Şezlong diyeti

.

Haberin Devamı

Şezlong diyeti

Yaz tatili sizin için ne ifade ediyor?

Dinlenmek, enerji depolamak, deniz, havuz, kum ve güneşin nimetlerinden yararlanıp aynı zamanda hareket etme fırsatını en iyi şekilde değerlendirmek mi? Yoksa gün boyu şezlongda yatarak; “Aman canım nasılsa tatile çıktım” düşüncesiyle limitsiz yemek içmek mi?
Eğer ki düşünceniz gün boyu şezlong üzerinde yatıp limitsiz yemek içmekse tatilin faturası size “şezlong göbeği” olarak geri dönebilir! İşte tatilden kilo almadan huzurlu bir şekilde dönmek isteyenlere özel şezlong diyeti...

Şezlongda abur cuburlara karşı sağlıklı atıştırmalıklar

· Kola yerine maden suyu: Şeker içeriği düşük veya hiç olmayan maden suyunu şekerli ve sağlıksız kola yerine tercih etmek çok doğru olacak.
· Cips yerine fındık veya badem: Tuzlu atıştırmalıklar yerine protein ve sağlıklı yağlar açısından zengin fındık, ceviz ve badem gibi kuruyemişleri tercih edebilirsiniz.
· Patates kızartmaları yerine fırın patates veya sebzeler: Bol yağlı, boş kalorili, sağlıksız patates kızartması yerine fırınlanmış sebze ve patates yemeyi tercih edin.
· Hamburger yerine salata: İki ekmek arası yağlı bir köfte yemektense mevsim yeşillikleriyle hazırlanmış sağlıklı ve hafif bir salata yemek size kendinizi çok daha iyi hissettirecektir.
· Tatlı ve çikolata yerine meyveli yoğurt: Şekerli atıştırmalıklar sıcak havaların vazgeçilmezidir. Şezlongunuzun üzerinde canınız fena halde çikolatalı puding istediğinde meyve dilimleri veya probiyotik deposu bir yoğurt karışımıyla kendinizi şımartın.
· Kurabiye, kek, pasta yerine meyve dilimleri: Tatlı veya tuzlu sağlıksız kurabiye veya krakerler yerine elma dilimleri, havuç çubukları veya salatalık dilimleri gibi sağlıklı meyve sebzelerle atıştırmalık yapabilirsiniz.
· Lahmacunun azı karar çoğu zarar: Lahmacun yazın gerek otellerde gerekse sahillerde en çok tüketilen yiyeceklerin başında gelir. Lahmacun siparişi verirken özellikle ince ve az yağlı olmasını talep edin ve yanında tatlı, asitli bir içecek yerine ayran veya maden suyu tüketin. Tüketim miktarı da “azı karar çoğu zarar” diyerek 1 veya 1.5 orta boy lahmacunu geçmesin.
· Dondurma: Dondurmayı meyveli veya sade tüketin. Üzerindeki çikolata sos, içeriğindeki fındık, ceviz, çikolata parçaları gibi eklerle dondurmanızın ortalama 50-100 kalori daha artacağını unutmayın.
· Limonata deyip içmeyin: Limon suyu ve şeker şurubuyla hazırlanmış 1 büyük bardak limonata ortalama 350 kkal enerji içerir. Bu da C vitamini deposu limonatayı birden kalori bombası haline getirebilir. O yüzden size önerim su şişesinin içerisine istediğiniz ölçüde taze limon sıkıp karıştırın ve buzlu bir bardakta afiyetle tüketin. Dilerseniz taze nane ekleyerek aromasını zenginleştirebilirsiniz.
· Canınız çekirdek mi çekti, sakız çiğneyin: Şezlong üzerinde etrafı izlerken çekirdek çitlemeyi seviyor ve farkında olmadan vücudunuza çok fazla kalori yüklemesi yapıyor olabilirsiniz. 1 büyük paket ay çekirdeği (200 gr, kavrulmuş, tuzlu) yaklaşık 1200 kaloridir. Yani yaklaşık iki tabak ana yemek kalorisi değerinde! “Ben çekirdek yemeden duramam” diyenlerdenseniz size bu konuda önerim; 1 avuç ve tuzsuz çekirdek tüketmeniz yönünde! “Beni bu kadarı kesmez, ben şezlong üzerindeyken ağzımda mutlaka bir faaliyet olmalı” diyorsanız o zaman sakız çiğneyin.

Haberin Devamı

Tatilde kilo almamak için önlemler

Haberin Devamı

· Açık büfe sendromu yaşamayın: Tatilinizi bir otelde yapıyorsanız, tesisteki açık büfelerle aranızda uzun bir mesafe olmasına dikkat edin. Yemeğinizi açık büfeye yakın yerde yerseniz, aklınız sürekli orada olacağı için kendinizi bir anda açık büfenin başında sıra beklerken bulabilirsiniz.
· Gönüllü garsonluk yapın: Tatilde yemek masasına oturduğunuzda aşırıya kaçacağınızı hissettiğiniz anda odağınızı yemekten başka yöne çevirin. Bunun için masada bulunan diğer kişilerin servislerine yardım ederek gönüllü garsonluk yapabilirsiniz.
· Dondurma külahlarına dikkat edin: O kadar yürüdüm, o kadar koştum diye tatilde top top dondurma yemeye kalkışmayın. Mümkünse iki top ve taze meyvelerden hazırlanmış light dondurmaları tercih edin.
· Asitli ve şekerli içecekler yerine maden suyu: Yazın güneşlenirken daha fazla terlediğimiz için vücudumuzda su ve tuz kaybı artar. Vücudumuz da bunu telafi etmek için sıvı tüketmek ister. Canınız asitli ve şekerli sıvı tüketmek istediğinde 1-2 şişe maden suyu veya soda için.
· Sakız çiğneyin: Canınız atıştırmalıklara yönelmek istediğinde sakız çiğneyin. Özellikle naneli sakız çiğnemek size taze bir nefes verir ve ayrıca açlığı yönetmenize, abur cubur yeme isteğinizi kontrol etmenize yardımcı olur.
· Tatil günlüğü tutun: Basit bir kalem ve kâğıt ile şezlong üzerinde yiyip içtiklerinizi not edip ne kadar hareket ettiğinizi ve tatilinizin nasıl geçtiğini yazarak gününüzü not edin. Araştırmalar, bu yöntemin daha az kalori almanızı sağladığını gösteriyor.

Haberin Devamı

Zararlı atıştırmalıklara karşı sağlıklı ve lezzetli çözümler

· Şezlongun üzerinde saatlerce uzanıp yatmayın. Saatinizi 20 dakikada bir sizi hareket etmeye teşvik etmesi için kurun.
· Eliniz atıştırmalıklarda, gözünüz açık büfede olmasın. Onun yerine eliniz ve gözünüz yanınıza aldığınız kitap, gazete veya derginizde olsun.
· Bol bol su tüketin.
· Kahveyi şekersiz için.
· Her öğünde salata yiyin.
· Hamur işleri yerine dondurma tercih edin.
· Kızartma yerine haşlama ve ızgara yiyin.
· Büyük tabaklarda değil, küçük tabaklarda yiyin.
· Akşam bir partiye ya da akşam yemeğine gitmeden önce sağlıklı atıştırmalıklarla (bir kâse yoğurt, bir dilim peynir, bir su bardağı patlamış mısır vb.) açlığınızı bastırın.
· Uyanır uyanmaz değil, uyandıktan 1 saat sonra kahvaltı yapın.

Haberin Devamı

Tatil göbeğine dikkat!

· Çocuk menüsü sipariş edin
Eğer tatil göbeği istemiyor, fit olmayı tercih ediyorsanız restoranlarda çocuk menüsü sipariş edin. Bu menü, kaloriyi kontrol altında tutmanın iyi bir yoludur.
· Restoran porsiyonlarını ikiye bölün
Bir büyük öğünden iki öğün yapın. Atıştırmalık porsiyonları doğrudan kaplarından yemek yerine porsiyonlara ayırın.
· Küçük tabaklarda yiyin
Sipariş ettiğiniz yemeğinizi küçük tabaklarda tüketin. Bu, porsiyonların daha fazla görünmesine yardımcı olur ve zihniniz memnunsa, mideniz de memnun olacaktır.
· Kalorilerinizi paylaşın
Tabağınızdaki yemeği yakınlarınızla paylaşmak aynı zamanda alacağınız kalorileri de yarıya indirmektir. O yüzden sipariş ettiğiniz yemeğinizi ya da yüksek kalorili bir tatlınızı yakınlarınızda paylaşın.

Hareket şart!

Haberin Devamı

45 dakika yürüyün, 15 dakika yüzün, 150-200 kalori harcayın

Yaz tatilinde formunuzu korumanın yollarından biri egzersizdir. Deniz, kum ve güneşin olduğu bir ortamda her gün sabah erken kalkıp 45 dakika yürüyüş yaparak ve 15 dakika yüzerek 150-200 kalori yakabilirsiniz. Sadece yüzme ile 1 haftada 300 gram yağ kaybı sağlayabilirsiniz. Tabii ki şezlong diyetini uyguladığınız takdirde!
Dinlenmek için çıktığınız tatilden mutsuz ve yorgun dönmek istemiyorsanız, tatilde kilo vermeye çalışmak yerine mevcut kilonuzu korumaya çalışmalı, hareketsiz kalmamaya da özen göstermelisiniz.

Yazarın Tüm Yazıları