Türkiye kazık yiyor

İngiltere’den yurtdışına seyahat kısıtlamalarının kalkacağına ilişkin açıklamalar üzerine Türkiye’ye rezervasyonlar arttı, artmaya da devam edecek.

Haberin Devamı

Türkiye’ye gelen İngiliz turistler aldıkları hizmetten memnun, sorunsuz tatil yapıyor.

Ama Türkiye’yi tercih etmelerinin başka bir nedeni var.

Turizm Gazetesi’ndeki habere göre Türkiye’ye gelen bir İngiliz TL’nin değer yitirmesinden dolayı 193.5 Sterlin avantajlı.

Haberde Post Office’in, İngilizlerin yurtdışına tatile gittikleri hangi ülkenin daha avantajlı olduğunu gösteren araştırmasında, TL’nin Sterlin karşısında değer yitirmesi nedeniyle Türkiye’nin İngiliz turistler için en avantajlı ülke olduğu belirtiliyor.

İngilizlerin tatile gittikleri ülkelerin para birimlerinin Sterlin’e karşı bir yıllık değişiminin karşılaştırıldığı çalışmada, 2020 yılı Mart ayında bir Sterlin 7.0929 iken Mart 2021’de yüzde 37 artarak 9.7257’ye yükseldiği, buna göre Türkiye’ye gelen bir İngiliz’in 500 Sterlin karşılığında 135 Sterlin avantaj elde ettiği belirtiliyor.

Haberin Devamı

Post Office’in çalışmasında şöyle deniyor:

“Yurtdışında bir tatil planlıyorsanız, Sterlin değerinin en çok yükseldiği yerleri dikkate almaya değer. Örneğin Türk lirası %37’nin üzerinde değer yitirdi. Tatile gideceğiniz yerin tercihinde bunu dikkate alın.”

Çalışmada Türkiye’nin rakibi olan ülkelerden İspanya’da Sterlin’in Avro karşısında avantajının %7 (32,66 Sterlin) olduğu belirtiliyor.

GÜNÜN SÖZÜ

“TÜRKİYE’nin İstanbul Sözleşmesi’ne taraf olmaya devam etmesini dilerdik. Türkiye’nin hukuk devleti standartlarına uymasını bekliyoruz, pek çok durumda insan haklarına saygı gösterilmediğini tespit ediyoruz.” Angela MERKEL

MANSUR YAVAŞ TASARRUFU ÖĞRETİYOR!

ABB Başkanı Mansur Yavaş seçildikten sonra iki yıllık dönemini bazı TV kanallarında değerlendiriyor bugünlerde... Dikkatimizi çeken konuların başında “Cumhurbaşkanı adayı olacak mısınız?” sorusuna “Bir işi yaparken başka bir işe odaklanırsanız mümkün değil, başarılı olamazsınız!” diyor. İkincisi ise ABB’de yapılan tüm ihalelerini, şirketlerinin ihaleleri de dahi olmak üzere kamuoyuna canlı olarak yayınlatıyor. Bu nedenle yayınlarda şirketlerin büyük “kırım”lar yaptığı dikkat çıkıyor; sonuçta Ankara halkı kazanıyor. “Ben Ankaralının parasını harcayan bir memur sayılırım, makamımız olsa da” demesi de ilginç. Yavaş, “Makam araçlarını satıp 70 milyon TL tasarruf yaptık. Ben de minibüsle işe gidip geliyorum” dedi dün. Bu arada sekreterlerine tahsis edilen araçlar da iptal edilmiş. Melih Gökçek’in belediyeden tahsisli zırhlı aracını da iade edip etmediği de bilinmiyor.

Haberin Devamı

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu tüm ihlallerin canlı yapılacağı sözünü vermişti, unutuldu galiba. İBB ve bağlı şirketlerde bugüne kadar kaç ihale yapıldı ve kaçı canlı yayınlandı?  Kılıçdaroğlu “Bizim belediyelerimiz şeffaf, bütün ihalelerimiz canlı yayınlanıyor” dediğine göre, yerel yönetimlerden sorumlu Seyit Torun’un bunların listesini kamuoyuna açıklaması gerekmiyor mu?

BAŞKAN, ÇAĞLAR’DAN MEMNUN

İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar’dan bir cevap gelmedi ama İBB çevrelerinde bize şu bilgi aktarıldı: “Çağlar, 650 m2’lik villayı 2018 yılında aldı. Bütün işlemler yasal mevzuata uygundur; her işlem kayıt altındadır. Başkan İmamoğlu, Genel Sekreterin disiplinli ve planlı çalışmasından memnundur. Başka söylenecek bir şey yoktur.”

Haberin Devamı

İSYAN EDİYORUM

“TÜRKİYE’nin her yerinde sulak alanlar moloz ve hafriyat dökme alanı olarak kullanılıyor. Yeter. Babanızın malı değil buralar. Dünyanın ortak yaşam alanları sırf bizim ülkede diye hoyratça kullanamayız. İçim açıyor.”

Emin YOĞURTÇUOĞLU

ZEYTİNYAĞI İHRACATINA YASAK TEPKİ DOĞURDU

PANDEMİ, ticarette dengeleri sarsmaya devam ediyor. Pandeminin yol açtığı belirsizlik ve artan yağ talebi gerekçe gösterilerek Tarım ve Orman Bakanlığı’nın talebiyle, Ticaret Bakanlığı dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına yasak getirdi. Karara göre, Türkiye’den 31 Ekim 2021’e kadar dökme ve varilli zeytinyağı ihraç edilemeyecek.

Zeytinyağı sektöründe, 20 yıl sonra dökme ve varilli zeytinyağı ihracatına getirilen yasak büyük tepkiye yol açtı. Türkiyedeki zeytinyağı ihracatçılarının tek temsilcisi Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği (EZZİB), sektör görüşü alınmadan getirilen ihracat yasağı kararından geri dönülmesini istedi.

Haberin Devamı

Türkiye’nin yıllık 140 bin ton iç tüketimi olduğuna göre, ihraç edilebilecek 60-70 bin ton civarında zeytinyağımız var. İhracatımızın yaklaşık %55’i dökme olarak yapılıyor. Zeytinyağın toplam yağ tüketimi içinde %10’luk bir paya sahiptir. Ayçiçek yağında kişi başı tüketim 15 kg iken zeytinyağında 2 kg’dır.

EZZİB Başkan Yardımcısı ve Ayvalıklı ihracatçı Emre Uygun “İhracat yasağını doğru bir uygulama olarak görmüyoruz. Zeytinyağı enflasyonu tırmandıracak boyutta bir etki yapmamaktadır. Ayrıca, zeytinyağında ayçiçeği gibi büyük artış olmadı. Bizim ihracat taahhütlerimiz var. Bunu yerine getirmediğimiz takdirde prestij kaybına uğrayacağız. Zor şartlarda kazanılmış olan pazarlar kolayca kaybetmekten korkuyoruz” dedi.

BİLİYOR MUSUNUZ?

Haberin Devamı

AKP’nin kuruluşundan beri yapılan 7 olağan ve 3 olağanüstü büyük kongresinde (2003-2021) Erdoğan’ın vazgeçemediği üç ismin Av. Hayati Yazıcı (Rize), yazar ve danışman Ömer Çelik (Mardin-Adana) ve eczacı Öznur Çalık (Malatya) olduğunu...

Yazarın Tüm Yazıları