Üç ayda yüzde 25 yeter mi

TÜİK’in eylül ayı enflasyon verisi ile milyonlarca emekliye yılbaşında verilecek zam oranı şekillenmeye başlarken eylül ayı enflasyonu yüzde 4.75 olarak açıklandı.

Haberin Devamı

Temmuzda yüzde 9.49, ağustosta yüzde 9.09 olarak gerçekleşen enflasyon eylüldeki yüzde 4.75 oranla üç ayda kümülatif yüzde 25.11 oldu.

En düşük aylığa talim eden SSK ve Bağ-Kur emeklileri şimdiden yüzde 25 zammı cebine koydu. Yeter mi? Elbette yetmez. Beklentiler ikinci 6 aylık enflasyonun yüzde 40-50 aralığında gerçekleşeceği yönünde.

Temmuzda yüzde 6 oranında toplu sözleşme zammı alan memur ve memur emeklisi de üç ayda yüzde 19’a yakın enflasyon farkına hak kazandı. Ödenecek net fark tutarı 3 Ocak’ta belli olacak.

Kamu Görevlileri Hakem Kurulu tarafından bağıtlanan 7. Dönem toplu sözleşme uyarınca 6.5 milyonu aşkın kitlenin maaşında ayrıca ocakta yüzde 15 oranında artış olacak. Tabii tüm bu hesaplamalar ekim, kasım ve aralıkta enflasyonun eksi çıkmaması üzerinden. Bu hayat pahalılığında eksi çıkması mucize olur.

Haberin Devamı

Sonuçta, ara zam yapılmazsa hükümetin yerel seçimleri gözeterek emekliye yılbaşında yüzde 50 ve üzerinde artış vermesi yüksek bir olasılık olarak gündeme geliyor.

Ayrı bir soru şu; Meclis açıldı, ne bekleniyor? Anlamak olası değil.

Şükrü KARAMAN

FUKARALIKTAN KURTULMAK İSTİYORUZ

SOSYAL güvenlik kurumları açık veren kurumlardır, adı üstünde “sosyal”. Bizdeki SGK’nın açığı milli gelirin yüzde 2’si... Avrupa’da bu oran yüzde 16. Sosyal güvenlik kurumları açık verirse, emeklinin cebi dolar... Vermezse emeklinin cebi boşalır. İşin doğası budur. Bizde ‘SGK’nın açığı kapatılmak isteniyor. Emekliyi iyileştirme yerine, işveren prim yükünden kurtarılıyor’; tercihler böyle!

Sosyal güvenlik uzmanı Ali Tezel söylüyor bunları. ‘Demirperde ülkelerinde 50-100 dolarlık maaşları’ hatırlatıyor. Bizim maaşların bu miktarlara mı gerileyeceğini söylemek istiyor. Emeklimizi perişanlık istemiyor.          
                              Metin ALTAY

MOSKOVA-İSTANBUL KARDEŞLİĞİ

RUSYA Federasyonu İstanbul Başkonsolosluğu’nca, Moskova Hükümeti Dış Ekonomik ve Uluslararası İlişkiler Bakanı Sergey Çeryomin başkanlığındaki heyetin İstanbul ziyareti çerçevesinde, dans gösterisi eşliğinde Rus halk şarkıları seslendirildi. Atlas Sineması’ndaki konser büyük ilgi gördü. Başkonsolos Andrey Buravov, heyet üyelerinin İstanbul’a gelme amacının son derece geniş kapsamlı olduğunu, ekonomiden kültüre birçok konuda toplantılar yapıldığını belirterek, “Hepimiz burada bulunanlar olarak hem Rusça hem de Türkçe konuşuyoruz. Ortak birçok şeyimiz var” değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı

Konserin Moskova ve İstanbul’un ‘kardeş şehirler olması’ kapsamında gerçekleştirildiği bildirildi. Rusya’nın temsilcilerinden Lubo-Milo folk topluluğu da etkinliğini renkli kostümleri ve hareketli danslarıyla izleyenlerin büyük beğenisini kazandı.

MESAJ PANOSU

- Bafra’dan Durgun ailesinin tek taşlı değirmeninden doğan ve bugün 4 kıtada 50’den fazla ülkeye ihracat yapan ve Venezüella’da yatırım gerçekleştiren bir küresel şirkete dönüşen Pakun, Cumhuriyet’in 100’üncü yılını ve 50’nci kuruluş yıldönümünü Samsun’da Sheraton Oteli’nde bir balo ile kutladı. Babaları Niyazi Durgun’un ilk günden bu yana kendisinin, abisi ve kardeşinin meslekteki ilk öğretmeni olduğunu belirten Turgut Durgun, “Babamız çalışkanlığı, özverisi, adalet anlayışı ve işine olan tutkusuyla bize örnek bir yol gösterici oldu” dedi. Bafra’dan başka Çorlu’da da iki değirmeni olan firma enerji yatırımlarına da girdiğini bildirdi.

Haberin Devamı

GÜNÜN SÖZÜ

BİR ZAM HESABI

“Enflasyon kadar zam, sıfır zam demektir. Memurlarımızın ekonomik sorunlarının çözümü, enflasyonun üzerinde bir maaş zammı, geçmiş dönem zararlarının telafisi ve alım güçlerini artıracak olan refah payı uygulamasından geçmektedir.”

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder KAHVECİ

İŞ BANKASI-İBB’NİN SPOR İŞBİRLİĞİ

İŞ Bankası ve İBB Spor İstanbul arasında imzalanan iki yıllık işbirliği anlaşması çerçevesinde, dünyanın kıtalar arası koşuları tek maraton olarak Asya ve Avrupa’yı sporun gücüyle birleştiren İstanbul Maratonu, Cumhuriyetin 101. yılı olan 2024’te ‘Türkiye İş Bankası İstanbul Maratonu’ adını taşıyacak. Her yıl nisan ayında gerçekleştirilen ‘İstanbul Yarış Maratonu’ da gelecek iki yılda ‘Türkiye İş Bankası İstanbul Yarış Maratonu’ olarak Türkiye’den ve dünyadan sporcuları ağırlamaya devam edecek. İş Bankası sponsorluğunun 5 Kasım 2023’te başlayacağı açıklandı.

Haberin Devamı

BİLİYOR MUSUNUZ?

‘YA İSTİKLAL YA ÖLÜM’

KOÇ Üniversitesi Ankara Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (VEKAM), Koleksiyoncular Derneği ve Çankaya Belediyesi’nin işbirliği ile Cumhuriyet’in kuruluşunun 100. yılı nedeniyle hazırlanan 1. Dünya Savaşı’nın sonundan Cumhuriyet’in ilanına kadar olan dönemi inceleyen ‘Ya İstiklal ya Ölüm! Cumhuriyet Yolunda’ başlıklı serginin açılışına Ahmet Necdet Sezer, Özden Toker, Mansur Yavaş, Ümit Erkol, Fahri Yıldırım ve çok sayıda konuğun katıldığını...

‘VATANSIZ-HEİMATLOS’ BELGESELİ

- Türkiye’deki 12 Mart darbesinden bu yana Avrupa’da sürgünde yaşayan gazeteciler Doğan Özgüden ve İnci Tuğsavul Özgüden’in mücadele dolu yaşamlarını konu alan ve Esra Yıldız’ın yönettiği ‘Vatansız-Heimatlos’ belgeselinin, Antalya, Ankara, İzmir, Boston, Paris ve Köln’den sonra Hamburg’da gösterileceğini...

Haberin Devamı

- CHP Genel Başkan Yardımcısı Semra Dinçer’in, TOKİ’nin son dönemde iptal edilen ihalelerini TBMM gündemine taşırken, Eskişehir Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü yeni hizmet binası ihalesinin, teklif veren olmadığı için iptal edildiğini söylediğini...

- İSTANBUL Ticaret Odası’nın (İTO) hayatta olan başkanlarıyla ilgili ‘İstanbul’da Ticaretin Başkanları’ isimli kitap ve belgeselin (29 başkan konuşuyor) tanıtımı için bugün İTO’da 12.00’de bir tören yapılacağını...

- İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun himayesinde, kimliği korunarak yenilenen tarihi Beyoğlu Sineması’nın (Halep Pasajı) açılış töreninin bugün 18.30’da yapılacağını...

-‘YAŞASIN Cumhuriyet Sergisi’nin İstanbul’da Türkiye İş Bankası Müzesi ve Ankara’da İktisadi Bağımsızlık Müzesi’nde 31 Aralık’a kadar ücretsiz ziyaret edilebileceğini...

- VATAN Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in, TBMM’ye sunulmak üzere hazırlanan LGBT Kanun Teklifi önerisini kamuoyuna açıklayacağını...

Yazarın Tüm Yazıları