir yerde, gerçek bir robot yapabiliyor, ona komutlar verebilecek yazılımı yazabiliyorsam, dünyanın her yerinden bilim adamı çıkabilir. Bize daha çok bilim gerek hocam. Çok zevkli.
Olanak ve araçları verince, biz de bilim adamı olabilirmişiz hocam. Çocuklara, yani bize güvenmek lazım. Bana güvenilince, daha cesur oldum gibi geldi. Özgüvenim arttı. Sınırlarımızı zorlamayı öğrendim.
Bilim bana tüketmeyi değil, üretmeyi öğretti. Üretmek, düşünmek, fikir ortaya atmak neden çok önemliymiş, anladım. Hep “takım olmak” önemli deniyordu, önemini bu takım sayesinde anladım. Planlı olmayı öğrendim. Ödevlerimi önceden yapıyorum. Benim en büyük hayalim mekanikti hocam. Şimdi hayalimi yaşıyorum. Babam da “Sen bebeklikten beri hep böyle şeyleri severdin, en sonunda buldun kendine göre bir iş” dedi, babam da mutlu.
Benden küçük takım arkadaşım da var, büyük de. Çok iyi anlaşıyoruz. Herkesin çok güzel fikirleri var.
Bir de düşünsene hocam, Ankara’ya hatta belki oradan yurtdışına gideceğiz, çok heyecanlıyız. Biz kazansak da kazanmasak da, bu projeyle çok şeyler keşfettik, çok şey öğrendik. Katılmak bile birinci olmak gibi hocam.
Hocam, bazı insanlar hayallerin boş olduğunu düşünür, asla gerçekleşmeyecek diye boşlar. Oysa hayaller gerçek oluyormuş. Çalışmak lazım. Vazgeçmek olmaz.
Umutsuzluğa yer yok hocam.
Umutlar tükenmemeli!

Bu cümleleri 9-16 yaşındaki çocuklar kuruyor ve son noktayı “Umutsuzluğa yer yok!” diyerek koyuyorsa sevgili okur...
Sen de umutlu ol.
Yonca
“Elçi”

Yazarın Tüm Yazıları