‘Yangın tehlikesi var’ tabelasıyla orman korunmuyor

Kırsal Çevre ve Ormancılık Sorunları Araştırma Derneği orman yangınları ile ilgili açıklamasında yapılması gerekenleri sıralıyor:

Haberin Devamı

Güneyde Osmaniye’den güneybatıda Muğla’ya uzanan orman yangınlarını önlemek, yangını söndürmekten daha öncelikli bir görevimizdi. Yangın ekologlarının belirttiği üzere birkaç milyon yıldan beri orman yangınları Akdeniz bölgesinin bir gerçeği. Akdeniz’in kızılçamı ve maki bitki örtüsü, bu yangın düzeni altında yaşamını sürdürecek ya da yeniden var edecek biçimde evrilmiştir. Çıkan yangınlar erken uyarı sistemleriyle belirlenip erken müdahale edilmediği takdirde, bugün yaşadığımız gibi önü alınamaz boyutlara ulaşabiliyor.

OGM’nin ‘resmi istatistikler’ adıyla düzenli olarak yayımlanan verilerine göre 2020 yılında ülkemizde orman yangınlarının; yüzde 28,4’ünün ihmal, yüzde 5,6’sının kaza, yüzde 2,1’inin kasıt, yüzde 9,2’sinin doğal ve yüzde 54,7’sinin de bilinmeyen nedenlerle çıktığı görülüyor.

Haberin Devamı

Bazı yerlere ‘yangın tehlikesi var’ şeklinde tabela asmakla bu görev yerine getirilmiş olmuyor. Liyakate değil sadakate göre atamalar ve rotasyon uygulaması yangınlarla mücadelede zaaf yaratmaktadır. OGM, bir yandan orman mühendisleri ile orman muhafaza memurlarını sözleşmeli olarak çalıştırmayı yaygınlaştırırken bir yandan da ‘rotasyon’ düzenini sürdürmektedir.

AKDENİZ İKLİMİNE KIZILÇAM

Orman köylülerinin orman ile sistematik biçimde azaltılan bağı yeniden tesis edilmelidir.

Anayasaya göre yanan ormanları ağaçlandırmak OGM’nin görevidir. Herkes içinden geldiği şekilde, bulabildiği fidanlarla yanan yerlerde ağaçlandırma yapamaz, yapmamalıdır.

Milyonlarca yıldır o yöreye uyum sağlamış ağaç, çalı ve otsu bitki türlerinin o yörenin koşullarında daha fazla yaşam şansına sahip olacağı açıktır.

Ağaçlandırma gereken hallerde dikilecek fidanlar mutlaka yanan alanda doğal yetişen ağaç türlerinden ve yörenin ekolojik koşullarına benzer özellikteki bölgeden seçilmelidir. Ülkemizde kızılçam ve maki bitki örtüsü dışındaki türlerin Akdeniz’in yangın koşullarına uyum sağlaması çok zordur.

Bu konudaki ilginç verileri yazmaya devam edeceğiz.

YANIK MARMARİS

MUZ ağacı yandı / Zeytin ağacı yandı / Defne ağacı yandı.

Haberin Devamı

Otu, ağacı, böceği / Kaplumbağasıyla / Marmaris yandı

Mavi ve yeşil dostları /

Söyleyin bakalım:/ Seneye tatil nereye?

İslam ÇANKAYA

Öğretim görevlisi

EMASYA PROTOKOLÜ

YAZIYORSUNUZ; asker neden yok, cevabı “EMASYA” (Emniyet ve Asayişe Yardım) protokolünü korkudan kim iptal etmişse ona sorun. Ayrıca, İl İdaresi Kanunu’na göre vali veya kaymakamlar gerektiğinde askeri birliklerden yardım isteyebilir.

Bir de zamanında TSK bünyesinde Acil Müdahale Taburları vardı, ne oldu onlara? Askerliğin 6 aya inmesi ile onlar da kayboldu.

A.Feridun GÜNDOĞDU

E.Kur.Alb.

BİR BELEDİYE MERAYA ÇÖP ATAMAZ

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Erhan Usta, 19 Mayıs Belediyesi tarafından mera alanına dökülen çöpler için Bakan Murat Kurum’a soru önergesi verdi. Geçtiğimiz günlerde, Samsun 19 Mayıs Belediyesi’nin mera alanına plastik, metal ve evsel atıklar gömdüğü haberleri basında yer bulmuştu. Usta; belediyeye ait çöp kamyonunun, atıkları mera alanına boşalttığını ve iş makinesiyle de çöplerin üstünü kapattığını söyledi ve “Bölgeye verdiği zararın tespitine ilişkin bakanlığınızca teknik bir çalışma yapılmış mıdır? Bir soruşturma açılmış mıdır?” diye sordu.

Haberin Devamı

MESAJ PANOSU
‘UZAKTAN ÇALIŞMA’

PANDEMİ dönemiyle birlikte birçok şirket mevcut kadrolarıyla uzaktan çalışmaya devam ederken, yeni işe alımlarda da uzaktan çalışma kuralları geçerli oluyor. Konya Ticaret Odası Karatay Üniversitesi Hukuk Fakültesi Özel Hukuk Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Yalçın Bostancı uzaktan çalışma için mutlaka sözleşme imzalanması gerektiğini söylüyor.

SORDUM ona: Nedir seni ağlatan? Dedi ki: Duydum ki vatana ihanet edene köpek diyorlarmış! Ben ekmek yediğim kapıya asla ihanet etmem.   Selda ALKOR

YENİ Turizm Teşvik Yasası nedir? Tilkiyi kümese bekçi yapmaktır.  Sühan ÖZKAN

TÜRK milletini boğmak için ant içmişler. Dört yandan saldırı altındayız. Türkiye göz göre göre işgal ve talan ediliyor. İmdat diye bağırmaktan başka bir şey de yapamıyoruz.   Cemil KILIÇ

Haberin Devamı

BİLİYOR MUSUNUZ?
CENAZE HİZMETLERİ KURSU

TEKİRDAĞ Büyükşehir Belediyesi’nin meslek edindirme kursları içinde açtığı kurslardan ‘cenaze hizmetleri’ kursunun en çok ilgi gören eğitim olduğunu, 12 gün boyunca ölüm sonrasında idari ve hukuki işlemler, cenazenin yıkanması ve kefenlenmesi, cenaze namazının anlamı ve önemi, belediyelerin sunduğu hizmetler ve cenaze aracının temini gibi konular üzerinde bilgi verildiğini...

CHP Milletvekili Orhan Sümer’in, Adana’nın en değerli yerinde bulunan 5 Ocak Stadyumu’nun ne yapılacağını sorgulayarak “Konuyla ilgili olarak TOKİ’ye vatandaşın her merak ettiği, Millet Bahçesi mi olacak, sorusunu da sorduk. Gelen cevaplar Türkiye’nin yönetilemediğini bir kez daha ortaya çıkardı. Millete bahçe değil iş lazım” dediğini...

Yazarın Tüm Yazıları