Patlamış mısır tok tutuyor

Evde veya sinemada film izlerken keyifle tükettiğimiz patlamış mısırın sağlıklı atıştırmalıklardan biri olduğunu biliyor muydunuz? Tabii yağsız ve tuzsuz yöntemlerle hazırlandığı takdirde! Peki, filmlerin vazgeçilmezi olan patlamış mısır kilo aldırır mı? Diyette serbest mi? İşte tüm bu soruların cevabı bu haftaki yazımızda, hazırsanız başlayalım...

Haberin Devamı

Patlamış mısırın besin değeri

Mısır, hem vitamin hem de mineral açısından zengin bir besin kaynağıdır. İçinde bol miktarda potasyum, kalsiyum, demir, protein, sodyum, magnezyum, B6 ve B12 vitaminlerini içerir.
100 gram patlamış mısırda;
· 387 kalori
· 13 gram protein
· 74 gram karbonhidrat
· 5 gram yağ
· 15 gram lif bulunur.

Patlamış mısır tokluk hissini nasıl sağlıyor?

Yapısında birçok vitamin mineral ve lif bulunduran patlamış mısır kan şekerini ayarlayarak insülin dengesini sağlar. Böylece açlığın yatışmasına yardımcı olduğu için tüketildikten kısa bir süre sonra tokluk hissi uyandırır.

Patlamış mısır kilo aldırır mı?

Patlamış mısırın kilo aldırıp aldırmaması; nasıl yapıldığına ve tüketirken ölçülü olmaya bağlıdır.

Ne kadar tüketilmeli?

Bir su bardağı yeterli...
1 su bardağı patlamış mısır (15 gram) yaklaşık 1 dilim ekmek kalorisine sahiptir. Kalori değeri 65-70 kalori civarındadır.
Dolayısıyla diyet listenize 1-2 su bardağı patlamış mısır ekleyebilirsiniz. Tabii az yağlı ve tuzlu olarak...

Haberin Devamı

Patlamış mısır tok tutuyor
Fotoğraf: Talha AKMAN

Bilinmeyen 5 faydası

1. Patlamış mısır tam tahıllı bir besindir. Diğer tahıllı besinlere göre lif yönünden oldukça zengindir. Günlük diyet programlarına göre kadınların günde 25 gr, erkeklerin 38 gr tahıl alması gerekir. Patlamış mısır bu ihtiyacı karşılar.
2. Bağırsakları çalıştırır. Patlamış mısır, B kompleks vitaminleri ve E vitamini ile bağırsak kaslarının peristaltik hareketlerini yumuşatır, sindirim sistemini sağlıklı tutacak olan sindirim sıvılarının salgılanmasını sağlar.
3. Hemoroit ve kolon kanserinin düşmanıdır. Mısır, yüksek lif içerdiği için insan vücudundaki kolesterol emilimine ciddi anlamda yardımcıdır. Dolayısıyla çeşitli bağırsak problemlerine engel olmaya katkı sağlar. Kilo vermeyi de daha kolay hale getirebilen mısır, hemoroit ve kolon kanserinin düşmanı niteliğindedir.
4. Patlamış mısır yapısında bulunan polifenol adlı madde sayesinde adeta bir antioksidan deposudur. Serbest radikallerle savaşmada ve vücudun direncini artırmada önemli rol oynar.
5. Kalbe iyi gelir. İçerisinde optimal yağ asidi bulunduran mısır, kötü kolesterol seviyesini düşürür. Bu sayede de damar tıkanıklıklarını önlemeye yardımcı olurken kan basıncını doğru bir seviyede tuttuğu için felç, kalp krizi gibi riskleri minimum düzeye indirebilmeye yardımcıdır.

Haberin Devamı

Diyet programlarında patlamış mısır eklenmesi için iki neden

Diyet yaparken her gün bir bardak patlamış mısır tüketebilirsiniz... Çünkü hem tok tutar hem de yemek yeme isteğinin azalmasını sağlayarak iştahın kapanmasına yardımcı olur.

Alternatif 2 tarif

Baharatlı patlamış mısır

Malzemeler:
∆ 2 yemek kaşığı mısır
∆ Karabiber, kimyon, toz kırmızı biber, kekik
Hazırlanışı: Mısırlar patlamak üzereyken kırmızı tatlı toz biber, kimyon, karabiber, kekik, sarımsak tozu gibi sevdiğiniz baharatları ekleyip tencere kapağını kapatıp patlamaya bırakın. Sonrasında elde ettiğiniz bu baharatlı lezzetin tadına varın.

Parmesan peynirli patlamış mısır

Malzemeler
∆ 1 su bardağı mısır
∆ 2 dilim parmesan peyniri
∆ Kırmızı pul biber veya karabiber
∆ İsteğe göre sarımsak tozu
∆ 1 çay kaşığı tuz

Hazırlanışı: Mısırları patlatın... Sarımsak tozu, tuz, karabiber ve rendelenmiş parmesan peynirini karıştırın. Karışımı sıcak mısırların üzerine dökün ve afiyetle tüketin.

DİKKAT

Haberin Devamı

Ölçülü olmak en büyük anahtardır. Diğer atıştırmalık yiyeceklerden çok daha fazla doyurucu olmasına rağmen, çok fazla yerseniz yine de şişmanlatıcı olabilir. Unutmayın hangi besin olursa olsun, gereğinden fazla tüketildiğinde kilo aldırır. Patlamış mısır da bu örneğe dahil.

UNUTMAYIN

Mısır patlatılırken tuz ve yağ oranı arttıkça besin değeri düşer. İki yemek kaşığı mısırı birkaç damla su ve bir çay kaşığı tuz ilave edip mikrodalga yapışmaz bir tava veya ince tabanlı bir tencerede hazırlayarak harika sonuçlar elde edebilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

 

 

Yazarın Tüm Yazıları