Yozgat-Sarıkaya’da Roma hamamına isim ve slogan aranıyor

Hafta sonu Yozgat’a gittik, Sarıkaya ilçesindeki Roma hamamının tanıtımı için...

Haberin Devamı

Yozgat Valiliği, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Oran Kalkınma Ajansı tarafından düzenlenen ‘I. Ulusal Yozgat Sarıkaya Basilica Therma (Roma Hamamı) Buluşmaları’ etkinliği vardı. Sarıkayadaki Sarızeybek Kültür Merkezi’ndeki toplantılarda akademisyen, turizm firma temsilcileri, gazeteciler, yayıncılar ve yatırımcılardan oluşan katılımcılar Roma hamamını gezdiler. Vali Kadir Çakır, Roma hamamı için isim ve slogan aradıklarını açıkladı.

Sarıkaya ilçesi ile Roma hamamı artık daha sık gündeme gelecek.

İşte ünlü Yozgatlılar: Agah Efendi, Fuat Oktay, Ekmeleddin İhsanoğlu, Cemil Çiçek, Bekir Bozdağ, Ahmet Hakan Çoşkun, Saygı Öztürk, Taha Akyol, Abbas Sayar, Altan Erkekli, Gülten Akın, Hayko Cepkin, İbrahim Arıkan, Lütfullah Kayalar, Mehmet Topuz, Neco, Yavuz Özkan ve Yusuf Aslan.

Haberin Devamı

Mustafa Kemal Atatürk 03.02.1934 tarihinde Yozgat seyahati sırasında Yozgatlılara, “Ünlü süvarilerin, harp meydanlarında kahramanca dövüşen Türk yiğitlerinin harman olduğu diyar!.. Bozok Yaylası’nın çocukları, var olun...” diyerek hitap etmiştir.

Tekel’in ünlü ‘Altınbaşak’ birası Yozgat’ın son tekel fabrikasıydı. (Aynı zamanda da İsveç patentli Ankara Viski’si üretiliyordu bu tesislerde) Ne yazık ki bugün yerinde AVM var. Koca Yozgat’ta 19 km uzaklıktaki Bahadın kasabası dışında içki içilecek tek yer yok.

Yozgat’ın içinden geçerken Yimpaş tabelasını gördük. Ancak bugün kuruculardan kimsenin Yozgat’ta yaşamadığı söylendi.

Şeker fabrikası da satıldı, ancak yeni sahipleri hiçbir faaliyette bulunmuyor. Daha acısı, küçüklü büyüklü fabrika-atölye türü tesislerinden hiçbir şey kalmamış bugün. Bunların sayısı 230’u buluyormuş; ilde 13 bin 300 işsiz varmış. Bu nedenlerden dolayı sürekli göç veriyormuş.

29 Kasım-2 Aralık günlerinde İstanbul Yenikapı’da ‘Yozgat Haftası’ var. Sarıkaya Belediyesi veya Kaymakamlığı’nın Roma hamamını ve kentlerinin yiyecek ve kültür malzemelerini tanıtmaları bekleniyor.

Roma hamamının, antik Bergama sağlık merkezinin (Pergamon Aspetiyonu’nun) modern bir benzeri olması öneriliyor.

 

 

Haberin Devamı

BİRİ İNGİLTERE’DE BİRİ YOZGAT’TA

*Yozgat Valisi Kadir Çakır, Vali Yardımcısı Salih Altun, Sarıkaya Kaymakamı Yasin Özcan, Sarıkaya Belediye Başkanı Ömer Açıkel, ORAN-Orta Anadolu Kalkınma Ajansı Yozgat Yatırım Destek Koordinatörü Timur Yıldız’ın ev sahipliğinde  Breas Organizasyon Turizm’den Pakiz Bortecen, Stratejist Emre Suer ve Türkiye Turist Rehberleri Vakfı Başkanı Çimen Filiz Paşa’nın organizasyonu ile Sarıkaya’ya gelen gazeteciler, turizmciler, ekonomistler, tıp doktorları, arkeologlar, sanat tarihçileri, turist rehberi Ünsal Acar’ın rehberliğinde bölgeyi incelediler.

 * Sarıkaya Belediye Başkanı Ömer Açıkel, üzerindeki otel yıkıldıktan sonra 2014 yılında yapılan kazılarda ortaya çıkarılan hamamın kalıntılarının UNESCO tarafından ‘Dünya Mirası Listesi’ne alındığını’ belirterek “Bizim suyumuz daha şifalı. Buradaki hamamın sütunlarında Roma’nın gücünü simgeleyen boğa başı figürü var. Yanında da dili dışına çıkmış yılan figürü bulunuyor. O da sağlığı simgeliyor. Bu yerin aynı zamanda bir sağlık merkezi olduğunu düşünüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

*Sempozyuma 133 kişi katıldı. Roma Hamamı’nın tanıtımı, Sarıkaya Roma Hamamı özelinde yapılabilecek çalışmalar ile birlikte termal tedavi uygulamalarına yönelik sunumlar gerçekleştirildi. Toplantıyı Valilik adına düzenleyen Turist Rehberleri Vakfı (TUREV) Başkanı Çimen Filiz Paşa, “Bu tarihi yapının dünya üzerinde içerisinde su bulunan iki örneği var; biri Sarıkaya’da bulunan tarihi Roma Hamamı, diğeri de İngiltere’nin Bath kentinde bulunan Roma Hamamı... İngiltere’deki hamamı yer yıl 1.5 milyon turist ziyaret ediyor. Yozgat Sarıkaya’daki Roma hamamının adını ne yazık ki bir çok kişi bilmiyor belki” dedi. Sarıkaya’daki ılıca merkezi Bath’dakinden dört kat daha büyük.

 

Haberin Devamı

*Üç hafta önce Çankaya Kaymakamlığından Yozgat’a atanan Vali Kadir Çakır şunları söyledi:

“Yozgat’ın başta Roma Hamamı olmak üzere tarihi ve kültürel değerleriyle turizmde marka olması için çalışma başlattık.

Düzenlediğimiz etkinliklerle Yozgat’ın tüm ilçelerindeki değerleri dünyaya sunarak, turizm hareketi başlatıyoruz. 2019’da gelecek yüksek hızlı tren ve yapılması planlanan havalimanı turizmde gücümüzü artıracaktır. Burada hem sıcak su hem tarih var. Kralların kullandığı bir alan. Bizim bu coğrafyamız dünyanın en büyük medeniyetlerinin yaşadığı bir coğrafya. Kültür, turizm ve sağlık açısından burası önemli bir yer. Artık buranın değerinin farkına herkes vardı. Onun için bu mirası el birliği, gönül birliğiyle korumamız, sahip çıkmamız gerekiyor.’

Haberin Devamı

* İlber Ortaylı, gelmek için söz vermiş, bekleniyor.

*Sempozyumun ardından elde edilen bilgiler dikkate alınarak Yatırım Altyapısı, Akademik Yaklaşım, Tanıtım ve Sağlık Turizmi başlıklarından oluşan bir sempozyum sonuç bildirgesi okundu.

 Yozgat-Sarıkaya’da Roma hamamına isim ve slogan aranıyor

1 MİLYON ÇOCUK TARİKATLARIN KONTROLÜNDE

İBB Meclisi CHP üyesi Ayşegül Okumuş Görgü İBB Meclis kürsüsünde acı gerçeği haykırdı:

“1 milyon çocuk tarikatların elinde, yılda 8 bin çocuk istismara uğruyor, yılda 21 bin çocuk hamile kalıyor!”

CİMER’in, CHP milletvekili Ali Şeker’in başvurusuna verdiği yanıtta; “2017’den Haziran 2018’e kadar 21 bin 957 hamile çocuk resmi kayıtlarda mevcuttur” deniliyor.

Durum böyle iken sosyal hizmetler çok yetersiz. Çocuk işçilik yüzde 20 artıyor. 1 milyon çocuk tarikatların elinde, yılda 8 bin çocuk istismara uğruyor. Tablo ortada ve ürkütücü; geleceğimize sahip çıkmalıyız.

ÖĞRETMEN ‘OKULA GİDİYORUM’ DER

YARIN Öğretmenler Günü... Bilir misiniz? Öğretmenler sabah evden çıkarken ‘İşe gidiyorum’ demez... ‘Okula gidiyorum’ der... Bu çok önemli bir detaydır. Çünkü öğretmenlik bir yaşam biçimdir. Öğretmen çocukları, gençleri çağdaş bilgi ile donatırken, doğruyu ve güzeli gösterip öğretmeye çalışır. Öğretmenlik sevgi, şefkat ve gönül mesleğidir. Eğitim öğrenci, veli, okul, müfredat programını da kapsar ama eğitim deyince ilk akla gelen öğretmen gelir. Öğretmen eğitimin temelidir. Öğretmenler Günü kutlu olsun!

ÖRGÜT BASKI KURDU, 20 YERDE EĞİLİM YOKLAMASI YAPILACAK

CHP MYK toplantısında üç il; Çanakkale, Sinop, Bilecik ve 17 ilçe için eğilim yoklaması kararı alındı. Bu sayıların daha da çoğalacağı MYK’da konuşuldu. Eğilim yoklaması yapılan il ve ilçelerde il başkanları genel merkeze baskı kurdular. ‘Örgüt işin içine katılmazsa başarı olmaz’ dediler.

Soru soralım: Lokomotif il olan İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük illerdeki il başkanları niye örgütü işin içine katmıyor, genel merkeze baskı kurmuyor? Yoksa arka planda başka pazarlıklar mı var? Büyükşehir konusunda yine İzmir ve Ankara il başkanları nerede?

SAKARYA’da adaylık başvurusuna bulunanlar arasında diş hekimi Tuğba Akkar’ın yer alması dikkat çekti.

TOPRAKLARIMIZ KÜÇÜLDÜ

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Başkanı Ahmet Atalık diyor ki: “Tarım arazilerinin 266 milyon dekardan 234 milyon dekara toplam 32 milyon dekar küçüldü. Belçika’nın yüzölçümü 30 milyon dekar! Çiftçimiz son 16 yılda Belçika yüzölçümünden daha büyük bir tarım arazisini işlemez olmuştur.”

Yazarın Tüm Yazıları